Neskutečná jízda pod taktovkou Tima Cooka. Apple pokořil tržní hodnotu 2 bilionů dolarů a dál roste

Filip HouskaFilip Houska

tim-cook-apple

Foto: Apple

Tim Cook, výkonný ředitel Applu

0Zobrazit komentáře

Začátkem srpna jsme psali o tom, co dokázal Tim Cook od svého nástupu do křesla CEO udělat s Applem. V roce 2011, kdy Steve Jobs zemřel, měla společnost tržní hodnotu okolo 230 miliard dolarů – za devět let se jí ale i díky vedení Cooka podařilo navýšit více než osminásobně, a to na zhruba 1,9 bilionu dolarů. Tedy to platilo ještě před pár desítkami minut, teď je ale vše jinak.

Apple totiž pokořil magickou hranici 2 bilionů dolarů, v přepočtu tedy 43,8 bilionu korun, a pokračuje tak ve velkolepém tažení, které mu zajišťuje titul nejhodnotnější veřejně obchodovatelné firmy na planetě. Cena jeho akcií se momentálně drží na hranici okolo 467 dolarů za kus a byť je jasné, že bude během následujících hodin a dní kolísat.

applestore-nyc

Foto: Apple

Nový Apple Store na Fifth Avenue v New Yorku

Obrovi z kalifornského Cupertina se poslední měsíce obecně daří a ačkoliv ho koronavirová pandemie zasáhla, za třetí fiskální letošního roku vykázal zásadně lepší výsledky, než jaké očekávali analytici. Tržby meziročně vzrostly o 11 procent na 59,7 miliardy dolarů, zisk se zastavil na hranici 11,25 miliardy dolarů.

Před sebou má navíc očekávané odhalení aktualizovaného hardwaru včetně nové generace iPhonu, který však bude s největší pravděpodobností přesunut ze září na listopad. V posledních dnech je Apple středem pozornosti díky kauze s herní firmou Epic Games, která Apple žaluje za monopolní praktiky a vyvolávají zvučnou válku.

I přes tento negativní vliv si ale Tim Cook a celý jeho tým, který v tom nejširším počtu čítá až 130 tisíc zaměstnanců, mohou zatleskat. A to i když mnozí namítají, že do firmy nepřináší téměř žádné inovace, za poslední roky se mu podařilo z Applu vybudovat neuvěřitelně silnou značku, jejíž „jablíčkem“ na dortu je právě probourání hranice dvou bilionů dolarů v tržní kapitalizaci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym