Do pražského Autentisty za autentickým vínem. Vinaři by se neměli odvracet od prapůvodu hroznů, říká jeho majitel
Antonín Suchánek se jako spolumajitel vinného baru Autentista rozhodně nezapře. Především proto, že když si za ním přijdete popovídat „na skleničku“, odcházíte mnohem později, než jste měli v plánu. A na to, že zdaleka není pátek, také s mnohem vyšším obsahem alkoholu v krvi, než kolik by se od zodpovědného člověka očekávalo. Avšak po každé návštěvě za sebou zavíráte dveře s myslí nasycenou mnoha cennými znalostmi o naturálním – pardon – autentickém víně.
„Pojem naturální, který se v posledních letech začal hojně používat, nemám příliš rád. Mnohem výstižnější mi přijde označení autentické, jelikož přesně odráží to, o co jde u kvalitního vína především,“ začíná Antonín Suchánek náš rozhovor nad sklenkou šampaňského Le Talus de Saint z vinařství Jeaunaux-Robin. Vinný bar Autentista otevřel na prahu pandemie v říjnu roku 2019, myšlenka na něj se ale zrodila už podstatně dříve.
S Bogdanem Trojakem, Antonínovým dobrým přítelem a obchodním partnerem, začali hledat prostor pro vinný bar už v roce 2016. „Bogdan otevřel v roce 2012 karlínskou vinárnu Veltlin a od počátku měl jasnou představu o tom, jaká vína tam bude nabízet – čistě z regionu bývalého Rakouska-Uherska. U Autentisty jsem chtěl jít směrem, který vyhovuje mně, tedy spíše do Středomoří a střední Evropy,“ popisuje koncept Suchánek.
Oba bary spojuje právě autentická linka. A i když pojem „autentické víno” nemá zřetelné vymezení, ve stručnosti by se dalo říct, že takové víno roste na vinici, která je ošetřovaná bez chemických přípravků (často tedy v bio režimu), a ve sklepě pak kvasí zcela přirozeně, pouze pomocí přírodních kvasinek. Do autentických vín se také přidává minimum, nebo dokonce vůbec žádné množství síry.
Poskládat vinný lístek byla hračka jednak díky pestrosti světa autentických vín, jednak díky tomu, že Antonín Suchánek společně s Bogdanem Trojakem pořádají od roku 2014 známý festival zaměřený právě na autentická vína Praha pije víno. S mnoha vinaři, kteří hospodaří v biodynamickém režimu, se tak znají osobně. Biodynamika je nadstavbou dnes již poměrně rozšířeného ekologického zemědělství – kromě toho, že biodynamičtí vinaři nepoužívají na vinici chemii, snaží se ji obhospodařovat také v souladu s přírodními cykly.
„Když jsme s festivalem začínali, mluvilo se o nás jako o Festivalu divných vín. Za těch osm let se situace hodně proměnila, stejně tak i samotní vinaři se posunuli, zdokonalili. Troufám si říct, že v případě některých opravdu vydařených autentických vín by i znalec měl velký problém poznat, že nepije konvenční víno,“ říká se šibalským úsměvem čtyřicetiletý Suchánek.
To se ostatně stává poměrně často i v Autentistovi. Někteří milovníci vína se na slovo „naturální“ stále příliš netváří, ale i takoví do Autentisty občas zabloudí, mimo jiné díky nápaditě pojatému prostoru, který vyhrál soutěž Interiér roku 2019 v kategorii Veřejný interiér. „Takovým hostům kolikrát ani neříkáme, že zde naléváme pouze autentická vína. Prozradíme jim to až ve chvíli, kdy odcházejí, což kolikrát vzbudí určité rozpaky, ale především milé překvapení, že i takové víno může chutnat úplně čistě,“ říká Suchánek k bourání předsudků o autentických vínech.
Na hlavu postavené trendy nastolené pařížskými hipsterskými bary
V případě některých vín na vás ale jejich autenticita křičí na první pohled. Na dně lahve leží kal, víno je zamlžené a po otevření jeho vůně připomíná spíš jablečný cider nebo rybízovou šťávu. Při popisu se pak často setkáte s pojmy jako „divoké“, „punkové“ nebo „funky“. „Funky je podle francouzských vinařů jenom sofistikovanější výraz pro myšinu,“ usmívá se Suchánek.
„Neříkám, že mě tahle divočina někdy neosloví, ale musí být pořád tak trochu konzervativní. Já mám raději vína elegantní, čistě udělaná. Scéna autentického vína prošla za poslední dekádu velkým vývojem a místy začíná sklouzávat do něčeho, co není úplně ideální. V dnešní době se někteří vinaři totiž odvracejí od prapůvodu, který má být ve víně znát – a to je terroir, tedy místo, odkud dané víno pochází,“ dodává šéf Autentisty.