Budoucností je práce v kancelářích, coworkingu i doma. Je zpátečnické se vracet ke starým pořádkům, míní Capexus

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

capexusSpeciál

Foto: Capexus

Erika Bohatá, Apolena Weissová a Martin Židek z architektonického studia Capexus

0Zobrazit komentáře

Slovo kancelář dlouho vyvolávalo téměř stejný mentální obraz, kde snad jedinou variabilitou byla velikost. V posledních letech (a zvlášť v post-pandemické době) se ale kanceláří může stát téměř jakékoliv místo. Podle pražské firmy Capexus, která se specializuje na pracovní prostředí, to přitom platí i opačně – kancelář může vypadat všelijak, záleží, co komu nejvíce vyhovuje. V našem speciálu o kancelářích budoucnosti nám lidé z Capexu přiblížili, co přesněji to znamená.

Možná vůbec nejjednodušší je podívat se na nové prostory UniCredit Bank v Praze, které firma navrhla. Podle mantry vysoké flexibility obsahují mnoho různých typů pracovišť, od velkého otevřeného prostoru přes různě velké zasedačky až po malé telefonní budky nebo dětský koutek.

„Práce v kanceláři se nemá přizpůsobovat pracovnímu prostředí, nový flexibilní koncept pracovního prostředí se naopak má přizpůsobovat zaměstnancům a jejich potřebám,“ vysvětluje Erika Bohatá z Capexu. To znamená opuštění rigidního rozdělení prostoru a příchod modulů, které slouží jasnému účelu. Jakmile nejsou potřeba, nahradí je jiné, potažmo se kanceláře mohou zmenšit.

unicredit-bank-capexus-prague-office-16

Foto: Jiří Alexander Bednář

Součástí Business Lounge od UniCredit Bank je velký otevřený prostor s kuchyňkou pro schůzky

Rozsáhlý variabilní prostor přitom od základu počítá s nárůstem práce z domova nebo potenciálně vlastně odkudkoliv. Kanceláře budou mít i po karanténou vynuceném rozšíření home officů jasné místo, jen budou plnit jinou funkci než dosud. Jednoduše řečeno, lidé tam budou chodit, protože chtějí, ne protože musí. „Kanceláře se tak stávají hubem – základnou, opravdovou a vyhledávanou jistotou pro zaměstnance,“ říká Bohatá.

To například znamená, že v nich většina zaměstnanců vůbec nemusí mít jasně přiřazené místo s vystavenými fotkami rodiny nebo monitorem polepeným poznámkami. Na jednu stranu tím mohou ztratit osobní prostor, na druhou se otevírají širší možnosti jak a odkud pracovat. Kanceláře v centrále firmy v tomto konceptu slouží hlavně k potkávání a spolupráci.

Proto je u nich důležité, aby například svým designem nebo vybavením těmto účelům sloužily co nejlépe. „Designově se jedná o příjemný, rozmanitý prostor s kavárenskými prvky a spoustou zeleně. Klasické kancelářské prvky nahrazují zóny jako zenová zahrada s biofilním designem, místnost pro jógu, knihovna, kavárna a podobně. Cílem je vzbudit v zaměstnancích potřebu interagovat s ostatními,“ vysvětluje architekt Martin Židek.

Obecně se při návrhu kanceláří více než kdy dříve klade důraz na vytvoření inspirativního prostředí, kde se lidé cítí dobře. Dnes s tím jde ruku v ruce mimo jiné řešení chránící jejich zdraví. „Poptávka po bezkontaktních technologiích šla nahoru, stejně tak častěji slyšíme dotazy směrem ke vzduchotechnice,“ poznamenává Židek.

msc-3

Foto: Capexus

Prostory společnosti MSC

Další prvky designu a vybavení zase zvyšují efektivitu využití prostor. Mezi elektronické vybavení kanceláří už nepatří zdaleka jen počítače s potřebným softwarem. Postupně se rozšiřují stanice pro videohovory i různá digitalizovaná řešení pro organizaci. Například aplikace českého startupu Spaceflow umožňuje si snadno zarezervovat zasedačku, sdílený pracovní stůl, pozvat návštěvu nebo otevřít dveře.

Při tom všem je důležité myslet na to, že o nové organizaci kanceláří nemůže rozhodnout jen vedení firmy a samo určit, co je pro její zaměstnance nejlepší. Návrhu funkčního prostředí se lidé, kteří v něm pak budou pracovat, musí účastnit od začátku skrze konzultace, workshopy a podobně. Stejně tak je důležité se ujistit, že je fungování firmy pro volnější systém flexibilních kanceláří vhodné.

Tím se opět dostáváme k původní otázce, co vynucený home office za karantény znamenal a jak se promítne do budoucnosti práce v kancelářích. Podle Capexu je zpátečnické se vracet ke starým pořádkům, ale zároveň nemůže fungovat model plně remote společností. Odpověď tak leží někde uprostřed, kde se místem výkonu práce stává mnoho různých prostorů a každý z nich má svůj účel.

***

Jaké další prvky zahrnuje design flexibilních kanceláří budoucnosti, jak je efektivně využívat nebo kde začít s přechodem, se dozvíte přímo na webu speciálu Kanceláře budoucnosti. Mimo Capexu zde o budoucnosti kanceláří hovoří zástupci WorkLounge, LD Seating či Premier Interiors.

kancelarsky-special-partneri

Diskuze (0)

Novinka

Anonym