Inteligentní kamerový systém dokáže firmě přinášet zisk. Musíte ho ale mít pod kontrolou, říká Dalibor Smažinka z Axisu

Manažer obchodního rozvoje Axis Dalibor Smažinka

Dlouhá léta se kamerové systémy ve firmách i v domácnostech považovaly především za nutné zlo, ve kterém se málokdo vyzná a bere ho pouze jako doplněk. V posledních letech ale roste jejich důležitost, stejně jako funkce, které nabízí. Už se neřeší pouze kamery, ale také inteligentní docházkové systémy, hlídání poruchovosti ve výrobě, predikce krádeží nebo odhad vývoje tržeb.

Právě na inteligentní kamerové systémy se zaměřuje i největší západní výrobce kamer Axis, který působí také v Česku. Dalibor Smažinka, jenž stojí za systémem Axis Camera Station, v komentáři popisuje, jak se v průběhu let rozvinula funkce podobných systémů, k čemu všemu dnes slouží a jak je lze využít pro ušetření nákladů, zvyšování zisku i snížení rizika.

***

Kamerový systém už dávno neznamená nonstop „šmírování“ operátora v temné místnosti a hodiny procházení rozmazaných záběrů v případě, že dojde k incidentu. Dnešní kamery fungují spíš jako autonomní chytré senzory, které toho zvládnou mnohem více. Lepší otázkou tak je, zda je dokážou jejich uživatelé efektivně využít.

Základním důvodem, proč firmy instalují bezpečnostní kamerové systémy, je samozřejmě ochrana majetku. Už pouhá přítomnost kamer působí jako odstrašení, v případě incidentu pak zajistí videozáznam jako důkaz pro vyšetřování.

Pokud ale inteligentní kamery a další síťové prvky spojíte s dobře zvoleným softwarem pro správu videa (video management software neboli VMS), může se kamerový systém navíc postarat o správu přístupů do budovy, ozvučení či monitoring počtu zákazníků, predikci problémů nebo vyhodnocování konverzí v prodejnách – tedy přinášet zisk.

Zajištěné soukromí, zajištěné kamery

Přes mnohdy neoprávněný strach ze sledování jsou dvě věci, ve kterých by se mohly současné IP kamery vymknout kontrole – je to otázka ochrany soukromí jednotlivců (GDPR) a zajištění systému z hlediska kyberbezpečnosti.

privacy-axis

Výstup z bezpečnostních kamer s ochranou GDPR

Co se týče toho prvního, platformy pro videodohled disponují praktickými nástroji, díky nimž můžete při exportu videozáznamu jednoduše zamaskovat osoby v záznamu. Chránit soukromí osob lze také v reálném čase – v zónách, které nastavíte, mohou chytré kamery automaticky rozpoznat osoby v záběru a zamaskovat kompletní siluetu.

Se soukromím souvisí i kyberbezpečnost jako taková. Kromě zajištění koncových zařízení celou řadou ochranných prvků a aktualizace firmwaru je samozřejmě klíčové, kde kamery spravujete, tedy kde běží VMS.

Důležitost bezpečného lokálního úložiště či privátního zabezpečeného cloudu ukazuje i nedávný incident v automobilce Tesla, do jejíhož kamerového systému se kvůli prolomení bezpečnosti kalifornského startupu Verkada, jenž provozuje kamerová řešení, dostala skupina hackerů. Získala přístup k více než 150 tisícům kamer včetně zařízení ve výrobě a skladech automobilky Elona Muska.

Včasná predikce problémů

Moderní bezpečnostní systémy přinášejí také bezprecedentní možnosti předvídat potíže dříve, než nastanou. To se osvědčuje zejména v případě výrobních linek. Chytrý kamerový systém může pomoci nejen s rychlou identifikací problému, ale i s jeho odhalením v době, kdy se vše zdá zdánlivě v pořádku.

K tomu mohou dobře posloužit například termální kamery, které sledují teplotu strojů a rozpoznají dlouhodobé přehřívání. Včasný servis pak zabrání větším ztrátám způsobeným výraznější poruchou stroje a zastavením linky.

Podniky s více pobočkami nebo s rozsáhlejším kamerovým systémem zase profitují z dat, která jim systém poskytuje. Třeba o tom, v jaký den a čas dochází k incidentům nejčastěji. Chytrá analytika, která se odehrává přímo v kamerách, pak pomáhá firmám s digitální transformací a každodenním chodem.

Kamery mohou například číst registrační značky vozidel a odbavovat tak vjezd zaměstnanců, zákazníků a dodavatelů. Software pro správu videa pak umí v případě all-in-one řešení od Axisu integrovat také přístupové systémy. V jednom rozhraní tak lze spravovat zároveň kamery i přístupový systém.

Kontrola přístupu umožňuje udělit nebo zamítat vstup i ověřit, kdo do vašeho objektu či provozovny přichází. To přináší optimalizaci nákladů na vrátné a další personál. Po nasazení takového řešení většinou firmy ušetří řádově desetitisíce korun měsíčně.

Technologie se v krizi osvědčují

Koronavirová pandemie mnoha našim zákazníkům jen potvrdila, že investice do bezpečnostních technologií se zkrátka vyplatí. V situaci, kterou ještě před rokem předvídal málokdo, nyní chytré kamery šetří zaměstnance (ti mohou například vzdáleně vizuálně ověřit situaci, aniž by museli být fyzicky na místě), umožňují vzdálenou správu vstupu, eliminují rizika nákazy a pomáhají s dodržováním epidemiologických nařízení.

Termální kamery hromadně kontrolují teplotu osob při vstupu do objektů, jiné zase počet osob na prodejně. To vše přitom efektivněji a levněji, než by zvládla lidská síla.

acs

Chytré kamerové systémy umožňují zaměstnancům kontrolovat situaci takřka odkudkoliv

V neposlední řadě přináší chytrý videodohled obrovské možnosti pro práci s daty. Zejména v oblasti retailu umí takový systém zprostředkovat zcela nový vhled do byznysu. Chcete kromě dohledu také spočítat, kolik osob denně projde kolem vaší provozovny? A kolik z nich vstoupí? Kolik návštěvníků obchodu skutečně nakoupí? A v jaké dny a hodiny nejčastěji? Přejete si propojit kamerový systém s pokladnou? To vše dnes moderní kamerové řešení běžně dělá.

Bezpečnost je zkrátka nedílnou součástí podnikání a výhodou moderních kamerových systémů je, že vám dokážou zajistit mnohem více než „jen“ dohled. Stávají se pilířem produktivity, efektivity a rozvoje byznysu. Inteligentní kamery napojené na VMS zajistí firmám dohled, jednoduchou správu přístupu do budovy či areálu a analytické nástroje pro sbírání důležitých dat o fungování provozu. To vše je navíc přístupné odkudkoliv, třeba z mobilu.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Axis Communications. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.