Být mezi prvními. Německý startup Volocopter spustil předprodej letenek na první veřejné lety svého vzdušného taxi

velocopter-velocity8

Foto: Volocopter

Budoucnost městské dopravy v podání Volocopteru

0Zobrazit komentáře

Být součástí počátku zcela nové éry osobní přepravy nad střechami věžáků a městských budov láká i běžné smrtelníky. Právě pro tyto odvážlivce nyní německý startup Volocopter, který experimentuje se svým ambiciózním letounem VoloCity, spouští zajímavou příležitost. Až tisíc zájemců z řad veřejnosti se totiž může stát průkopníky vzdušné mobility.

Možnost proletět se inovativním vzdušným taxíkem mělo dosud jen několik málo osob. Patří mezi ně i Damian Hischier, testovací pilot Volocopteru, který se o své pocity z řízení tohoto futuristického letounu podělil v rámci našeho rozhovoru z června tohoto roku. Již brzy si však bude moci podobnou zkušeností projít každý zájemce, který si zarezervuje tzv. VoloFirst let.

Německá společnost jej nabízí za částku 300 eur, tedy přibližně 8 tisíc korun, a aktuálně vybírá rezervační poplatek ve výši deseti procent z částky. A zájem je veliký. Za dva dny se prodala již polovina všech volných míst, a to i přesto, že se samotný let uskuteční přibližně až za dva roky.

volocopter-damian-hischier2

Foto: Top View

Damian Hischier

Během této doby budou všichni držitelé rezervací informováni o pokrocích, které Volocopter na poli vzdušné mobility uskutečnil, o přibližném termínu zahájení komerčního provozu celé služby a samozřejmě i datu uskutečnění prvního letu. Volocopter však předběžně hovoří o prosinci 2022.

Ze dne D si každý pasažér odnese nejen zážitek trvající přibližně 15 minut, jenž odpovídá délce letu, ale také videonahrávku z průběhu letu a osobní certifikát stvrzující, že je dotyčný skutečným dobrodruhem, který rád testuje inovace na vlastní kůži.

Kde přesně se budou lety VoloFirst odehrávat, zatím nebylo upřesněno. Lze ovšem předpokládat, že se bude jednat hned o několik lokací na různých kontinentech. V případě Evropy připadá v úvahu některá z lokalit v Německu, v Asii by lety mohly probíhat na území Singapuru.

Budoucnost ve vzdušné taxi VoloCity

Na zájemce čeká let ve speciálním eVTOL letounu, tedy letounu na elektrický pohon schopném vertikálního vzletu a přistání. Ten je jakýmsi hybridem mezi klasickým vrtulníkem a dronem vybaveným osmnácti rotory, které jsou schopny stroj rozpohybovat rychlostí až 112 km/h. Na jedno nabití akumulátorů je letoun schopen urazit až 35 kilometrů.

volocopter-interir1

Foto: Volocopter

Takovýto výhled se naskytne pasažérům ve Volocopteru

Stroj pojmenovaný VoloCity je tak koncipován především k pohybu nad budovami měst, ve kterých bude provozován v rámci taxislužby. Ta by měla zájemcům nabídnout alternativní způsob dopravy vysoko nad přeplněnými ulicemi v daleko kratším čase, alespoň v porovnání s ostatními možnostmi přepravy.

V rámci chystané infrastruktury bude Volocopter v jednotlivých městech budovat tzv. Voloporty, tedy místa, odkud budou Volocoptery startovat a kde budou také přistávat. Jejich umístění můžeme očekávat u strategicky důležitých míst, tedy na místech, jako jsou dopravní uzly, významné obchodní či turistické lokace, ale i okrajové části zástavby.

Jak by tyto Voloporty mohly vypadat, společnost nastínila prototypem jednoho z nich, který vybudovala v Singapuru, jenž je po Německu pro společnost druhým domovem.

velocopter-velocity2

Foto: Volocopter

Vizualizace prvního Volo-Portu

Mohlo by se zdát, že zájemci o první lety budou tak trochu riskovat holý život, podobně jako lidé, kteří létali na prvních letadlech a balónech. Volocopter však pracuje na konceptu svého letadla skutečně dlouho a letoun VoloCity je již jeho čtvrtou verzí. Sám navíc projde řadou přísných testů, takže obavy nejsou namístě.

Mimo Volocopter rozvíjí podobný koncept vzdušných taxíků i řada dalších společností, ovšem jen pár z nich bylo doposud schopno ukázat funkční prototypy. Po Volocopteru patří mezi další nadějné projekty například německý startup Lilium. I ten má za sebou úspěšné testování svého letounu a i on nedávno představil svou koncepci futuristického letiště pro vzdušné taxíky.

velocopter-velocity5

Foto: Volocopter

Volocopter VoloCity

velocopter-velocity7

Foto: Volocopter

Volocopter VoloCity

Diskuze (0)

Novinka

Anonym