Toto je první plně robotická kuchyň, která umí připravit až 2000 různých pokrmů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

moley3
0Zobrazit komentáře

Zatímco pro množství lidí je vaření skvělou zábavou, pro část z nich jde jen o každodenní nutnost. Když ale nechcete jíst jen z restaurací nebo fastfoodů, nic jiného vám stejně ve výsledku nezbyde. Řešením pro lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě a přesto přípravou pokrmů netrávit cenný čas by však mohl být nový projekt v podobě kuchyně Moley.

Stejnojmenná firma začala na svém konceptu vůbec první robotické kuchyně pracovat v květnu 2014. Přesně o rok později udělala velký dojem s fungujícím prototypem na výstavě Hannover Messe, kde také, stejně jako o měsíc pozfěji v Šanghaji vyhrála ‚Best of The Best‘ cenu. Dalším krokem je tak spuštění crowdfundingové kampaně.

sens3

Přečtěte si takéČeský startup vybral na Kickstarteru 270 tisíc a rozjede výrobu nutričních tyčinek z cvrčkůČeský startup vybral na Kickstarteru 270 tisíc a rozjede výrobu nutričních tyčinek z cvrčků

Celá futuristicky vyhlížející souprava se skládá s kuchyňské linky, která obsahuje pracovní desku, dřez, sporák a troubu, ale hlavně dvě robotické paže. Ty jsou opatřeny množstvím senzorů, takže Moley nejenom že zvládne všechny klasické činnosti jako krájení, míchání či používání všech možných nástrojů, al také přesně pozná, které ingredience používá.

moley2

Robot pracuje s chirurgickou přesností- to proto, že všechny pohyby ho naučil za pomocí 3D snímání  slavný kuchař Tim Andreson, jeden z vítězů soutěže MasterChef. Uživatel může celou platformu ovládat přes mobilní aplikaci nebo zabudovanou dotykovou obrazovku. Systém by v budoucnu mohl zvládnout až 2000 různých receptů z celého světa. V plánu je i funkce, která umožní pažím vyndavat si ingredience ze zabudované lednice.

Účelem je zdravé stravování

Jak říká CEO a zakladatel Mark Oleynik v oficiálním videu, jídlo s vyváženými nutričními hodnotami je základem kvalitního života a proto si myslí, že um jeho robotického kuchaře, který přesně odměří dávky potřebných živin, bude potřeba. Samozřejmě, že takto sofistikovaný systém nebude úplně levný – jeho cena se blíží k 15 000 dolarů, avšak pokud vše půjde podle plánu, na trh by se Moley mohlo dostat už koncem příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym