Rekordní vlna solidarity. Češi vybrali na pomoc zničené jižní Moravě za necelý den přes 110 milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Několik jihomoravských obcí zpustošilo tornádo

0Zobrazit komentáře

Zcela nevídaná vlna solidarity se rozjela napříč celou Českou republikou poté, co několik jihomoravských obcí bezprecedentním způsobem zasáhlo ničivé tornádo. V tuzemsku ojedinělý přírodní úkaz za sebou nechal desítky rodin bez střechy nad hlavou, k nimž nyní míří podobně nevídaná pomoc od spoluobčanů. V rámci sbírky na Darujme.cz se za necelých 24 hodin vybralo více než 110 milionů korun.

„Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ říká Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via, která platformu Darujme.cz provozuje. V pátek v půl desáté večer svítila u sbírky nazvané Pomozme zničeným obcím na jihu Moravy částka přesahující už 115 milionů korun od téměř 100 tisíc lidí.

Během dnešního dne, kdy zbytek republiky sledoval, jakou spoušť v několika obcích na jižní Moravě za sebou zanechalo tornádo, Zdeněk Mihalco hlásil, že na zmíněnou sbírku Nadace Via chodilo 500 tisíc korun každý pět minut a servery byly na hraně svých kapacit. Za prvních 12 hodin se vybralo 25 milionů a částka rychle stoupá.

„Ukazuje to především neuvěřitelnou štědrost Čechů, kteří se dokázali semknout již při podobných přírodních katastrofách v minulosti a také během koronavirové pandemie. Rekordní výtěžek sbírky je umožněn i technologickým posunem, k němuž došlo v poslední době v oblasti online dárcovství,“ doplňuje Mihalco s tím, že mezi největší výhody patří možnost založit podobnou sbírku ve velmi krátkém čase.

mihalco

Foto: Nadace Via

Zdeněk Mihalco, výkonný ředitel Nadace Via stojící za platformou Darujme.cz

Za celý loňský rok přitom platforma Darujme.cz pomohla pro téměř 800 organizací vybrat celkem 232 milionů korun. Aktuální a dál rychle rostoucí suma na pomoc zpustošeným jihomoravským obcím a tamním obyvatelům tak udělá v historickém grafu s objemem darovaných peněz dárcovské služby pořádně vysoký zub. A to i proto, že Mihalco byl mezi prvními, kteří ve čtvrtek zareagovali a podobnou kampaň spustili.

V následujících hodinách se k němu připojila prakticky celá země a již teď je (vycházíme-li z veřejně oznámených aktivit) jasné, že na pomoc zasaženým obcím míří minimálně stovky milionů korun a další velké objemy peněz v materiální pomoci, ať už jde o stavební materiál, ale i potraviny, oblečení či léky, protože ničivé tornádo mnoho rodin připravilo úplně o všechno.

Pomoc materiální i psychická

Pomocnou ruku nabízí celá řada společností. Své dodávky s potravinami, léky a dalším vybavením již vypravily například online supermarkety Rohlik.cz a Košík.cz a také lékárna Pilulka.cz. Alza zase plánuje darovat poškozeným domácnostem domácí spotřebiče a výpočetní techniku v hodnotě pěti milionů korun a jeden z nejbohatších Čechů Karel Komárek oznámil, že do míst, odkud pochází, pošle pro začátek minimálně 150 milionů korun.

S různým druhem pomoci se postupně připojuje celá řada dalších firem, podnikatelů i dobrovolníků. Vypsáno je vedle té zmíněné na Darujme.cz i mnoho dalších sbírek. Samotná Nadace Via již oznámila, že v první fázi uvolní na okamžitou akutní pomoc 20 milionů korun a v další fázi sladí postup pomoci také právě s dalšími neziskovými organizacemi a nadacemi, které rovněž vyhlásily charitativní sbírky na pomoc zpustošenému regionu.

„Obce i lidé teď řeší akutní následky katastrofy a nejsou ve stavu, kdy mohou okamžitě přijmout peníze. Chceme pomoci rychle, ale uváženě a koordinovaně s ostatními aktéry, tak aby pomoc byla správně zacílená a šla do správných rukou,“ dodává Mihalco.

Klíčová bude v následujících dnech a týdnech pro zasažené obyvatele však nejen materiální podpora, ale také psychická. Startup Hedepy, který vede Lukáš Krčil a nabízí online terapie, se proto rozhodl pomoci a nabízí 100 sezení pro lidi z postižených oblastí zdarma. Sezení s certifikovaným terapeutem si mohou lidé dohodnout už na druhý den.

„Lidé ztratili základní jistoty: bezpečí, místo, materiální potřeby. Budou muset znovu hledat zdroje, smysl svého života. Situace ale může mít dopad na jejich duševní zdraví i v budoucnu. Hrozí jim posttraumatický stresový syndrom, někteří se budou muset vyrovnat i se ztrátami blízkých,“ vysvětluje Lukáš Krčil. První a druhé sezení mohou lidé z postižených oblastí uhradit vouchery s kódem CB60C334, respektive A8DD3D4.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym