Apple staví v Německu velké vývojové centrum pro své čipy. Investuje do něj přes miliardu eur

Filip HouskaFilip Houska

apple-mnichov-rd

Foto: Apple

Vizualizace nového výzkumného a vývojového komplexu Applu v Mnichově

0Zobrazit komentáře

Mnichov je jedním z největších technologických hubů Evropy a svá zastoupení v něm mají nejen Audi nebo BMW, ale také například Google a Apple. Právě tvůrce iPhonů považuje bavorskou metropoli za klíčové místo pro svůj inženýring a bude se v ní opět rozrůstat. Chystá se tam totiž vybudovat výzkumné a vývojové centrum pro bezdrátové technologie a své čipy, které bude jedním z největších v Evropě.

Do nového střediska nazvaného European Silicon Design Center, jež vyroste v okolí mnichovské ulice Karlstrasse, hodlá investovat přes jednu miliardu eur. To je v přepočtu více než 26,2 miliardy korun, které poslouží jak pro postavení budovy jako takové, tak pro postupné rozšiřování jednotlivých vývojových a výzkumných divizí v následujících třech letech.

„Nemůžu být natěšenější z toho, co naše mnichovské týmy inženýrů ještě objeví. Od prozkoumávání 5G po technologie nových generací, které přinesou výkon, rychlost a připojení po celém světě. Mnichov je domovem Applu poslední čtyři dekády a jsme rádi, že je tato komunita součástí naší cesty,“ komentuje výkonný ředitel společnosti Tim Cook.

macbook-pro-m1

Foto: Apple

Apple představil pro Macy vlastní čip M1

Apple má v Mnichově aktuálně bezmála 1,5 tisíce inženýrů z více než čtyřiceti zemí světa, kteří v centru Bavorska pracují na optimalizacích výkonu a baterií zařízení (power management design), aplikačních procesorech a bezdrátových technologiích. Zkrátka na záležitostech, jež jsou nedílnými součástmi iPhonů, iPadů, Maců i Apple Watch.

Na obdobných technologiích budou týmy inženýrů pracovat i v novém zázemí, přičemž jak Apple dodává, Mnichov bude sloužit i jako další lokalita pro vývoj vysoce výkonných čipů M1. Těch, které pohání nejnovější MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini a zajišťují skutečně velký nárůst výkonu oproti čipům, jež Apple stále odebírá i od Intelu.

Zásadním bodem zájmu budou i 5G moduly, kterými Apple v září vůbec poprvé vybavil iPhony a do „připojení nové generace“ vkládá velké naděje. Na to ostatně může navazovat i fakt, že firma z kalifornského Cupertina předloni odkoupila za miliardu dolarů modemový byznys Intelu, byť tedy pro iPhony 12 využila systémy od Qualcommu.

V neposlední řadě má Apple svůj mnichovský komplex, jenž nabídne zhruba 30 tisíc metrů čtverečních prostoru a bude otevřen koncem příštího roku, uzpůsobit i integracím hardwaru třetích stran do svého produktového portfolia. Do toho mohou spadat právě 5G moduly, ale také zcela nové technologie, na nichž pracuje. Například brýle s rozšířenou realitou, o kterých se mluví.

Apple na Německo hodně sází

Německo je pro Apple velmi důležitým trhem. Nejde ani tak o kupní sílu tamních obyvatel, kteří mohou vedle onlinu nakupovat také v patnácti Apple Storech (přičemž dva jsou přímo v Mnichově), ale především o strategickou pozici, kde se soustředí ti nejlepší inženýři světa. I proto gigant pod vedením Tima Cooka za posledních pět let utratil v Německu přes 15 miliard eur.

Tato suma putovala až do 700 různých firem napříč celou zemí, a to včetně výrobce čipů Infenion, výrobce baterií Varta nebo chemické firmy Delo, která poskytuje specifickou pryskyřici pro Face ID. V roce 2015 navíc Apple v Německu rozjel ekologickou iniciativu Supplier Clean Energy Program, aby podpořil všechny výrobce k využívání 100% obnovitelné energie.

tim-cook-apple

Foto: Apple

Tim Cook, výkonný ředitel Applu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym