Boduje v ovocných pálenkách, nyní se rodinná palírna zaměřila na českou whisky. Rodila se tři roky

Palírna Radlík oznámila novinku ve svém portfoliu: whisky. Do jejího vzniku se zapojila celá řada českých pivovarů, které poskytly slad pro sladinu.

radlik-whisky

Foto: Anna Pleslová

V Palírně Radlík ovocné pálenky nově zpestří také whisky

0Zobrazit komentáře

Začátek října se nese v duchu gastronomických novinek, tentokrát zejména z alkoholické oblasti. Na své si přijdou skuteční fajnšmekři, jelikož Palírna Radlík, která je pravidelně oceňována jako nejlepší v soutěži Palírna roku, oznámila horkou novinku ve svém portfoliu. Velkolepou oslavu narozenin pak chystá oblíbený bar zaměřený na moky ze Champagne, v novém vydání newsletteru Deli se ale najde i něco pro milovníky filmů a Asie.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Palírna Radlík

Řemeslná palírna z Jílového u Prahy je známá pro výběrové pálenky z rozličného ovoce i bobulí, za které pravidelně získává titul Palírna ruku. Nyní se vytasila s novinkou, kterou bude chtít mít ve sbírce každý milovník vytříbených moků. Své portfolio totiž brzy obohatí o svou první whisky, kterou její tým pod vedením destilatéra Kamila Kutiny ladil tři roky. Byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka byla naplněna do sudů v říjnu téhož roku.

Pod názvem Radlík Whisky představuje hned dva typy: 450 lahví nakouřené (Peated) a 140 lahví nenakouřené (Unpeated) single malt whisky. Vzhledem k tomu, že v palírně při vytváření charakteru budoucího moku chtěli vyzkoušet různé typy zpracování a postupů, byla paleta chutí pro výsledný blend poměrně široká – a tím je tato inaugurační whisky svým způsobem neopakovatelná.

„Respektujeme, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli jsme sudy z českého zimního dubu, z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po bourbonu, po naší vinné brandy i sudy po portském a sherry. Nejvíce prostoru a času jsme však dali klasickým bourbonským sudům,“ přibližuje Kamil Kutina.

Slad pochází z klasických českých humnových sladoven v Bruntále a Kounicích, sladinu si sami připravovali ve spřátelených pivovarech za pomoci druhého destilatéra Jiřího Čížka. Spolupracovali s pivovary, jako jsou Únětice, Prokopák, Bruntál, Olivův pivovar a Pikovar. Experimentovali přitom s různými typy sladu. Vedle základního plzeňského tak vyzkoušeli i mnichovský, typu Ale, a dokonce i pražený čokoládový. U typu Peated v prvním roce nechali slad navíc nakuřovat pro charakteristickou chuť.

Samotná destilace probíhala na klasické dvoukotlové měděné aparatuře, kterou v Radlíku doplnili o řadu autorských inovací. Specialitou je i kvašení ve vinifikátorech s přesnou regulací teploty a možností promíchávání kvasu pod ochrannou atmosférou oxidu uhličitého.

„Všechny etapy geneze první Radlík Whisky jsme konzultovali s přáteli z whisky komunity, s nimi jsme ji také ochutnávali, probírali a nechávali se i poučit. Etalonem kvality je pro nás skotská single malt whisky a bohatost tohoto světa nás okouzlila,“ říká zakladatel a majitel Palírny Radlík Zdeněk Musil.

Prodej první edice Radlík Whisky nazvané „The First One“ bude zahájen 23. října v 10:00 na e-shopu palírny. V krátké době palírna představí také single cask z praženého čokoládového sladu, který se nakonec Kamil Kutina rozhodl nescelovat s jinými sudy.

Pokud vás zajímají i další novinky z české gastroscény, podívejte se na ně v novém vydání newsletteru Deli.