V duchu Need for Speed či Pac-Mana. České studio Applifting ukazuje nové kanceláře inspirované ikonickými hrami

Filip HouskaFilip Houska

applifting-office7

Foto: Applifting

Plastická závodní dráha na stěně zasedačky Appliftingu

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv se české vývojářské studio Applifting nezaměřuje na vývoj her, neznamená to, že si podle herních titulů nemůže přizpůsobit své kanceláře. Poté, co startup pod taktovkou Vratislava Kalendy a Filipa Kirschnera zakončil loňský rok s meziročním růstem 57 procent a obratem přes 110 milionů korun, mění své útočiště a stěhuje se do nových prostor, ve kterých hrají prim prostornost a interiér po vzoru legendárních počítačových her.

Nové kanceláře Appliftingu, nacházející se v pražském Karlíně, vypadají na první pohled poměrně tradičně. Díky kombinaci dřeva, barevných prvků a rozměrných oken působí vzdušně a nijak přehnaně. Mají dvě vlastní kuchyňky a jídelnu s barovými stoličkami, masivní stoly v zasedačkách i společenskou místnost s několika pestrými sedačkami, která má sloužit jako pro brainstormingové a networkingové schůzky.

Nechybí ani speciální „telefonní budky“, ve kterých se zaměstnanci mohou zavřít a pracovat na nových nápadech v naprostém soukromí. Samozřejmostí je i chill zóna, ve které se nachází rostliny a slouží pro načerpání nové energie. A byť se takové vybavení může jevit poněkud konzervativně a nijak výjimečně, při pohledu na vybrané stěny se zjeví něco, co z kanceláří dělá kreativně zajímavější místo.

applifting-office3

Foto: Applifting

Kuchyň s jídelnou

applifting-office5

Foto: Applifting

Na návrhu se podílela i česká pobočka Cushman & Wakefield

Protože má Applifting rád hry, vyladil stěny v sedmi zasedacích místnostech do stylu slavných titulů jako Need for Speed, Half-Life, Fallout, Witcher nebo Pac-Man. Na jedné z nich tak můžeme vidět například připevněnou závodní dráhu, na druhé naopak ikonickou postavičku z postapokalyptického hitu Fallout a několik metrů dále kultovní japonské žluté kolečko prchající přes barevnými duchy.

„Prostory odráží unikátní kulturu firmy, která ve všech aspektech fungování uplatňuje demokratické principy – od kolektivního vedení firmy po dobrovolnou práci na jednotlivých projektech,“ zmiňuje Applifting a dodává, že nové kancelářské prostory zabírají okolo 1 700 metrů čtverečních. Zároveň tímto krokem potvrzuje jeho specifický přístup k vedení společnosti.

Applifting

Applifting je mezinárodní softwarové studio s pobočkou v Praze a…

Applifting se totiž řadí mezi tzv. tyrkysové firmy, což je název zpopularizovaný díky knize Budoucnost organizací Frederica Lalouxe a vyznačuje se tím, že pro společnost je na prvním místě spokojenost zaměstnanců a klientů, přičemž zisk je pouze nástrojem pro dosahování vyšších cílů. To se ostatně projevuje také na přístupu Appliftingu k dobrovolnictví.

Tento systém se v nových kancelářích projevuje i třeba tím, že v nich nejsou žádné prostory pro management ani obchodní oddělení. O směřování firmy má na veřejných zasedáních rozhodovat šestičlenná Rada starších, kterou si navíc volí sami pracovníci.

Hlavní důvod pro přestěhování je pak podle Kalendy (CEO) rozšiřování zaměstnaneckých řad. „Dnes je nás 110, ale plánujeme ještě o pár desítek lidí narůst. Kapacita nových kanceláří je přitom 150 míst, takže máme potřebnou rezervu.“ Zároveň dodává, že s novými kancelářemi chtějí být i blíže svým klientům, mezi které patří především Jablotron, Komerční banka nebo rakouské Erste Group (matka České spořitelny).

applifting-1

Foto: Applifting

Motivy legendárního závodního titulu Need for Speed

applifting

Foto: Applifting

Pac-Man na stěně

applifting-office9

Foto: Applifting

Legendární Hledání min z Windows

applifting-office1

Foto: Applifting

Vault Boy z herní série Fallout

applifting-office10

Foto: Applifting

Připraveny jsou i zbraně Nerf

applifting-office2

Foto: Applifting

Místo k networkingu i odpočinku

applifting-office8

Foto: Applifting

Chodba v nových kancelářích Appliftingu

applifting-office6

Foto: Applifting

Díky všudypřítomným oknům je zaručeno přirozené světlo

applifting-office4

Foto: Applifting

Houpací síť na sezení

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Applifting

Applifting je mezinárodní softwarové studio s pobočkou v Praze a…

Klíčoví lidé

Vratislav Kalenda_Applifting

Vratislav Kalenda

CEO CZ