Telegram vyslyšel přání uživatelů a přidává do své aplikace videohovory. Budou mít i koncové šifrování

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Aplikace Telegram

0Zobrazit komentáře

Oblíbená chatovací platforma Telegram chce už od svých prvopočátků tvořit alternativní prostředí k masově využívaným aplikacím z dílen globálních koncernů. S velkým důrazem na soukromí dokázala od roku 2013 přilákat 400 milionů uživatelů a nyní přichází s dlouho očekávanou funkcí.

Při příležitosti svých sedmých narozenin uvedla do aplikace pro iOS i Android videohovory, prozatím však v alpha verzi. Firma tak podle svých slov reaguje na vývoj komunikačních nástrojů v posledních měsících se slovy, že „rok 2020 zvýraznil potřebu face-to-face komunikace“.

Telegram už dříve disponoval hlasovými hovory nebo možností tzv. tajného chatu. Stejně jako tyto funkce jsou i nové videohovory opatřeny koncovým šifrováním a Telegram sám ani nikdo jiný než příjemce tak nemůže hovor odposlouchávat, potažmo sledovat.

Za absenci koncového šifrování čelila v posledních měsících kritice například populární videohovorová aplikace Zoom, která v pandemické době rychle nabrala na popularitě. Aby vývoj vlastní obdobné technologie urychlila, koupila startup Keybase.

telegram-1

Foto: Telegram

Telegram přidává do aplikace videohovory

Uživatelé Telegramu mohou bezpečnost ověřit pomocí čtyřech emoji vyobrazených v pravém horním rohu při začátku videohovoru, které jsou de facto vizualizací tajného klíče sdíleného pouze mezi volajícími. Pokud jsou na obou zařízeních stejné, šifrování funguje správně.

Vhod může přijít také minimalizace okna s videohovorem a možnost nadále listovat celou aplikací. Stejně jako v jiných aplikacích je možnost volně přepínat mezi hlasovým hovorem a videohovorem.

Současná aktualizace nicméně umožňuje pouze videohovory mezi dvěma účastníky a na skupinové tak budou muset uživatelé stále využít jinou aplikaci. Tuto funkci nicméně Telegram slíbil už v dubnu a upřesnil, že ji zprovozní v následujících měsících.

Dílo zakladatele Pavla Durova má ovšem se skupinovými videohovory co dohánět. Tuto funkci mají už v podstatě všechny hlavní chatovací aplikace a například i Facebook reagoval nedávno na zvýšenou poptávku spuštění aplikace Messenger Rooms, která zcela zdarma umožňuje spojit až 50 účastníků.

Sada unikátních funkcí

Telegram před necelými sedmi lety založil podnikatel Pavel Durov, taktéž tvůrce sítě VKontakte, ruské obdoby Facebooku. V dubnu tvrdil, že je Telegram nejstahovanější aplikací v kategorii sociálních sítí ve dvaceti zemích světa a každý den se na něj připojí 1,5 milionu nových uživatelů.

Pavel Durov, zakladalel aplikace Telegram

Durov však soutěží na saturovaném trhu, který do velké míry okupují aplikace z koncernu Facebooku, a sází proto na sadu unikátních funkcí. Nedávno například přidal do aplikace možnost přenosu velkých, až 2GB souborů.

Praktická může být i funkce pro uspořádání jednotlivých chatů do složek, například podle toho, zda jsou pracovní, nebo kamarádské. Jeho desktopová verze také funguje i bez telefonu připojeného k internetu, což například WhatsApp stále vyžaduje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym