Nedostatek čipů táhne akcie Tesly k zemi. Elon Musk musel zavřít továrnu a problémy hlásí i další výrobci

tesla-cipy2

Foto: Tesla

Výrobní závod automobilky Tesla ve Fremontu

0Zobrazit komentáře

Tesla je opět nucena uzavřít svůj výrobní podnik ve Fremontu. Tentokrát však není důvodem pandemická situace, ale nedostatek výrobních součástek. Málo čipů na trhu způsobuje vrásky na čele celé řadě automobilek i jejich investorům. Utlumená či zcela pozastavená výroba způsobuje pokles ceny akcií automobilových podniků, což platí i právě pro Teslu. Ta zažila nejprudší pokles ceny svých akcií za poslední dva roky.

Problém s nedostatkem čipů jasně dokládá nevyzpytatelnost globalizace. Pokud na jedné straně planety nezaprší, na té druhé se zastaví výroba. Déšť je aktuálně nedostatkovým zbožím na Tchaj-wanu, který platí za největšího výrobce čipů na světě. Jak informovaly Hospodářské noviny, voda je při výrobě polovodičů extrémně důležitým faktorem a její nedostatek způsobuje výrobním podnikům vážné problémy.

Sucho navíc přišlo v tu nejméně vhodnou chvíli. Pandemie koronaviru způsobila značný nárůst poptávky po elektronice. Lidé nakupují počítače, televize, mobilní telefony i konzole ve velkém, aby mohli pracovat z domova a mezi čtyřmi stěnami nestrádali nudou. Jenže čipů je takový nedostatek, že i někteří výrobci působící v segmentu spotřební elektroniky hlásí problémy, což je i případ nedostatkového PlayStationu 5.

tesla-cipy1

Foto: Pixabay

Nedostatek čipů je momentálně problém nejen pro výrobce automobilů

A to jsou pro dodavatele čipů výrobci spotřební elektroniky na první místě. Nejenže z jejich strany přichází nejobjemnější objednávky, ale zároveň jsou díky vyšším maržím schopni přistoupit na vyšší ceny čipů. Výrobci jiných produktů proto nyní hrají druhé housle a patří mezi ně i automobilky.

Nejen Tesla, ale také další výrobci aut jako Ford, Toyota, Subaru, General Motors, Nissan či dokonce Volkswagen s mateřskou Škodou hlásily v průběhu ledna komplikace, které u mnoha z nich zapříčinily přerušení výroby. Dle ČTK se v případě Škodovky omezení dotkla několika provozů a směn. Podnik však nebyl nucen přistoupit k úplnému zavření, který se nyní odehrává v továrně Tesly ve Fremontu.

Musíme zavřít

I Tesla se potýká s nedostatkem čipů, byť v tomto případě není na vině jen sucho na Tchaj-wanu, ale jak informoval web Electrek, také silné mrazy a sněhové bouře v Texasu. Právě v texaském Austinu vyrábí i pro Teslu polovodiče jihokorejský Samsung. Bohatá sněhová nadílka a extrémně nízké teploty zde během minulých týdnu zapříčinily rozsáhlé výpadky elektřiny a Samsung byl nucen výrobu na nějaký čas odstavit.

wuling-hongguang-mini-ev-1

Přečtěte si takéTesla v Číně ztratila první místo. Předčil ji minivůz za 100 tisíc korunTesla přišla o vedení na čínském trhu. Záda jí ukazuje elektrická krabička za necelých 100 tisíc korun

V konečném důsledku tak musel výrobu pozastavit i Elon Musk s tím, že zaměstnancům nebyly uvedeny přesné důvody. Nedostatek součástek je ovšem tím nejpravděpodobnějším. K opětovnému otevření by mělo dojít 7. března. Neznamená to však, že v tu dobu se dostane stav skladových zásob do normálu. Čipy by podle některých odhadů měly být nedostatkovým zbožím po celý letošní rok, přičemž nejčernější scénáře hovoří o problémech s dodávkami, které by mohly trvat celou příští dekádu.

Zpráva o výpadku produkce se samozřejmě okamžitě podepsala na poklesu hodnoty akcí automobilky, která se od 22. února propadla téměř o 100 dolarů a během čtvrtka dokonce zažila nejstrmější propad za poslední dva roky. S cenou 680 dolarů za akcii a valuaci ve výši 650 miliard dolarů ovšem zůstává Muskova automobilka i nadále bezkonkurenčně nejhodnotnějším hráčem na automobilovém na trhu.

tesla-fremont-factory

Výrobní továrna Tesly ve Fremontu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym