Francii trápí nedostatek foie gras. Startup, který je vyrábí ze zkumavky, získal miliardovou investici

Laboratorně pěstovaná foie gras by mohla být alternativou k produktu z farem, které jsou pravidelně postihovány ptačí chřipkou.

Filip HouskaFilip Houska

Foie gras, pochoutka oblíbená zejména ve Francii

0Zobrazit komentáře

Foie gras, tedy ztučnělá játra hus a kachen, jsou považována za velkou delikatesu, kterou si dopřávají především Francouzi. Pochoutky je ovšem zásadní nedostatek, který by se mohl projevit už během letošních Vánoc. Proto se řeší, jak nabídku foie gras zajistit, ačkoli v celém procesu nebudou hrát roli žádní ptáci. Jak na to? Laboratorně.

Francouzský startup Gourmey, který se zabývá kultivováním masa, obdržel investici ve výši 48 milionů eur (1,1 miliardy korun), aby nechal postavit speciální továrnu, kde by se takzvaná foie gras ze zkumavky vyráběla. Budova má stát přímo v Paříži. Že by šlo zrovna o malý prostor, to se říct nedá – půjde o 4,2 tisíce metrů čtverečních.

„Dostáváme se do fáze výroby a komercializace,“ uvádí spoluzakladatel Gourmey Nicolas Morin-Forest. Hlavní překážkou pro foie gras z dílen Gourmey, které pěstuje pochoutku z kachních buněk, takže nevyžaduje vykrmování a porážení kachen, je podle něj to, že výrobek musí být ještě schválen regulačními orgány, než se bude moci prodávat v obchodech.

Pěstování živočišných produktů v laboratorních podmínkách ale není ničím novým. Snaží se o to třeba Izraelci, kteří prostřednictvím buněk dávají vzniknout náhražkám například hovězího masa. I tam ale chybí patřičná potvrzení regulačních orgánů, která by jim dala zelenou, aby s nimi mohli zamířit na trh. Oblast s takzvaným nemasem Nemaso nemasoRostlinné maso i maso kultivované v laboratořích bez utrpení zvířat vzalo gastronomii… Více informací je přitom čím dál větší.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Laboratorně pěstovaná foie gras by jednou mohla být alternativou k produktu z farem, které jsou v posledních letech pravidelně postihovány ptačí chřipkou, což nutí chovatele vybíjet hejna a vede k nedostatku. Podle zprávy deníku Le Figaro varovali výrobci, že v klíčové vánoční sezóně by mohlo být příliš málo farmářských foie gras, aby se uspokojila poptávka, protože letos pochází od francouzských producentů o 30 až 40 procent méně kachen.

Je ale otázkou, za jak dlouho se laboratorně pěstovaná foie gras dostanou na trh. Samotný startup uvádí, že minimálně v Evropě to může kvůli přísnějším předpisům trvat mnohem déle než například ve Spojených státech, kam by měla zamířit v rámci několika měsíců. Po USA se pak Gourmey se svými játry chystá i do asijských zemí.

Z ranní rutiny se stává luxus. Káva zdražuje v celé Evropě, ceny tak musejí zvedat i české podniky

V porovnání s minulým rokem káva v EU zdražila téměř o sedmnáct procent. Spolu s ní zdražuje i mléko nebo cukr a ceny stoupají i v Česku.

Jiří BlatnýJiří Blatný

Káva pomalu zdražuje i v českých podnicích

0Zobrazit komentáře

Vůně čerstvě namleté kávy – to je součást ranního rituálu pro spoustu lidí. Takový začátek dne se však čím dál více prodražuje. Ať už černá, s mlékem, cukrem, či s obojím, káva v poslední době v Evropě skokově zdražuje a s ní i ostatní zmíněné ingredience. To se odráží i na cenách v Česku. Platí to jak pro pražírny, tak pro kavárny.

V srpnu káva v zemích Evropské unie meziročně zdražila o 16,9 procenta, uvedl tento týden evropský statistický úřad Eurostat. Skokově se podle něj navíc zvýšila také cena cukru a mléka.

Nedávný nárůst cen může z této ranní pochutiny udělat téměř luxus,“ míní statistici Eurostatu. Loni v srpnu káva meziročně v průměru podražila o půl procenta. Vysoký růst ceny statistici spojují s mírou inflace, která meziročně stoupá od loňského října a v Evropské unii v srpnu dosáhla na rekordních 10,1 procenta, zatímco v červenci činila 9,8 procenta.

Samotná káva ale není jediná komodita, která zdražila. Zvedly se také ceny ingrediencí, které si do oblíbeného horkého nápoje lidé přidávají. Nejvýraznější nárůst zaznamenal cukr, jehož průměrná cena se zvýšila o 33,4 procenta. Nejvýše jeho cena vystoupala v Polsku, kde oproti loňskému srpnu vzrostla dokonce o 109,2 procenta.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Čerstvé plnotučné mléko v srpnu podle Eurostatu stálo průměrně o 24,3 procenta více, zatímco za čerstvé nízkotučné mléko spotřebitelé zaplatili o 22,2 procenta více. Česká republika uzavírá po Maďarsku, Litvě a Chorvatsku čtveřici zemí, kde cena plnotučného mléka vzrostla nejvíce, konkrétně o 43,3 procenta.

Zdražování v zemích Evropské unie dnes pociťují i české pražírny a kavárny. „Meziročně cena roste v průměru o dolar až dva dolary za kilo zeleného zrna,“ říká Jan Hrňa z pražírny Candycane. Podle něj za nárůstem stojí několik faktorů včetně války na Ukrajině, změny klimatu nebo pandemie covidu-19. „Jelikož nakupujeme kávu v dolarech, tak v poslední době je velký faktor růst ceny dolaru. Začátkem roku stál 22 korun, nyní je na 25,50 korunách,“ vysvětluje Hrňa.

Další faktor je podle Jana Špalka z brněnské pražírny Rebelbean růst ceny kávy jako komodity na burze. „I když se výběrová káva pohybuje v jiných cenách a hodnotí se na základě kvality, hlavní směr vždy udává burza,“ vysvětluje Špalek. „Ceny rostou hlavně v souvislosti se zvyšujícími se náklady pro farmáře – a ty tvoří ceny paliva, hnojiv či energií,“ hodnotí situaci ředitel kavárenského řetězce The Miners Egor Kolpakov.

Zdražování bude pokračovat

V tuzemských pražírnách – ale i jinde – tak v návaznosti na to zvedali ceny. „Zdražení se postupně dotklo všech nabízených káv asi o pět až patnáct korun za dvousetpadesátigramový balíček kávy,“ uvádí Hrňa. „Zdražili jsme kilo pražené kávy o osmdesát korun, což nám růst cen i s rezervou pokryje,“ říká Špalek s tím, že Rebelbean zvedal i ceny kávy ve svých kavárnách, jednotně u nich šly nahoru ceny všech nápojů z kávy o pět korun.

Zvyšování ceny kávy podle Kolpakova z The Miners jeho kavárny tolik neovlivnilo. „Zatím se snažíme vyšší ceny kompenzovat optimalizací našich pracovních procesů, ale od začátku příštího roku budeme muset zdražit asi o pět až deset procent,“ říká Kolpakov. „Záleží ale na konkrétní kávě. U některé nás vyšší cena tolik netrápí, protože máme zákazníky, kteří jsou ochotní si za kvalitu připlatit. Zároveň ale máme takové, kteří jsou na růst ceny citliví, jako třeba větší kanceláře. Za kávu tak platíme od pěti dolarů (125 korun) za kilo do třiceti dolarů (755 korun) za kilo,“ vysvětluje Kolpakov.

Každý cyklus ale končí a ceny se do pár let pravděpodobně zase stabilizují.

Ze statistik Eurostatu také vyplývá, že ceny těchto čtyř položek –⁠ kávy, plnotučného i nízkotučného mléka a cukru –⁠ vzrostly ve všech unijních zemích s výjimkou Malty, kde se cena čerstvého nízkotučného mléka nezměnila.

Největší meziroční nárůst ceny kávy zaznamenali v srpnu lidé ve Finsku a Litvě, a to o 43,6 a 39,9 procenta. O více než 30 procent za kávu v srpnu v porovnání s loňským rokem dále zaplatili Švédové, Estonci a Maďaři.

superman-james-gunn-01

Přečtěte si takéNový Superman funguje. Jak dokázal, že superhdinové pořád baví?Nový Superman funguje a lidé se na něj hrnou. Jak dokázal, že únava ze superhrdiny není skutečná?

Kavárny a pražírny do budoucna počítají, že současný trend bude pokračovat. „Čekáme stálý nárůst cen surovin a s tím i postupné zdražování kvalitní výběrové kávy,“ dodává Hrňa z Candycane. Takový pohled sdílí i Špalek v brněnském Rebelbean. „Je těžké něco předpovídat. Ekonomika se točí v cyklech a teď jsme v tom s vysokou inflací a rostoucími cenami. Každý cyklus ale končí a ceny se do pár let pravděpodobně zase stabilizují,“ myslí si Kolpakov.

S přispěním ČTK.