Digitální život smrtí nekončí. České Cleevio vytvořilo aplikaci, která po zesnulých smaže všechny online účty

Filip HouskaFilip Houska

bezdek-david-cleevio-xy1-1

Foto: Cleevio

Šéf vývojářského studia Cleevio David Bezděka

0Zobrazit komentáře

Přemýšleli jste někdy nad tím, co po vás zbyde na internetu po vaší smrti? Dnes je zcela normální, že má běžný člověk desítky různých účtů na sociálních sítích či předplatitelských službách všeho druhu. A byť existuje možnost, že je může pověřená osoba po zesnulém nechat jeden po jednom smazat, rozhodně nejde o efektivní způsob. Navíc je vysoká pravděpodobnost, že na nějaký účet zapomene. Tento nešvar se pokusili vyřešit vývojáři z českého studia Cleevio.

Pro americký startup GoodTrust naprogramovali aplikaci, díky níž jde prakticky na jedno kliknutí nechat smazat všechny internetové účty osoby, která zemřela. Trvale odstraní profil na Facebooku, uzavře předplatná na Netflixu nebo Spotify, vymaže z veřejného prostoru fotky na Instagramu a dokáže deaktivovat také e-mailové či finanční služby. Má to však pár specifik.

Pokud byste i vy chtěli, aby se o odstranění vaší online prezence po smrti někdo postaral, musíte si ještě během „života“ na aplikaci GoodTrust zaškrtnout ty účty, které chcete nechat uzavřít či archivovat, a zvolit osobu, která bude s GoodTrust po vaší smrti spolupracovat. Té následně bude stačit nahrát do platformy váš úmrtí list a aplikace se postará o vše potřebné – nevyžaduje ani uživatelské jméno ani heslo, k jednotlivým účtům tak nemá přístup.

„Přidaná hodnota aplikace spočívá v přístupu k digitálnímu dědictví. Řeší nejen právní a finanční záležitosti zesnulých, ale klade důraz i na emoční rozměr. Umožňuje tak natočit videa pro vaše blízké a po smrti jim je doručit, sepsat rozloučení a nechat jej posmrtně umístit na sociální sítě nebo vytvořit vzpomínková alba z fotek, které uživatelé sami vyberou,“ popisuje David Bezděka, šéf Cleevia.

GoodTrust, za jehož vznikem stojí bývalý manažer Googlu Rikard Steiber, tak nenabízí jen uzavírání účtů na internetových službách, ale jde o něco dále. Nabízí i například úložiště důležitých dokumentů jako smluv nebo pojištění, možnost přístupu k elektronickým zařízením (od telefonů přes router až po alarm), funkci pro podobu posledního rozloučení a do budoucna přibude i rozhraní pro tvorbu závětí.

goodtrust

Foto: GoodTrust

Rozhraní aplikace GoodTrust, za kterou stojí české Cleevio

„GoodTrust má za cíl poskytnou kompletní servis ohledně všeho, co s úmrtím souvisí. V Cleeviu pak pro aplikaci zajišťujeme technickou infrastrukturu,“ doplňuje Bezděka, jehož společnost v minulosti vytvořila aplikaci pro správu financí Spendee, mobilní herní platformu Gamee i aplikaci pro český carsharing HoppyGo. Spolupracovala také s matkou Zásilkovny Packeta Group nebo McDonald’s.

Rozhraní pro řešení „posmrtného života na internetu“ je ale pro Cleevio speciální záležitostí, a to především kvůli nepříliš probírané oblasti, ve které se GoodTrust nachází. „Vývoj aplikace GoodTrust představuje zakázku, kdy díky pozitivním prvním zkušenostem spolupracujeme s klientem i po uvedení aplikace na trh a produkt dále zdokonalujeme,“ doplňuje Bezděka pro CzechCrunch.

Investice přicházejí

Aktuálně má aplikaci amerického startupu GoodTrust používat přes osm tisíc měsíčně aktivních uživatelů, což je podle slov Cleevia více, než bylo původně v plánu. Služba, která vznikla koncem loňského roku, zároveň láká i investory. V lednu nabrala 2,3 milionu dolarů (49 milionů korun) od fondů Bling Capital, Synetro Ventures a Azure Capital Partners, k nimž se připojilo pár andělských investorů včetně současných i bývalých zaměstnanců Googlu.

Během letošního roku by pak GoodTrust měl získat další miliony dolarů, ovšem konkrétněji se nevyjadřuje. Stejně tak nekomentuje tržby, byť uvádí, že vzhledem k nedávnému spuštění jsou jeho výsledky „minimální“. „GoodTrust je koncipován jako klasický startup – má velmi kvalitní free verzi, první krok je získání co největšího počtu uživatelů, monetizace přichází na řadu později,“ dodává Bezděka.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym