Kuchyně za cenu domu. Robotický systém značky Moley je splněným snem všech, které nebaví vaření
Pro někoho vášeň, pro jiné otravná rutina u plotny s výsledkem, který nemusí být podle představ. Spíše než na své kulinářské schopnosti se proto mnozí spoléhají na služby Dáme jídlo nebo Wolt (o to víc v dnešní době), případně jdou za jídlem do ulic. Již brzy by se ovšem mohlo začít vařit i u těch nejortodoxnějších odpůrců domácího vaření. Společnost Moley Robotics totiž míří na trh s robotizovanou kuchyní, která zvládne tisíce receptů.
Díky řešení Moley by mohla příprava jídla v domácích podmínkách v budoucnu vypadat tak, že si dotyčný nasadí teplé ponožky, nalije si sklenku vína a bude sledovat, jak mu robotické rameno míchá s omáčkou, smaží maso a k tomu dusí zeleninu. Moley Robotics ovšem nejprve začínalo u klasických spotřebičů, typicky mixérů a chytrých lednic.
Svůj první prototyp robotické kuchyně firma představila před pěti lety, aby začátkem tohoto roku byla s přepracovanou verzí připravena na první komerční instalace přímo v domácnostech. Tím se zásadně liší od ostatních firem, které též vyvíjejí systémy automatizace přípravy jídla, ovšem jejich řešení jsou určena především do komerčního provozu.
Takovou kuchyň nedávno představila třeba společnost Karakuri, jejíž jednotka DK-One funguje jako robotická kantýna nabízející nutričně vyvážené pokrmy. Vraťme se však k řešení společnosti Moley, která sází na dvojici robotických ramen zavěšených na stropních kolejnicích, díky nimž se zvládnou pohybovat nad pracovní plochou a sporákem.
Na něm vaří za pomocí speciálního nádobí stejné značky, přičemž design kuchyně byl navržen tak, aby byl co nejpřívětivější pro úchop robota. Ten je schopen nádobí detekovat optickou kamerou a senzory, přidávat do něj přísady a vše zahřívat na indukční varné desce. Po uvaření pokrmu umí robot jídlo nandat na talíř i si po sobě uklidit. Vaří však jen z vybalených, očištěných, nakrájených a jinak zpracovaných surovin.