Uvnitř kantýny budoucnosti. Robotický kuchař od Karakuri zvládne zcela sám připravit nutričně vyvážený oběd
Když v jedné z legendárních scén hvězdné ságy Star Wars vstupuje Luke Skywalker se svým robotem C-3PO do galaktické kantýny, barman robota okamžitě vyhazuje ven s tím, že tady droidy neobsluhují. V našem světě však začíná být situace odlišná. Nejenže jsou roboti v kantýnách vítáni, ale dokonce jim začíná být svěřována obsluha zákazníků i příprava samotných pokrmů.
Poslední novinkou na poli robotizované gastronomie je automatická linka na přípravu a servírování jídla od anglické společnosti Karakuri. Robot DK-One je výsledkem několikaleté činnosti firmy v oboru automatických systémů pro přípravu pokrmů, který původně stavěl na myšlence vytváření jednodušších snídaňových misek.
Postupně se ale ukázalo, že potenciál je daleko větší než pouhé müsli s mlékem. Proto inženýři vytvořili kompaktní linku, která najde uplatnění v restauracích, jídelnách, bufetech, hotelech i supermarketech, kde zvládne připravovat vyvážené porce studených a teplých pokrmů v krátkém čase, navíc tak, aby potraviny nepřišly do kontaktu s jinou osobou než zákazníkem.
Princip fungování zařízení je pak poměrně jednoduchý. Hladový strávník si přes aplikaci vybere až z osmnácti ingrediencí s tím, že má již při výběru jasný přehled o tom, kolik kalorií bude porce obsahovat. Podle toho si pokrm různě upraví a zadá jej k přípravě robotickému ramenu, které se nachází uvnitř kantýny.
To poté z jednotlivých zásobníků přidává do misky přesně stanovené množství jednotlivých přísad, což může hladový host díky proskleným částem sledovat na vlastní oči. Výsledná jídla, mnohdy kombinující kapalné, tuhé, měkké nebo pevné ingredience, jsou poté servírovány do misek, na talíře a další druhy nádobí.