Šéf Spotify Daniel Ek poslal nabídku na odkup Arsenalu. Vedení klubu nemá o miliardový prodej zájem

Filip HouskaFilip Houska

ek-arsenal

Foto: Who’s Denillo/Spotify

Šéf Spotify Daniel Ek chce koupit fotbalový Arsenal

0Zobrazit komentáře

Situace ohledně odkoupení fotbalového Arsenalu šéfem Spotify Danielem Ekem, o které jsme vás informovali koncem dubna, se začíná zamotávat. V uplynulém týdnu měl totiž Ek na stůl vedení Arsenalu položit oficiální nabídku, což ale americký majitel týmu odmítá. Ek proto to podstatné objasnil na svém Twitteru a dal fanouškům Arsenalu další indicii, že ve vrchních patrech klubu něco není v pořádku.

O tom, že fanoušci Arsenalu nejsou spokojeni s vedením týmu, se veřejně ví. Terčem je hlavně jeden z vlastníků Stan Kroenke, majitel americké společnosti Kronke Sports & Entertainment (KSE), která má nad Arsenalem kontrolu. Nejde však ani tak o to, že se slavným Gunners příliš nedaří v domácí lize ani na evropském poli, další vlna nevole se rozjela zejména s ohlášením Superligy, ke které se Arsenal chtěl přidat.

Evropská Superliga byla vlastně téměř dotaženým konceptem elitní soutěže pro ty nejlepší, respektive nejbohatší týmy planety. A právě Arsenal byl jedním z těch, kteří se pod ní podepsali. Kvůli velké vzpouře fanoušků napříč snad všemi zainteresovanými kluby se sice Superliga zrušila dříve, než začala, ale i tak vyvolala ve fotbalovém rybníčku natolik velké pozdvižení, které rezonovalo také v technologických kruzích.

Ozval se totiž švédský miliardář Daniel Ek, spoluzakladatel a šéf hudební streamovací služby Spotify, jehož jmění se odhaduje na 4,9 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že Arsenalu fandí od dětství a má evidentně dostatek volných prostředků, napsal, že má o Gunners zájem a chce je koupit, aby jim „vrátil zašlou slávu“. V době, kdy jsme o této skutečnosti psali, však ještě od něj na stole neležela žádná oficiální nabídka.

Formální nabídka na odkup měla přijít vedení Arsenalu v uplynulých dnech a podle britského deníku The Telegraph se měla pohybovat okolo 1,8 miliardy liber (53,2 miliardy korun), což byl Ek spolu se svými partnery, arsenalskými legendami Thierrym Henrym, Dennisem Bergkampem a Patrickem Vieirou, ochoten za klub zaplatit. KSE ovšem odmítlo, že by jim něco takového na stůl přišlo.

„Kronke Sports & Entertainment nic nepřijalo. Jejich pozice zůstává stejná,“ cituje The Telegraph mluvčího klubu. Vedení Arsenalu tak má podle tohoto vyjádření stále trvat na svém a celek prodat nehodlá. „Arsenalu zůstáváme stoprocentně oddaní a žádný podíl v klubu neprodáváme,“ potvrdili v dubnu Stan Kroenke a jeho syn Josh, jenž se na vedení Arsenalu podílí, pro agenturu AP.

Ek nicméně tvrdí, že Arsenal nabídku dostal, a své menší rozčarování zveřejnil na Twitteru. „Myslím, že je důležité vše uvést na pravou místu – nabídka byla podána tento týden Joshi Kroenkemu a jejich bankéřům. Odpověděli, že ty peníze nepotřebují. Jejich rozhodnutí respektuji a můj zájem stále trvá, pokud se situace změní,“ píše Ek.

Nabídka měla mimo jiné zahrnout několik zajímavých parametrů o nových rozhodovacích strukturách. Ek spolu se svými partnery a právníky údajně zahrnul i zmínku o takzvané zlaté akcii (golden share policy) pro členy uskupení podporovatelů Arsenal Supporters’ Trust, kteří by měli větší právo při rozhodování při dalším směřování klubu.

Momentálně je ale celá záležitost nejistá, byť šance, že by Daniel Ek fotbalový Arsenal skutečně koupil, stále existuje. Možná bude záležet i na tlaku fanoušků, kterým vedení legendárního londýnského týmu zatím úspěšně „odolává“.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym