Přelomový moment pro kryptoměnový trh. Směnárna Coinbase vyrostla na více než miliardu dolarů a míří na burzu

Filip HouskaFilip Houska

brian-armstrong

Foto: Coinbase

Brian Armstrong, šéf společnosti Coinbase

0Zobrazit komentáře

S tím, jak roste obliba bitcoinu, jehož hodnotu zvedají i masivní investice pod taktovkou Elona Muska či Jacka Dorseyho, roste i popularita kryptoměn jako takových. To, co se ještě před pár lety jevilo jako příliš nafouknutá bublina, je teď oblast s obrovským potenciálem a největší kryptoměnová směnárna Coinbase tuto mánii podpoří velmi důležitým krokem. Chystá se totiž na burzu.

Společnost Coinbase od roku 2012 umožňuje lidem digitální měny kupovat, prodávat a držet a nyní podala oficiální registrační žádost S-1 u americké Komise pro cenné papíry (SEC). To je klíčový krok k tomu, aby mohla zalistovat své akcie na burze, konkrétně na newyorském Nasdaqu, kde bude vystupovat pod tickerem COIN.

Zatím se neví, kdy by směnárna pod vedením Briana Armstronga mohla na burzu reálně vstoupit, ovšem očekává se, že namísto standardního IPO, tedy primární veřejné nabídky akcií, během níž se emitují nové akcie a firma nabírá nový kapitál, vsadí na přímou veřejnou nabídku (tzv. DPO, tedy direct public offering).

Tímto způsobem na burzu vstoupilo v roce 2018 například Spotify a čím dál více společností mu dává přednost před klasickým IPO, a to hlavně kvůli tomu, že mají možnost nabízet své akcie napřímo bez nutnosti najímat prostředníky v podobě bank či makléřů. Firmám jde v takovém případě obvykle například o větší likviditu či možnost pro stávající akcionáře, aby mohli prodat své akcie na trhu, ale nepotřebují nutně nový kapitál.

coinbase

Foto: Coinbase

Aplikace pro obchodování skrze platformu Coinbase

Pro směnárnu Coinbase, jejníž tržní hodnota na privátních trzích podle odhadů magazínu Axios převyšovat 100 miliard dolarů, půjde o důležitý milník v její více než osmileté historii. Ještě zásadnější to ale může být pro trh s kryptoměnami jako takový, který by nabyl na větší důvěryhodnosti a atraktivnosti.

Americká směnárna má navíc ideální načasování, které se odvíjí jak od růstu bitcoinu, etheru a dalších digitálních měn, tak od jejích výsledků hospodaření za minulý rok. Coinbase oznámila, že loni dosáhla čistých příjmů na úrovni 1,2 miliardy dolarů (26 miliard korun), což je o 483 milionů dolarů více než předloni.

Zároveň reportovala i čistý zisk ve výši 322 milionů dolarů, tudíž se oproti roku 2019 dokázala přehoupnout do černých čísel. Lze tak konstatovat, že se Coinbase rok 2020 vydařil velmi dobře a potvrzuje to i základna v počtu přesahujícím 43 milionů uživatelů. Až 2,8 milionu z nich uskutečňovalo transakce pravidelně každý měsíc.

Aby se Coinbase dařilo i nadále, z velké míry záleží právě na bitcoinu, s přehledem nejpopulárnější kryptoměně současnosti. Jeho hodnota aktuálně osciluje okolo 46 tisíc dolarů (998 tisíc korun) a Armstrong se svým týmem zohledňují před vstupem na burzu několik rizik. Vysoká volatilita měny je jedním z nich.

armstrong

Foto: Coinbase

Brian Armstrong, šéf společnosti Coinbase

Za možný problém ale Coinbase považuje i Satoshiho Nakamota, tvůrce bitcoinu, jehož identita je stále neznámá. Ani se neví, zda je to jeden člověk, nebo celá skupina těch, kdo bitcoin poprvé vytěžili. Odhaduje se, že Satoshi Nakamoto drží na bitcoinovém trhu zhruba pětiprocentní podíl, a pokud se by ukázala jeho pravá tvář, mohla by se pozice BTC výrazně zhoršovat.

Momentálně je ale bitcoin extrémně žhavým zbožím, což vnímá například i softwarový gigant MicroStrategy, který do něj nedávno investoval další zhruba jednu miliardu dolarů a navázal na startup Square, jenž koupil tuto měnu za 170 milionů. O dosud největší zápis se v posledních týdnech postarala Tesla, která do bitcoinu vložila 1,5 miliardy dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym