A cukráři nebudou mít co… Inženýři za oceánem vytiskli cheesecake na 3D tiskárně
Oblíbený dezert je vytištěn ze sedmi ingrediencí, které jsou čistě veganské. A možná nebude chutnat tak, jak vypadá.
Cukrařina bývá dřina. Profík v oboru musí být kreativní, zručný, esteticky naladěný – a především trpělivý. Musí vědět, jak na sebe jednotlivé ingredience skládat, aby hrály chutěmi i barvami, současně musí klást důraz na to, aby finální produkt vypadal tak, že by kvůli němu člověk i rozbil výlohu. Ledaže? Ledaže by si koupil 3D tiskárnu, která by skoro vše udělala za něj. Nebo se spojil s inženýry z Kolumbijské univerzity, kteří v tom už mají zkušenosti.
Gastronomie se posouvá do sfér, o nichž by si svět ještě před deseti lety myslel, že jsou bláznivé. Dnes už není výjimkou, že vznikají rostlinné alternativy Nemaso Rostlinné maso i maso kultivované v laboratořích bez utrpení zvířat vzalo gastronomii… Více informací k tradičním pokrmům ze zvířat, přičemž pár firem na tom postavilo poměrně solidní byznys. A vlastně není ani výjimkou, když se tradiční kulinářské nástroje vymění za přístroj, který podle mnohých nemá v gastru co dělat. Tím je 3D tiskárna.
Podobně jako izraelští vědci před pár lety zkoušeli na 3D tiskárnách vytisknout různé druhy steaků, teď i Američané přišli na způsob, jak využít sílu trojrozměrného tisku k výrobě jídel. Inženýři z prestižní americké Kolumbijské univerzity na 3D tiskárně nechali vytisknout cheesecake, jednu z nejznámějších cukrářských pochoutek. A použili k tomu přesně sedm ingrediencí (samozřejmě veganských).
Cheesecake má na rozdíl od flákot masa mnohem komplikovanější strukturu – zařízení musí být přesně naprogramované tak, aby dokázalo nanést nejen základní kostru, ale také několik vrstev do výšky. K tomu použili technologii takzvaného fused-deposition modelingu, která se standardně nasazuje při výrobě plastových dílů, ovšem upravili ji tak, aby tiskárna mohla přísady tepelně zpracovávat pomocí laserů.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsTrysky 3D tiskárny pak naplnili pastami z grahamových sušenek, arašídového másla, jahodového džemu, banánového pyré, třešňové šťávy, polevy a Nutelly, nastavili správný režim a nechali stroj pracovat. Hned napoprvé se to prý nepovedlo – zabrat to mělo sedm pokusů, než se před strojními inženýry lomeno novodobými cukráři představil zázrak v podobě cheesecaku, který nepoznal preciznost lidské ruky.
„Řízení vytlačovací dráhy tiskárny nám dává možnost vytvářet jedinečné mřížkové struktury a vzájemně provázané kombinace složek, které jinak nelze vytvořit běžnými vytlačovacími nebo lisovacími metodami,“ říkají výzkumníci a doplňují, že do budoucna budou chtít vylepšit i vizuální podobu svých pochoutek. Prý „není nutné, aby cheesecake vypadal tak, jak vypadá“. Chuťové pohárky totiž svým vzhledem příliš nenastartuje.