Když netřeba pracovnu, odsuňme ji do kouta. V Mnichově vzniká bytový dům s modulárními interiéry

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-1

Foto: bloomimages / UNStudio

Plánovaný dům v Mnichově s modulárním interiérem

0Zobrazit komentáře

Panelový dům znamená velký, nudný, jednotvárný kvádr, jehož smyslem existence je snadná, rychlá a levná konstrukce. Co ho ale pojmout trochu kreativněji a vytěžit z jeho konceptu maximum, a to jak funkčně, tak esteticky? Právě o to se pokusili architekti v projektu obytného domu v německém Mnichově. Výsledkem je unikátní budova s byty, jejichž interiér lze kdykoliv přeskládat.

Tvoří ho totiž konstelace nábytkových modulů, které zároveň fungují jako přepážky mezi jednotlivými prostory. Architekti z nizozemského studia UNStudio, jež za konceptem stojí, se jím pokusili co nejlépe využít i relativně malý byt a poskytnout mu vysokou míru adaptability na nároky lidí. Z obýváku se tak může rychle stát pracovna, z ní zase ložnice, a modul, který právě neslouží svému účelu, se prostě odklidí bokem.

Na výběr má být z celkem devíti modulů, neboli plug-inů, jak jim říkají autoři. Jeden bude například obsahovat úložné prostory, jiný zázemí pro pracovnu, odpočívací salonek nebo se do něj schová postel. Počet plug-inů v bytech se bude odvíjet podle dostupné obytné plochy. Ta je vždy rozplánovaná do mřížky, v níž se mohou nábytkové přepážky přesouvat.

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-7

Foto: bloomimages / UNStudio

Moduly interiéru lze kdykoliv přesouvat

„V projektu jsme se snažili reinterpretovat myšlenky z digitálního světa a s jejich pomocí vylepšit analogové fyzické prostory, které obýváme,“ vysvětluje zakladatel UNStudia Ben van Berkel. Pojetí interiéru bytů si proto vysloužilo označení „analogově chytré“, odkazujíc ke konceptu chytré domácnosti doplněné všelijakými digitálními zařízeními. V Mnichově se místo role domácích doplňků přetváří rovnou fungování celého bytu.

„Každý modul může fungovat v různých konfiguracích a rezidenti si mohou zvolit individuální konfigurace,“ popisuje studio z Amsterdamu. Flexibilita spočívá v tom, že není nutné si předem vybrat statické rozložení interiéru, ale jde ho průběžně modifikovat bez nákladných rekonstrukcí. V mnoha případech může odpadnout i potřeba se stěhovat.

Podle architektů by koncept modulárních bytů mohl představovat odpověď na bytové krize, kterou jde dále rozvíjet a škálovat. Jeho první praktické zpracování se proto rozhodli zasadit do zajímavého designu samotné budovy. Šestipatrový mnichovský bytový dům nazvaný Van B na první pohled poutá pozornost hravou konstrukcí, v níž se promítá idea moderního bydlení ve městě.

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-5

Foto: bloomimages / UNStudio

Plánovaná mnichovská budova okamžitě zaujme

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-2

Foto: bloomimages / UNStudio

Členitá fasáda má zdůraznit modulární koncept

Podobně jako interiérové moduly chtějí změnit vnímání rozložení prostoru, také trojrozměrná fasáda dodržuje obecný tvar kvádru, ale člení ho do mnohem organičtější formy. Tu dále podtrhují materiálové kontrasty. „Barevné a přesně řezané kovové povrchy exteriéru vytvářejí výrazný kontrast vůči monolitickému a drsnému povrchu betonu,“ říká Van Berkel.

Všechny ze 142 bytů budou mít terasu nebo balkón s prosklením od podlahy ke stropu. Tím se má jednak vytvořit kontinuita mezi interiérem a exteriérem a jednak podpořit komunitní atmosféra, vycházející i ze sdílených prostor kuchyní nebo střešní terasy. Jak vysvětluje šéf UNIStudia: „Architektura může vytvářet předpoklady umožňující lidem potkávat se. Mohou pak vznikat fungující sousedské komunity.“

V přízemí Van B budou třípatrové byty s vlastní adresou, jejichž interiér se přímo rozšiřuje do malé zahrádky. Podle tvůrců to jsou malé domky začleněné do většího celku sousedství. Množství zeleně navíc ideálně poslouží jako motivace pro další obyvatele obklopit se přírodou v jinak převážně betonové stavbě. Totéž platí na střešní terase, kde travnatý povrch bude mít zároveň funkci ochlazování budovy.

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-6

Foto: bloomimages / UNStudio

Rozložení interiéru

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-8

Foto: bloomimages / UNStudio

Přízemní byty nabídnou i malé zahrádky

Ačkoliv je důraz na komunitní aspekt jejím zajímavým vývojem, samotná myšlenka modulárního bytu není tak docela nová. Už v roce 2008 představil rakouský architekt Angelo Roventa koncept Elastic Living, který trochu jiná teoretická východiska přetavil do jakýchsi pojízdných regálů s různými účely. Stejně jako u řešení UNIStudia je lze podle potřeby přesouvat a kdykoliv měnit rozložení a funkci prostoru bytu.

Po několika výstavách v průběhu minulé dekády se Elastic Living objevilo také v několika budovách v Rakousku. Naposledy byly posuvné interiérové moduly využity v roce 2019 ve švýcarském městě Adliswil. Inovativní přístup k interiérovému designu zde do svého každodenního života začlenili obyvatelé celkem 41 bytů.

Stavba podle návrhu UNIStudia v Mnichově na ulici Infanteriestrasse už začala, přičemž konstrukci urychlí využití už existujících základů a sklepních prostor. Díky tomu se zlepší i ekologická stopa projektu, jinak navrženého podle německých standardů pro udržitelnou architekturu. Výsledný dům nabídne kombinaci různě velkých bytů, od jednopokojových, přes třípokojové až po zmíněné „malé domky“ v přízemí.

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-9

Foto: bloomimages / UNStudio

Terasa na střeše

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-3

Foto: bloomimages / UNStudio

Členitá fasáda má výrazné kontrasty kovu a betonu

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-10

Foto: bloomimages / UNStudio

Interiér s velkými okny ven

unstudio-munich-van-b-modular-interior-house-11

Foto: bloomimages / UNStudio

Různé typy interiérových modulů, tzv. pluginů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym