Odešel z Disney budovat síť nové generace. Šéf TikToku ale po třech měsících kvůli hrozbě amerického zákazu končí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

mayer-tiktok

Foto: ByteDance/CzechCrunch

Zkušený manažer Kevin Mayer odchází z TikToku

0Zobrazit komentáře

Byl jednou z postav, která měla TikTok alespoň opticky vzdálit od své čínské mateřské firmy ByteDance. Kevin Mayer, který přišel do populární sociální sítě teprve letos v květnu ze zábavního koncernu Disney, však nyní odchází. Mayer své rozhodnutí oznámil v dopise pro zaměstnance.

Odchod odůvodnil právě politickým tlakem, kterému aktuálně TikTok čelí od administrativy prezidenta Donalda Trumpa, jak jako první informoval deník The Financial Times. Spojené státy čínskou aplikaci opakovaně označily za hrozbu pro svou národní bezpečnost a obvinily ji z předávání dat čínské vládě. TikTok to opakovaně odmítl.

V tuto chvíli každopádně běží limit do poloviny listopadu, který stanovil prezident Trump. Do té doby má TikTok minimálně své americké operace prodat americké firmě, jinak mu hrozí na důležitém americkém trhu zákaz. Stejný osud už ho ostatně bez varování potkal v Indii, která byla pro síť s více než 800 miliony uživatelů přinejmenším stejně zásadním trhem jako USA.

Mayerovo rozhodnutí se ve firmě alespoň dle oficiálního vyjádření potkalo s pochopením. „Chápeme, že politická dynamika posledních měsíců výrazně proměnila roli Kevina a plně jeho rozhodnutí respektujeme,“ řekl mluvčí TikToku.

iphone-tiktok

Foto: Solen Feyissa/Unsplash

Aplikace sociální sítě TikTok

Alespoň dočasná absence na Mayerově pozici ovšem TikToku může uškodit. Právě fakt, že tato pozice byla obsazena zkušeným americkým manažerem, měla firmě dále pomoct ve snaze se distancovat od své čínské mateřské firmy (přestože přímým nadřízeným Mayera byl globální výkonný ředitel ByteDance Čang I-ming). Prozatímním nástupcem Mayera se stane americká generální manažerka TikToku Vanessa Pappasová.

Vedle faktu, že TikTok neukládá uživatelů data v Číně, ale v Singapuru, a nedávno otevřel nové kanceláře v USA, měla být nově zřízená Mayerova pozice účinným instrumentem na rozmělňování kritiky západních zákonodárců. Do TikToku se ostatně opřela například i česká europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Čínské vlastnictví už dostává TikTok do problémů nějakou dobu. Například jsou prokázané případy, kdy byl na síti cenzurovaný obsah o Ujgurech nebo masakru na náměstí Nebeského klidu. Firma kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že i přes čínské vlastnictví nespadá pod vliv tamního režimu, což mnozí zpochybňují. V březnu proto TikTok spustil například centrum pro transparentní moderaci obsahu.

Budoucnost v USA zatím nejistá

Kdo a jestli nakonec americkou část TikToku koupí, zatím není jasné. Každopádně minimálně podle indícií z technologických kuloárů měly o prominentní aplikaci zájem takové firmy jako Oracle či Netflix. Oficiálně se k možné akvizici vyjádřil především Microsoft, ale rozhodnuto zatím o ničem není.

TikTok se nicméně zřejmě nehodlá svých amerických aktivit jen tak vzdát. Celá kauza došla tak daleko, že firma podala na Trumpovu administrativu žalobu a argumentuje, že výkonné nařízení, kterým celý proces začal, je protiústavní. TikTok přitom na svou obranu prohlásil, že „nemá jinou možnost“.

reels-instagram

Instagram Reels nabízí stejné funkce jako konkurenční TikTok

Na potlačení TikToku trh rychle reagoval – vyrojily se různé klony této aplikace, které jsou založeny na krátkých videích s hudbou a cílí hlavně na nejmladší internetovou generaci. Nejspíš nejnadějnější napodobeninou je ale nová funkce Reels přidaná do Instagramu, se kterou Mark Zuckerberg zvolil svou standardní taktiku: konkurenta buď koupit (jako v případě Instagramu), nebo alespoň okopírovat (jako v případě Stories ze Snapchatu).

O budoucnosti Kevina Mayera prozatím žádné informace nejsou, nejspíš ale novou práci nebude hledat dlouho. Uznávaný manažer zastával vedoucí role v Disney více než dekádu a byl považován za jednu z jeho nejvýraznějších postav. Ostatně když v únoru zábavní konglomerát opustil šéf Bob Iger (aby se kvůli krizi zase na čas vrátil), měl být jedním z nejvážnějších kandidátů na jeho nástupce. Nakonec se stal nástupcem Boba Igera jeho jmenovec Chapek, a tak se Mayer rozhodl hledat novou výzvu v TikToku.

sampi_jankto4

Přečtěte si takéTady bydlí a trénují vycházející hvězdy esportu. Tým Sampi fotbalisty Jakuba Jankta ukázal herní dům za 30 milionůTady bydlí a trénují vycházející hvězdy esportu. Tým Sampi fotbalisty Jakuba Jankta ukázal herní dům za 30 milionů

V Disney nicméně stál také za službami, jako je streamovací platforma Hulu a sportovní ESPN+, a po boku Boba Igera pomohl také s obřími a klíčovými akvizicemi čtyř velkých firem: Pixaru, Lucasfilmu, Marvel Studios a 21st Century Fox. Ty z Disneyho vytvořily zábavního giganta nevídaných rozměrů. Lze tedy očekávat, že ani po nečekaně rychlém konci v TikToku by se Mayer neměl bát o svou budoucnost.

Co se týče síly samotného TikToku, podle dostupných informací má mít po světě již zmíněných 800 milionů měsíčně aktivních uživatelů, přičemž týdeník Respekt letos v lednu uvedl, že v Česku má 700 tisíc uživatelů, oficiální statistiky ale firma odmítá zveřejnit. Ze statistik CzechCrunche vychází, že nejodebíranější čeští tiktokeři mají přes půl milionu odběratelů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym