Startupy často mluví o umělé inteligenci, jen aby byly cool. Do Facebooku mě přetáhl Zuckerberg, říká Tomáš Mikolov v podcastu

tomas-mikolov

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

0Zobrazit komentáře

Z tuzemského akademického prostředí přes vylepšení překladače Googlu nebo práci ve Facebooku a Microsoftu až po návrat do Česka na půdu ČVUT. Tak by se dala ve zkratce popsat kariéra Tomáše Mikolova, uznávaného experta na umělou inteligenci, který se věnuje různým technologiím s ní spojených a který se velkou měrou podílel na vylepšení nástrojů a služeb zmíněných amerických obrů.

„Před zhruba deseti lety, kdy jsem se do zmíněných firem dostal, byl často sen mnoha doktorandů, že po dokončení studia půjdou dělat do podobné zajímavé firmy, dnes už se to trochu mění,“ říká Mikolov v novém dílu CzechCrunch Podcastu a zmiňuje, že v posledních letech má mnoho lidí naopak pocit, že obor umělé inteligence a strojového učení trochu stagnuje, že nemáme množství nových a převratných nápadů.

„To, co máme, můžeme využívat deset dvacet let, ale abychom dosáhli nějakého zásadnějšího pokroku, musíme dělat věci od začátku, znovu a jinak,“ míní. Přesto má Tomáš Mikolov pocit, že v Česku máme obrovské množství talentu a že se zdroje amerických firem často přeceňují. V podcastu upřímně popisuje, jaká pro něj byla práce ve Facebooku nebo Googlu, jak se k ní dostal, co ho zarazilo, ale i důvody svého návratu do Česka.

Novou epizodu CzechCrunch Podcastu si můžete pustit v přehrávači níže, stejně jako ve všech oblíbených podcastových aplikacích, včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

O čem dalším byla v podcastu s Tomášem Mikolovem řeč?

***

Osmatřicetiletý Mikolov se programováním a prací s počítačem zabýval už od svých osmi let. „Odjakživa mě fascinovalo, že počítače vlastně umí dělat cokoliv podle toho, jak je naprogramujeme. Je jen na člověku, aby napsal zajímavý program, a počítač podle toho vykonával zajímavou funkci,“ říká. Nemuselo jít ale pouze o simulace, které sloužily pro hraní her, ale například i něco, co by dokázalo do počítače dostat simulaci lidského myšlení.

To je ostatně jednou z nejzásadnějších věcí, které se snaží vědci v tomto oboru dosáhnout. Zatím jsme ale podle Mikolova stále na začátku a může trvat ještě hodně dlouho, než se takovému stavu přiblížíme. To je ale jen jedna kategorie. V posledních letech se čím dál častěji skloňuje umělá inteligence ve spojení s mnoha startupy a firmami, které je využívají jako základ technologie pro svůj byznys.

Podle Mikolova se ale často startupy umělou inteligencí ohánějí jen proto, aby byly víc cool a zaujaly investory. „Dnes je to buzzword a upřímně z toho nadšen nejsem, protože to trochu devalvuje náš obor,“ přiznává Mikolov. „Pozoroval jsem to už v době, kdy do tohoto oboru začaly přitékat větší peníze a Google začal skupovat startupy, které umělou inteligenci využívaly. Často ani neměly výsledky, které byly využitelné, ale měly kolem sebe spoustu hypu.“

Podobně to podle Mikolova bylo i v době, kdy působil ve Facebooku, kam ho nabíral sám spoluzakladatel Mark Zuckerberg. „V té době to byla při přetahování lidí běžná praxe,“ zmiňuje. Zhruba čtvrtina zaměstnanců ve Facebooku navíc v té době byla právě z Googlu, protože v sociální síti viděli novou příležitost, která ještě není tolik postižena procesy korporátu, byť už tehdy měl Facebook několik tisíc zaměstnanců.

mikolov

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov

„Naopak v Googlu jsem si někdy připadal trochu jako v Potěmkinově vesnici. Byl tam bazén, masáže, lidi tam jí od rána do večera v kafeteriích, samé balonky, barvy, kola. Vypadá to jako taková super školka pro děti, což je na jednu stranu super, ale na druhou stranu, když šlo o výsledky, tak mi přišlo, že lidi se tam často nesnaží, protože nemají konkurenci,“ popisuje své pocity z prostředí amerických technologických gigantů Mikolov.

Podrobněji o tom, jak to za velkou louží u největších firem světa chodí, o největších rozdílech v práci pro podobné korporace a na akademické půdě, stejně jako o detailech návratu Tomáše Mikolova do rodné vlasti, budoucnosti umělé inteligence a jeho dalších plánech, si můžete poslechnout v novém CzechCrunch Podcastu.

Podcast s Tomášem Mikolovem najdete jak online na Spotify, Apple Podcastech nebo Google Podcastech, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym