Burger pro mekáč dělal v Entrée. Fast food miluji, nevečeřím jen jelení hřbety, říká Přemek Forejt

Známý olomoucký šéfkuchař se pořád musí potýkat s posměšky za svou spolupráci s McDonald's. Důležité pro něj je ale věci oddělovat.

forejt

Foto: Kateřina Klíčová

Přemek Forejt

0Zobrazit komentáře

Je šéfkuchařem jedné z nejvyhlášenějších restaurací v Česku, zároveň ho ale lidé mohou vidět, jak dělá reklamu profláknutému fast foodu. Na první dobrou to může působit jako nepochopitelné spojení, Přemek Forejt ale říká, že tyto věci od sebe jasně rozděluje – a McDonald’s chce hlavně zbavit mýtů, které okolo něj panují. „Ne, do burgerů se opravdu hračky nemelou,“ zmiňuje.

Loni v srpnu otřásl českým internetem videoklip, kde Přemek Forejt, šéfkuchař olomouckého podniku Entrée a jedna z tváří kulinářské show MasterChef Česko, pózuje a rapuje v kuchyni McDonald’s – a podle očekávání se stal virálním. Ačkoliv už s fastfoodovým řetězcem spolupracoval několik měsíců před klipem, až Mac’n’Roll na to viditelně upozornil.

„Že to bude hodně kontroverzní, jsem věděl od začátku. Kdyby ale mekáč vydal jen tiskovou zprávu a řekl, že mění pár věcí, tak si to několik lidí přečte, ale nic to neudělá,“ říká Forejt v podcastu Čestmíra Strakatého. „Nejsem tam ale proto, abych jim měnil věci, to vůbec. Moje role je, že ukazuji, jak se ty věci vyrábí,“ dodává známý šéfkuchař a odkazuje na svou pozici kontrolora kvality.

V ní dává divákům nahlédnout do výrobního procesu. Proto lidé mohou Forejta vidět v reklamách, kde navštěvuje fabriky zaměřené na konkrétní, pro McDonald’s typické položky – maso, hranolky nebo třeba zmrzlinu. „Okolo mekáče panuje spousta mýtů, vždycky je ale hlavní ten lidský faktor, ti, kteří jídla připravují,“ doplňuje.

Že se jedná spíše – s nadsázkou řečeno – o průmyslovou výrobu, a nikoliv klasické vaření, o tom se nemusí vést dlouhé debaty. „Jejich kuchyň je ale zato velmi dobře zorganizovaná. A pojďme si říct, že mekáč je v tomto o dost dál než některé jiné restaurace, kde se věci balí do všemožných kelímků, vše je rádoby zafreshované, v lednicích je binec a tak dále,“ pokračuje Forejt.

Nakolik z něj ale mluví smlouva a nakolik jeho vlastní zkušenosti, to je samozřejmě otázkou, která se na českém internetu řeší už více než rok. A obzvlášť poté, co Forejt přišel s vlastním burgerem pro McDonald’s. „Nechal jsem si naposílat nějaké bulky, pak hlavně to maso – a zbytek už jsem si ladil u sebe v Entrée v zadní kuchyni, kde jsem zkoušel, jak to uchopit,“ popisuje.

„Nejprve jsem chtěl předělávat nějakou českou klasiku, to mě ale moc nebavilo. Nechtěl jsem však, aby se můj burger podobal těm, co už jsou v nabídce, proto jsem hodně vsadil na pesto z koriandru. Tak jsem si s tím hrál. Burgerů jsem udělal něco přes deset, předtím jsem zkoušel hovězí znojemskou, rajskou nebo třeba španělského ptáčka…“ vzpomíná Forejt.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Řeč se během rozhovoru stočila i k tomu, jestli spolupráce s McDonald’s nesnižuje hodnotu Forejtova jména, respektive jména restaurace Entrée. Podle kuchaře to jsou dvě oddělené věci. „To, že dělám ve fine diningu, neznamená, že budu večeřet jen jelení hřbety a zajídat to lanýži. Do mekáče chodím odmala, miluji fast food,“ doplňuje.

Podle něj je důležité vědět, v jaké roli se zrovna nachází. Zatímco s tvůrci Big Macu má jednoduše reklamní spolupráci, jejíž výši nekomentoval, v jeho hlavní práci, v Entrée, se i nadále chce soustředit na špičkový servis spojený právě s fine diningem. A navázal na to novým konceptem, který v restauraci uvedli v létě – inspirací jídel Erbenovou Kyticí.

V podcastu zaznělo i to, proč už Přemek Forejt neusiluje o michelinskou hvězdu (a raději chce plnou a prosperující restauraci), v čem ho inspirují kolegové z MasterChefa Radek Kašpárek a Jan Punčochář, jak snáší hejty na sebe i svou partnerku nebo proč si místo terapií chodí povídat s knězem.

Chilli, koriandr a rýžové nudle. Kam vyrazit, když hledáte autentické asijské bistro?

Asijské bistro je specifické. Nemělo by být formální a hosty by mělo vtáhnout do tajů pouličních jídel. Kde to v Česku umějí nejlépe?

asie-nahled

Foto: Fernando Santos / Unsplash

Kam v Česku vyrazit za autentickou asijskou kuchyní?

0Zobrazit komentáře

Asijská kuchyně má v Česku mnoho podob. Někdo si vzpomene na čínskou restauraci zdobenou červení a zlatem, do které vyrážel už v dětství na rodinné hostiny, další na podnik, do něhož si chodí pro svou oblíbenou polévku phở, jiný na místo, kde si čas od času rád dopřeje suši. Zároveň platí, že deset lidí řekne deset různých míst, kde jim vybraná asijská specialita chutná nejvíce. My pro vás máme seznam podniků, v jejichž případě máme jistotu, že z nich budeme po každé návštěvě odcházet s blaženým výrazem.

Nhà hai hành, Praha

Tomáš Cibulka pracoval společně se svou ženou Phương Anh Trần v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a pak se rozhodli, že si otevřou nenápadné vietnamské bistro, kde vypiplaný design vystřídaly plastové židličky a stoly obložené slevovými letáky. A díky tomu, že Phương Anh Trần dobře zná všechny taje domácí vietnamské kuchyně, společně se jim podařilo jídla ve svém bistru vyladit k naprosté dokonalosti.

Nhà hai hành je místo, kde tak narazíte na zcela nové chutě, a to i přes to, že jste předtím navštívili bezpočet jiných vietnamských podniků. Vaří tady totiž jinak, autenticky a přitom jednoduše, bez zbytečných příkras. Nikdy tady před vás navíc nepoloží jen jeden talíř, ale více misek s různými přílohami. Většina chodů je načrnuta tak, aby se o ně strávníci mohli podělit. Menu se tady často mění, takže i když do Nhà hai hành chodíte často, vždy vás něčím překvapí.

nha-hai-hanh

Foto: Nhà hai hành

V Nhà hai hành je nejlepší jednotlivá jídla sdílet

Chi Xiao Mian, Praha

Po Vietnamu je v Česku stále velmi oblíbená i Čína. Jenže proč pořád dokola jíst kung pao a kuře ve sladkokyselé omáčce, které jsou navíc přizpůsobené evropským chutím, když můžete vyzkoušet něco, nad čím by ani v Číně neohrnuli nos? Jinou čínskou kuchyni se podařilo Pražanům představit v bistru na Jiřáku Chi Xiao Mian, kde se specializují na jídla z provincie Čchung-čching.

Podnik si tak zamilují především ti, kdo mají rádi vaječné nudle a potrpí si na skutečně pálivé pokrmy. S chilli se tady totiž vážně neupejpají, vyberou si ale i ti, kdo pálivému neholdují. Z předkrmů rozhodně stojí za vyzkoušení vejce s mletým masem připravované na páře nazvané jako Misty Egg, skvělé jsou také zdejší knedlíčky. Nudlové chody jsou neuvěřitelně hřejivé (i bez chilli), hutné a hrají chutěmi, které si mnozí s čínskou kuchyní kolikrát ani nespojí.

chin-xiao-mian

Foto: Chin Xiao Mian

Chi Xiao Mian bere hosty na výpravu do provincie Čchung-čching

Bistro Srí Lanka, Plzeň

Indických a nepálských bister je v Česku spousta, ale možností ochutnat kuchyni Srí Lanky příliš nemáme. Plzeňští však mají štěstí, jelikož ulice jejich města zpestřuje Bistro Srí Lanka, které si zde otevřela Češka Jana společně se Srílančanem Rangem. Ten šéfuje kuchyni a vaří jídla, s nimiž byl v kontaktu celý život: různá kari, pittu z rýže a strouhaného kokosu nebo typické srílanské lamprais.

Bistro je malé, nenápadné, linou se z něj ale vůně, které napovídají, že si tady dobře pochutnáte. Otevřeno má ale jen přes poledne do tří hodin, takže se sem můžete vydat pouze na oběd.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Manya, Brno

Když je pro vás cesta do Japonska moc dlouhá a nákladná, vydejte se do Brna. Konkrétně tedy do izakaji Manya, kterou zde otevřeli Margita Havlíková s Martinem Rousem. Izakaja by se dala přeložit v podstatě jako hospoda, akorát na japonské úrovni. Což znamená, že se tady dobře najíte a hodování můžete spláchnout pivem nebo rýžovým vínem. A to platí i pro Manyu, kterou si mladí nadšenci otevřeli právě po vzoru svých oblíbených japonských podniků.

Ochutnat tady tak můžete japonské speciality, které jsou pro malé hospody typické: smažené kuře karaage, syté udon nudle na různé způsoby, japonský „bramborák“ okonomijaki, soba nudle s tempurou, sendvič se smaženou krkovicí katsu sando a protože Martin Rous absolvoval přímo v Tokiu školu suši, tak i všechny možné variace syrových ryb. Je jedno, po čem sáhnete, protože všechno je tady naprostá pecka.

manya

Foto: Manya

Manya přenesla do Brna japonskou izakaju

Mămăm, Praha

Jako vichřice do pražského gastronomického rybníčku vlétl humorem překypující pár Nugy a Meggie, kteří v létě otevřeli své vysněné asijské bistro. A i když jde o podnik malý, ve kterém navíc připravují jen několik málo jídel, rychle se dostal na seznam všech milovníků exotických chutí. Možná je to tím, že má mladá dvojice skvělou energii, s větší pravděpodobností ale tím, že jednoduše skvěle vaří.

A – stejně jako je tomu v případě předchozích zmíněných podniků – i tady dělají Asii trochu jinak. Našincům ji totiž ukazují v celé její rozmanitosti. Minout byste tady neměli karamelizovaná žebírka tetičky Hường a krevety v košíčku, experimentátory pak rozhodně zaujme krevetový burger. K jídlu si tady můžete dát také báječné drinky, které hrají všemi barvami.

mamam-2

Foto: Mămăm bistro

Jedním ze zdejších chodů jsou například vietnamská žebírka