Jmění 100 miliard dolarů. Do exkluzivní společnosti k Bezosovi a Gatesovi se poprvé přidává Mark Zuckerberg

Peter BrejčákPeter Brejčák

facebook-zuckerberg

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Mark Zuckerberg si čtvrtek 6. srpna 2020 může zapsat jako přelomový den. Jeho jmění totiž poprvé překročilo magickou hranici 100 miliard dolarů, což je více než 2,2 bilionu korun. Teprve šestatřicetiletý zakladatel Facebooku se tak dostal do exkluzivního klubu tří nejbohatších lidí světa, v němž jsou zakladatel Amazonu Jeff Bezos a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Hodnota Zuckerbergova majetku je do velké míry ovlivněna akciemi Facebooku, kterých drží přibližně 13 procent. Jejich hodnota včera během obchodování vzrostla o přibližně šest procent v reakci na představení nové funkcionality Instagramu v podobě Reels.

Tou v podstatě technologický gigant okopíroval konkurenční TikTok, což povzbudilo důvěru investorů, že si největší sociální síť světa s třemi miliardami uživatelů i nadále udrží svou neohroženou pozici.

Do karet ovšem Facebooku hraje také fakt, že navzdory rekordnímu propadu americké ekonomiky ve druhém letošním kvartálu, bojkotu ze stran velkých značek i vyslýchání před Kongresem z možného využívání monopolního postavení dokázala firma nedávno rozdrtit očekávání analytiků a ohlásila meziroční zdvojnásobení svého zisku.

Jmění Marka Zuckerberga tak podle Bloomberg Billionaires Indexu od začátku letošního roku vzrostlo už o 22,1 miliardy dolarů. Zakladatel Microsoftu Bill Gates zaznamenal ve stejném období nárůst hodnoty svého majetku o 7,3 miliardy, opravdovým premiantem je ale aktuálně nejbohatší muž světa Jeff Bezos.

Jmění zakladatele a šéfa Amazonu za osm letošních měsíců vyrostlo o 75 miliard na celkových 190 miliard dolarů. Na této hranici se patrně nemusí zastavit. I když podle amerického Forbesu nedávno Bezos prodal milion akcií firmy za přibližně tři miliardy dolarů, Amazonu se během krize daří nad očekávání a jmění nejbohatšího muže světa tak možná brzy překoná i hranici 200 miliard dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym