Manželé Vlčkovi dají 1,5 miliardy korun vydělaných v Avastu na dobrou věc. Podpoří péči o vážně nemocné děti

Filip HouskaFilip Houska

vlckovi

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

0Zobrazit komentáře

České antivirové firmě Avast se daří, což potvrdila mimo jiné loňskými výsledky. Klíčový byl ale vstup na burzu, díky kterému jmění jejího šéfa Ondřeje Vlčka vyletělo na zhruba 4,2 miliardy korun a zařadil se mezi stovku nejbohatších Čechů. Nyní část těchto peněz spolu se svou ženou Katarínou investuje do dobré věci, konkrétně do pomoci těžce nemocným dětem.

Manželé Vlčkovi rozjíždí nový filantropický projekt pod názvem Nadace rodiny Vlčkových, do kterého vkládají aktiva ve výši 1,5 miliardy korun, což z něj činí jednu z největších filantropických iniciativ, kterou Česko zažilo. Díky tomuto jmění budou se svým týmem pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte. Cílem je pak vybudovat dětský hospic a navazující paliativní středisko, kde rodiny najdou všechny potřebné služby.

„Chceme umožnit, aby mohli rodiče společně s nemocnými dětmi prožít i v nejtěžším období svého života co nejvíce radosti bez ohledu na to, v jaké fázi nemoci se dítě nachází. Rádi bychom pro ně vytvořili místo, kde snadno najdou to, co potřebují. Pomoc, podporu, porozumění, pohodlí, klid a bezpečí,“ říká Katarína Vlčková a zmiňuje, že jde pro ně o životní projekt.

vlckovi2

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

Vybudováním této nadace navazují Ondřej a Katarína Vlčkovi na svou předchozí charitativní organizaci Zlatá rybka, kterou provozují již šestým rokem a snaží se přes ni plnit různá přání těžce nemocným dětem. Ať už jde o nákup nového počítače, zprostředkování rodinného zájezdu za polární kruh, nebo setkání se sportovními osobnostmi. Zkrátka to, co by možná nemuselo být v silách rodičů.

Nadace rodiny Vlčkových tak bude Zlatou rybku, která již udělala radost více než 650 dětem, zastřešovat a během následujících let pro ni vytvoří i zcela nové zázemí v rámci dětského hospicu, který tým okolo šéfa Avastu a jeho manželky staví. Ten by měl vyrůst do pěti let, stane se sídlem celé nadace a především nabídne služby pro dlouhodobou péči o děti včetně vzdělávacího centra pro veřejnost i knihovny.

„Přes veškerý pokrok posledních let v poskytování paliativní péče dětem nám v Česku stále citelně chybí odlehčovací typ péče pro těžce nemocné děti a jejich rodiny, včetně eventuální možnosti péče v závěru života. Přitom po ní zejména rodiče pečující o dlouhodobě závažně nemocné děti volají. Je to něco, co by jejich život skutečně ulehčilo,“ říká MUDr. Mahulena Exnerová, předsedkyně Sekce dětské paliativní péče České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP (České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně).

Jak manželé dodávají pro Deník N, měli to štěstí, že se jejich tři synové se žádnou nevyléčitelnou nemocí nepotýkají, ale právě Zlatá rybka jim ukázala, jak je tato problematika složitá a potřebuje nějaké řešení. Nadaci proto považují za „smysluplné využití rodinného majetku v dlouhodobém horizontu“ a věří, že se zapojením expertů i z oblastí financí, práva a daní může být pro takto postižené rodiny prospěšná.

ondrej-vlcek

Foto: NRV

Ondřej Vlček, šéf Avastu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym