Jako stavění z kostek. V centru Singapuru vyroste nejvyšší prefabrikovaný mrakodrap na světě

singapur

Foto: ADDP

Avenue South Residence se stane nejvyšším prefabrikovaným mrakodrapem světa

0Zobrazit komentáře

Jak co nejvíce zefektivnit výstavbu objektu, aby byla provedena rychle a zároveň levně? Ideálním řešení je vytvářet její části sériově v co možná nejvyšším počtu. Typizovaná modulová řešení se často objevují například u domků s velice malými rozměry. Ovšem nyní byl přesně takový postup zvolen i u dvojice 200 metrů vysokých výškových budov, které již brzy vyrostou v Singapuru. Každé z jejich 56 podlaží by mělo být dokončeno z 80 % ještě předtím, než se vůbec dostane na staveniště, díky čemuž se bude jednat o doposud nejvyšší prefabrikované budovy na světě.

Svět mrakodrapů je velkým kolbištěm, ve kterém se často hraje na rekordy. K developerům, kteří se předhánějí v tom, kdo postaví tu nejvyšší, nezajímavější či nejudržitelnější výškovou budovu na světě, se nyní přidává i singapurská architektonická společnost ADDP. Její mrakodrap sice není nejvyšší nebo nejudržitelnější, ale pro světový rekord si jde prostřednictvím prefabrikace.

Pokud dáte malým dětem do ruky kostky, s největší pravděpodobností se je pokusí postavit do vysoké věže. A přesně na tomto principu vznikne i projekt Avenue South Residence, tedy dvě výškové budovy, které budou pomocí předem vyrobených dílů hnány do výšky 200 metrů.

prefabrikovany-mrakodrap5

Foto: ADDP

Objekty vzniknou z předem připravených modulů

Tím jejich výstavba vzdáleně připomíná stavbu panelových domů, ovšem s tím rozdílem, že zde na sebe nebudou skládány jednotlivé panely, ale rovnou celé předpřipravené bytové jednotky.

V momentě, kdy se budou jednotlivé díly tzv. Prefabricated Prefinished Volumetric Construction (zkráceně PPVC) houpat na jeřábu, měly by být již z 80 % hotové. Znamená to tedy, že se nejedná pouze o pospojované panely tvořící obvodové stěny a příčky každé z bytových jednotek, ale konstrukce již obsahuje hydroizolaci, omítky, obklady, zasklení či vodovodní a elektrickou instalaci.

Na samotné stavbě tedy bude dokončováno jen 20 % z celé stavby. „Výrazně se tím zkrátí doba potřebná ke stavbě přímo na místě. Stačí jen, aby se moduly k sobě připojily. To umožní omezení plýtvání zdrojů přímo ve výrobě i na stavbě a lepší kontrolu nad výrobními procesy díky centrální materiálové a logistické platformě,“ vysvětlil pro Dezeen Markus Cheng Thuan Hann, jeden z partnerů ADDP.

Příčinou, proč byla pro projekt Avenue South Residence zvolena tato metoda výstavby, však nespočívá pouze ve snaze vytvořit něco zcela unikátního. Důvodem je také fakt, že to vyžadovala singapurská vláda.

„Avenue South Residence byla vybrána jako projekt, pro který byla stanovena minimální míra využití PPVC. Toto rozhodnutí je v souladu s iniciativou vlády o navýšení produktivity výstavby až o 40 % z hlediska pracovní síly a úspory času v závislosti na složitosti projektu,“ dodává Markus Hann.

prefabrikovany-mrakodrap2

Foto: ADDP

Mrakodrapy vyrostou nedaleko turisticky frekventované stezky

prefabrikovany-mrakodrap6

Foto: ADDP

Mrakodrapy dosáhnou výšky 200 metrů

Důvodem, proč padla volba právě na tento projekt, je jeho umístění. Budovy vyrostou v blízkosti historického železničního koridoru KTM, který je dnes oblíbeným turistickým místem, a stanou se součástí již existujícího sídliště. Je proto nutné, aby výstavba probíhala efektivně pro co nejmenší omezení místních rezidentů i návštěvníků historického železničního koridoru. Díky tomu bude dopad na zeleň, ve které budovy vyrostou, také minimální.

Místní se proto nemusí obávat příliš velkého hluku ze stavby či znečištění prachem. Architekti si zároveň pochvalují, že tato prefabrikovaná metoda výstavby značně navyšuje bezpečnost na pracovišti a přispívá k vyšší efektivitě řízení kvality projektu.

ikeavegan1

Přečtěte si takéNa slavných masových kuličkách si pochutnají i vegani. IKEA v Česku začíná prodávat rostlinnou alternativuNa slavných masových kuličkách si pochutnají i vegani. IKEA v Česku začíná prodávat rostlinnou alternativu

Obě budovy by na svých 56 podlažích měly nabídnout prostor pro přibližně tisícovku domácností s provzdušněnými terasami. Na 19. a 36. patře budou rezidentům k dispozici i velké komunitní zahrady, kde se budou moci obyvatelé domů scházet, poznávat se a relaxovat. Fasáda budov je navržena tak, aby co nejlépe odpovídala již existující okolní zástavbě a působila přirozeně v zeleni, do které jsou objekty zasazeny.

Celý projekt by měl být dokončen v roce 2026. Pokud se jej podaří realizovat přesně podle plánů, mělo by se jednat o nejvyšší mrakodrapy postavené z prefabrikovaných modulů na světě. Zastíní tak dosavadního rekordmana v této disciplíně, 140 metrů vysoké věžáky Clement Canopy, které jsou taktéž projektem určeným pro Singapur.

prefabrikovany-mrakodrap3

Foto: ADDP

Rezidenti budou mít k dispozici i komunitní zahrady

prefabrikovany-mrakodrap7

Foto: ADDP

Dvojice budov se stane dominantou celého okolí

Diskuze (0)

Novinka

Anonym