Apple chce hrát s iPhonem prim i ve světě 5G sítí. Od Intelu za miliardu dolarů kupuje modemový byznys

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

tim-cook-apple-keynote

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook

0Zobrazit komentáře

Budoucnost mobilních telefonů a dalších chytrých zařízení je v 5G. Řeč je o páté generaci mobilních sítí, která má být mnohonásobně vyšší než současné 4G. Letos operátoři v některých zemích spouští první komerční provoz 5G sítí a připravují se na ni také výrobci smartphonů, kteří musí na rychlejší přenos dat svá zařízení připravit. A mezi nimi pochopitelně i Apple.

Přestože je kalifornský gigant v mnoha ohledech průkopník, často s novými technologiemi nepřicházel jako první. A podobný scénář bude i s 5G. Zatímco například Samsung nebo Huawei již první telefony schopné napojit se na rychlé sítě nové generace ukazují, Apple prozatím mlčí a očekává se, že s vlastním iPhonem pro 5G přijde nejdříve v příštím roce.

Důvodů pro to má firma vedená Timem Cookem hned několik. Jedna věc je pochopitelně ta, že když dnes někdo vydá telefon podporující 5G, zákazník ho stejně nebude mít prakticky kde využít, protože spouštění rychlejších mobilních sítí je zatím velmi pozvolné, navíc jen v některých zemích. Zároveň jde ale také o technologie, protože se musí vyvinout úplně nové čipy, které budou na 5G připravené. A tady přichází menší kámen úrazu.

Globálním lídrem je v tomto byznysu Qualcomm. Americký technologický gigant ostatně dodává síťové modemy i právě Applu, což pro výrobce iPhonů není příliš komfortní. Jednak nedávno s Qualcommem řešil velký spor ohledně poplatků a další spolupráce a jednak se Apple snaží většinu technologií vyvíjet a stavět tzv. in-house, tedy kompletně s vlastními zdroji, aby nebyl závislý na třetí straně.

apple-keynote_phil-schiller_09122018

Foto: Apple

Phil Schiller představuje iPhone XR

V oblasti 5G sítí ovšem zatím závislý je, a to právě na Qualcommu. Ostatně proto v dubnu své spory s dodavatelem modemů uhladil a podepsal mnohaletou dohodu, aby měl jistotu, že vůbec bude moci v iPhonech modemy pro 5G nasadit. Zároveň si ale Apple začal otevírat zadní vrátka, což nyní oficiálně potvrdil. Tim Cook se rozhodl, že zhruba za 1 miliardu dolarů (23 miliard korun) odkoupí pro 5G klíčovou divizi od Intelu.

Byl to právě Intel, kdo byl po boku Qualcommu dalším hráčem v oblasti modemů pro mobilní telefony. Jenže na rozdíl od konkurenta se Intelu vývoj modemů pro 5G vůbec nedařil a přestože Apple chtěl své dodavatele diverzifikovat, bylo známo, že jsou čipy od Intelu mnohem pomalejší a obecně horší než ty od Qualcommu. A když se s ním pak Apple domluvil na další několikaleté spolupráci, Intel uznal svou porážku a svou divizi v dubnu letošního roku zavřel.

elon-musk4

Přečtěte si takéKam kráčí Tesla? I přes rekordní počet doručení se automobilce Elona Muska pořád nedaří vydělávat a přišla o CTOKam kráčí Tesla? I přes rekordní počet doručení se automobilce Elona Muska pořád nedaří vydělávat a přišla o CTO

Od té doby bylo veřejným tajemstvím, že je tato divize Intelu na prodej a že je právě Apple hlavní zájemce. Intel totiž zavřel krám i proto, že Apple byl prakticky jeho jediný a hlavní odběratel, většina ostatních spolupracuje s Qualcommem, nebo jako v případě Samsungu či Hauwei vyvíjí vlastní hardware. Nyní se spekulace přetavily v realitu a Apple si za miliardu dolarů od Intelu jeho neúspěšnou část kupuje.

V řeči čísel Apple od Intelu získává zhruba 2 200 zaměstnanců a také množství patentů. Společně s těmi, co již firma vlastní, bude mít Apple podle svých slov přes 17 tisíc patentů týkajících se bezdrátových technologií, s nimiž bude vyvíjet vlastní modem pro 5G ve smartphonech. Intel bude moci nadále vyvíjet čipy pro počítače, zařízení internetu věcí nebo autonomní auta.

intel-5g-modem

Foto: Intel

Intel 5G Modem

„S Intelem jsme spolupracovali mnoho let a víme, že tento tým sdílí vášeň Applu pro navrhování technologií, které doručují našim zákazníkům ten nejlepší zážitek na světě,“ komentuje akvizici Johny Srouji, senior viceprezident Applu pro hardwarové technologie. Právě pod jeho vedením dokázali inženýři Applu v posledních letech vytvořit několik vlastních čipů a s mnoha z nich, především tím hlavním procesorem, který pohání iPhony a iPady, naprosto ničí konkurenci.

Ve hře o to, kdo bude hrát prim ve světě s 5G sítěmi, však zatím Apple ztrácí. Nákup Intelu je tak jasným signálem, že to chce Tim Cook se svými kolegy změnit. Vzhledem k dohodě s Qualcommem nelze očekávat, že by měl s iPhonem s proprietárním modemem vyrukovat již příští rok, ale vývoj akvizicí divize Intelu rozhodně zintenzivní. Vývoj nicméně bude podle všeho trvat několik let.

Pokud celou miliardovou transakci schválí regulátor a budou splněny další náležitosti, Apple očekává, že se celá věc uzavře ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Přestože jde o hodně peněz, pro Apple v tomto ohledu nebylo příliš co řešit. Jen v posledním čtvrtletí firma utržila 58 miliard dolarů a celkem už dnes disponuje v hotovosti 225 miliardami dolarů. Pokud se mu díky tomuto nákupu podaří udržet v 5G krok, mnohonásobně se mu investice vrátí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym