Na investiční platformě Bondster už bylo proinvestovaných téměř 1,5 miliardy korun. Nově ji vede Pavel Klema

Peter BrejčákPeter Brejčák

pavel-klema

Foto: Bondster

Pavel Klema, šéf české platformy Bondster

0Zobrazit komentáře

Online platforma Bondster, která zprostředkovává investice do půjček, vznikla v roce 2017 a od té doby relativně nenápadně obsazuje stále větší část tuzemského trhu. Tomu nicméně pořád kraluje Zonky, kde lidé půjčují lidem. Přes Bondster, kde je možné půjčovat lidem i firmám, již však bylo přeinvestováno téměř 1,5 miliardy korun, čímž na trhu obsazuje druhou příčku.

Jen v průběhu loňského roku lidé na platformě investovali 532 milionů korun, což je meziročně o 62 procent víc, a podle vyjádření firmy při tom uživatelé na úrocích vydělali 29 milionů korun. Díky tomu Bondster za rok 2020 utržil 14,4 milionu korun a v souladu se svým strategickým finančním plánem je zatím v červených číslech.

Překlopení do zisku firma očekává v roce 2022, což v rozhovoru pro CzechCrunch před rokem prozradila tehdejší ředitelka Bondsteru Jana Mücková. Tu ale v letošním březnu v čele fintechového startupu vystřídal Pavel Klema, který přináší čtrnáctileté zkušenosti z oblasti finančních služeb, kdy pracoval například pro Air Bank a jako ředitel vedl Profi Credit.

Dál růst s novým šéfem

Ve své nové funkci má Klema za úkol posílit další růst Bondsteru s cílem zařadit P2P platformu mezi tři největší v Evropě. Pomoci k tomu má především akvizice zahraničních investorů, v čemž český fintech patřící do skupiny CEP Invest vnímá velký potenciál. Aktuálně je na platformě registrovaných více než 11 tisíc investorů.

„P2P sektor je v poslední době, i přes celosvětově ekonomicky nelehké časy, ve výrazném vzestupu. Bondster má dle mého názoru obrovský potenciál dalšího růstu a já jsem opravdu rád, že toho mohu být součástí,“ říká Klema s tím, že jedním z dílčích cílů je také rozšíření palety nabízených investičních příležitostí, což uživatelům zlepší možnost diverzifikace.

„Hledali jsme někoho zkušeného, kdo léta působil v oblasti financí a zároveň ho osloví způsob, jakým k investování přistupujeme my v Bondsteru. Obojí jsme našli právě u Pavla Klemy,“ doplňuje jednatel Bondsteru Michäel März.

Samotný Bondster funguje ve formě „trhu investic“, na němž propojuje investory z řad veřejnosti s poskytovateli půjček, a nabízí tak investiční alternativu. V zájmu snížení rizika pak firma podle svého vyjádření nabízí půjčky, které jsou zajištěné například nemovitostmi, movitými věcmi nebo garancí zpětného odkupu. Tyto garance mají být nabízeny přibližně u 98 procent úvěrů.

„To znamená, že poskytovatel půjčky v případě nesplácení dluhu dlužníkem vyplatí investorovi zainvestované prostředky a také dosažený výnos. Bezpečnostním prvkem je také to, že na portálu se objevují půjčky, které prošly bezpečnostním skóringem poskytovatele, který přirozeně půjčuje lidem, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že půjčku budou splácet řádně a včas,“ říká pro CzechCrunch Michal Roškanin, marketingový manažer Bondsteru.

Opravdu rizikové investice

„Jsme rádi, že nám naši investoři důvěřují a že jsme se díky nim přiblížili k proinvestované jedné a půl miliardě. Investiční podmínky se přitom zlepšily i pro samotné investory. Nabízený úrok u půjček mimo jiné i vlivem koronaviru totiž vzrostl meziročně zhruba o jeden procentní bod na 12 procent,“ komentuje vývoj loňského roku März.

platforma-bondster

Foto: CzechCrunch

Bondster umožňuje investici i do úvěrů zajištěných bitcoinem

„I díky tomu dlouhodobě patříme mezi první tři nejvýnosnější P2P platformy v Evropě. Například podle nezávislého srovnání zahraničního portálu TodoCrowdlending jsme v prosinci 2020 mezi více než stovkou platforem dokonce dosáhli prvního místa,“ doplňuje jednatel Bondsteru. V tomto případě se jedná o investice v eurech, ne v korunách, v nichž je zhodnocení obecně nižší.

Podle statistik na webu Bondsteru je průměrný roční výnos investic v korunách 8,23 % a v eurech 14,92 %. Základní ekonomická logika přitom praví, že vyšší riziko znamená vyšší úrokovou míru, protože investor výměnou za vyšší riziko nesplacení úvěru dlužníkem požaduje vyšší odměnu. Tím pádem by se eurové investice Bondsteru daly označit za doslova nejrizikovější v Evropě, s čímž však jeho zástupci nesouhlasí.

„Nejde úplně říci, že čím vyšší úroková míra, tím vyšší riziko. To by pak během koronavirové krize, během níž skončily zhruba tři evropské platformy, skončily ty nejvíce rizikové. Záleží hodně na poplatkové politice vůči poskytovatelům úvěrů, vlastní marži, samotném výběru poskytovatelů a jejich důkladnosti due diligence a samotné nabídce různých investičních půjček,“ reaguje Roškanin.

onlajn-2021

Přečtěte si takéChceme růst, dokud je konkurence malá, říká Linda Šejdová ze SnuggsNež se Snuggs někam vstoupíme, trh si dobře otestujeme. Chceme růst, dokud je konkurence malá, říká Šejdová

Obecně podle něj platí, že nebankovní společnosti v rozvinutých zemích nabízí pro investory nižší úrokovou míru vlivem odlišného trhu než třeba nebankovní společnosti na teprve se rozvíjejících trzích. Roškanin k tomu dodává, že Bondster nabízí i úvěry zajištěné nemovitostí s LTV 40 (procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti), které jsou s nižším výnosem, v tomto případě 6,5 procenta.

Na svém webu (v poslední tabulce) Bondster ukazuje denně aktualizovaný přehled splácení půjček od jednotlivých poskytovatelů, do jejichž půjček mohou investoři investovat. Podle Roškanina mají všichni z nich kromě české společnosti Acema půjčky zajištěné garancí zpětného odkupu, která nastává po 60 dnech prodlení dlužníka ve splátkách.

„Jak si můžete všimnout, všichni poskytovatelé s garancí zpětného odkupu aktuálně plní svůj závazek na sto procent. U společnosti Acema, která garanci zpětného odkupu nemá, dochází k zesplatnění 8,9 procenta úvěrů. To však ještě neznamená, že je úvěr odepsaný – dochází totiž k vymáhání pohledávky u dlužníka. V případě zajištění nějakým majetkem nebo nemovitostí přichází na řadu získání prostředků jejich prodejem,“ dodává Roškanin.

Rubriku Investice podporujíxtb_online-investing_logo_rgb-1jet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym