Na pomoc jižní Moravě se na Darujme.cz vybralo přes 200 milionů. Celkově už Češi poslali přes miliardu

Několik jihomoravských vesnic zasáhlo ničivé tornádo

0Zobrazit komentáře

Přes 200 milionů korun se už podařilo vybrat na sbírce Nadace Via přes platformu Darujme.cz na pomoc obcím a rodinám postižených ničivým tornádem, které projelo částí jižní Moravy. Přispělo dohromady více než 147 tisíc lidí. První postižené rodiny by vzhledem ke svátkům měly prostředky dostat tento týden. Dohromady s dalšími sbírkami organizací, přes Darujme.cz i jinak, vynesly sbírky pro postižené na Moravě už přes miliardu korun.

Nejvíce dárců sice poslalo finanční podporu bezprostředně po katastrofě, kdy na účet skrze Darujme.cz přicházelo i 500 tisíc za pět minut, ale potřebné finance proudí stále. Nadace Via, která za dárcovským portálem stojí, prozatím předpokládá, že sbírka poběží minimálně do konce července.

„Peníze na sbírce stále přibývají a předpokládáme, že ještě přibývat budou, očekáváme například v tuto chvíli přislíbené firemní dary,“ uvedla Hana Sedláková, PR manažerka Nadace Via. Jinak ale potvrzuje, že darování je otázka emocí a prvních 100 milionů přišlo za necelých 24 hodin po přírodní katastrofě.

Nadace Via s Darujme.cz zároveň není jedinou organizací, která se na pomoc postižené Moravě vydala shánět peníze a nějakým způsobem se v ní angažuje. Tuzemská nadace, kterou vede z pozice výkonného ředitele Zdeněk Mihalco, se proto spojila s dalšími osmi nevládními organizacemi, nadacemi a nadačními fondy a dohodly se na koordinované pomoci lidem zasaženým tornádem.

K dohodě se zatím připojily ADRA, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Donio, Nadační fond pomoci Karla Janečka, Nadace Via, Nadace ČEZ, Nadační fond Českého rozhlasu i Karel Komárek Family Foundation, který postiženému regionu alokoval 150 milionů korun. Nadále se mohou připojit i další organizace, přičemž dárci už těmto zmíněným organizacím v součtu poslali přes půl miliardy korun.

darujme-morava200

Foto: CzechCrunch

Jen přes Darujme.cz se na poničenou Moravu vybralo více než 200 milionů

Nejvíce peněz je pak s největší pravděpodobností na účtu Diecézní charity Brno, kde se podle oficiálních údajů nachází přes 247 milionů korun. Několik sbírek běží i na platformě Donio, na které lidí v rámci kampaně Společně pro Moravu přispěli téměř 62 milionů korun. V součtu veškerých probíhajících sbírek už měli lidé koncem minulého týdne podle iRozhlas.cz poslat přes miliardu korun.

„Rozdělili jsme si role tak, aby pomoc byla rychlá, spravedlivá a efektivní. V těchto dnech vzniká na základě mapování organizací Člověk v tísni, Diakonie a Adra přímo na místě společná databáze domácností, které obratem obdrží příspěvek 150 tisíc korun na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb,“ vysvětluje spojení Hana Sedláková.

Prostředky na účty postižených rodin bude možné převést po podepsání smlouvy o nadačním příspěvku. Podepsání je možné fyzicky i online. První rodiny by měly peníze obdržet v příštím týdnu. Podle tiskové zprávy Nadace Via z konce minulého týdne odešlou všechny koordinující organizace první platby rodinám ve středu.

V další fázi organizace ověří využití daru a v potřebných případech pomoc navýší i v násobných částkách. Hlubší a podrobný průzkum zohlední nákladnost oprav či nutnost úplně nových staveb, pojistky, úspory, pomoc rodiny, sociální situaci a další faktory.

„V Moravské Nové Vsi je řada domů, u nichž si nedovedu představit, že by šly opravit. Část z nich bude potřeba znovu postavit, proto je teď pro lidi nejdůležitější finanční pomoc. Aby obyvatelé zasažených míst mohli peníze dostat, potřebují například své doklady, jenže řada z nich o ně během tornáda přišla. I to je jeden z problémů, s nímž se teď potýkáme,“ popisuje Josef Koláček, vedoucí oddělení mimořádných událostí ADRA, která se stará o zmapování situace na místě.

Nicméně i Koláček věří, že první peníze by mohly dorazit konkrétním rodinám tento týden. Nadace Via pak vedle přímé podpory rodin kooperuje také s jednotlivými pěti nejpostiženějšími obcemi. Každé z nich již odeslala na účet pět milionů korun na zajištění základních potřeb. V kontaktu je i s Červeným křížem a Charitou ČR, které se ke koordinačním schůzkám domlouvajícím společný postup připojily až později.

„Koordinace na společném postupu při humanitární katastrofě takového rozsahu je nutnost. Potřebujeme nejdříve dopravit rychlou první finanční pomoc všem postiženým a v další fázi ji pak navyšovat podle individuálních potřeb. Nechceme dávat kompenzace za škody, ale přispívat na obnovu a nasměrovat tu pomoc jako investici do budoucna,“ uvádí Šimon Pánek, ředitel Člověka v tísni.

Jak představitelé jednotlivých nevládních organizací naznačují, pomoc by měla být dlouhodobá. „Uvědomujeme si, že po zvládnutí akutní fáze katastrofy přijde následné období, kdy bude třeba znovu vybudovat místa setkávání v postižených obcích a obnovit zpřetrhané sousedské vztahy. Menší část výtěžku sbírky jsme proto připraveni vyčlenit také na tuto podporu,“ doplňuje Zdeněk Mihalco, šéf Nadace Via.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym