Největší zisk v historii. Amazon proletěl druhým kvartálem rekordní rychlostí a vydělal přes 5 miliard dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Do druhého čtvrtletí letošního roku vstupoval celý svět s velkou nejistotou. Globální dění totiž zásadně ovlivnil koronavirus, který postupně alespoň na několik týdnů zpomalil většinu zemí, a nejistota panovala i u největších technologických firem. Jenže Amazon nakonec zcela nevídaně veškerá očekávání zbořil.

Přestože ještě před pár měsíci šéf Amazonu Jeff Bezos upozorňoval, že druhý kvartál může být pro firmu hodně složitý, finanční výsledky jsou nakonec takové, jako by americký internetový gigant prožíval nejlepší období své historie. A minimálně na papíře tomu tak je.

Čistý zisk ve výši 5,2 miliardy dolarů totiž znamená nejen téměř dvojnásobný meziroční růst, což je samo o sobě význačné, ale především také nejvyšší profit v šestadvacetileté historii firmy. Rekordní jsou rovněž tržby, které sice původně Amazon očekával v rozmezí 75 až 81 miliard dolarů, ale zastavily se až na závratných 88,9 miliardy. Meziročně tak vyrostly o 40 procent.

amazon-delivery-min

Foto: Amazon

Kurýr Amazonu s dodávkou Sprinter

Přestože tedy situace v koronavirové krizi rozhodně nebyla snadná ani pro Amazon, obrovský růst e-commerce, který jsme mohli pozorovat i v Česku, udělal své. Pozitivně na to logicky reagovali i akcionáři, kteří po zavření burzy poslali akcie Amazonu o více než 5 procent nahoru. Tržní hodnota firmy aktuálně přesahuje 1,5 bilionu dolarů.

„Toto bylo další velmi neobvyklé čtvrtletí a já nemohu být více hrdý a vděčný našim zaměstnancům po celém světě,“ uvedl Jeff Bezos. Pod jeho taktovkou Amazon nabral v posledních měsících 175 tisíc lidí, aby dokázal ukojit poptávku po všech jeho službách, zejména zmíněné online prodeje vyskočily o 48 procent.

Bezos přitom před třemi měsíci nevaroval před možnými horšími časy jen tak. Plánoval totiž většinu zisků utratit na výdaje spojené s šířením COVID-19, které obsahovaly ochranné pomůcky pro zaměstnance a další bezpečnostní opatření. A přestože tímto směrem skutečně poslal přes 4 miliardy dolarů, v kolonce zisku se i tak objevila rekordní suma.

amazon-worker-min

Foto: Amazon

Amazon za opatření proti COVID-19 a ochranu pracovníků utratil miliardy dolarů

Největším tahounem celého Amazonu byly ale již tradičně jeho cloudové služby, Amazon Web Services, jejichž příjmy vyskočily z loňských 8,38 miliardy dolarů o 29 procent na 10,8 miliardy. Z celkového provozního zisku firmy ve výši 5,84 miliardy dolarů tak přinesly značnou část, 3,36 miliardy.

Přestože ani třetí kvartál nebude s ohledem na různá protipandemická opatření úplně standardní, Amazon v něm očekává tržby mezi 87 a 93 miliardy dolarů. Byť plánuje vydat další 2 miliardy na opatření proti COVID-19, provozní zisk by se měl pohybovat mezi dvěma až pěti miliardami dolarů.

ceos

Přečtěte si takéFacebook koupil Instagram, protože se ho bál. Jak se šéfové technologických obrů zpovídali z monopolních praktikFacebook koupil Instagram, protože se ho bál. Jak se šéfové technologických obrů zpovídali z monopolních praktik

Celá situace musí pochopitelně těšit i samotného Jeffa Bezose, jemuž jakožto držiteli zhruba 11% procentního podílu ve firmě, kterou v roce 1994 založil, rychle roste jmění. Jen od začátku roku vyrostly akcie Amazonu o 60 procent a Bezos díky tomu láme rekordy. Bloomberg jeho jmění aktuálně odhaduje na 181 miliard dolarů a je tak suverénně nejbohatším mužem planety. A daří se i jeho bývalé manželce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym