Evropská unie chce začít pokutovat sociální sítě, pokud včas neodstraní teroristické příspěvky

zuckerbergkongres

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, během výpovědi u Kongresu Spojených států amerických

0Zobrazit komentáře

Evropská komise se rozhodla, že razantně zakročí proti další formě potenciálně závadného obsahu na internetu a znemožní tak určování vlastních pravidel pro jeho omezení či odstranění. Řeč je o příspěvcích nejen na sociálních sítích, které souvisí s jakoukoliv formou teroristické propagandy, ať už se jedná o audio nahrávky, videa či samotné příspěvky, jež k ní vybízejí.

Omezení by se tak mělo týkat především sociálních sítí jako Facebook, Twitter či YouTube. Nová regulace, která je stále v procesu finalizace, má být předložena ke schválení v průběhu příštího měsíce. Dle všeho by se mělo jednat o hodiné časové okno, ve kterém by měly sociální sítě po ohlášení takového obsahu policií či dalšími státními orgány vše odstranit. V opačném případě jim bude hrozit pokuta.

Jeden z komisařů Evropské komise, Julian King, se pro deník The Financial Times vyjádřil ve smyslu, že byla Evropská unie dlouhou dobu trpělivá a dala sociálním sítím dostatek prostoru k vytvoření patřičných opatření. Bohužel se tak nestalo a teroristická propaganda na sociálních sítí neustále roste.

eu

Evropské unii se obecně nelíbí to, že většina představitelů sociálních sítí za svůj obsah odmítá nést plnou zodpovědnost, a proto je někdy těžké určit, kde je ta správná hranice mezi svobodou slova a něčím, co by mělo být odstraněno. Jde tak v této oblasti o vůbec první podobně přísnou regulaci směrem k technologickým firmám v Evropě.

miton

Přečtěte si takéOliver Dlouhý a Jiří Hlavenka prodávají Mitonu za desítky milionů Kč podíl ve startupu IdeálníNájemce.czOliver Dlouhý a Jiří Hlavenka prodávají Mitonu za desítky milionů Kč podíl ve startupu IdeálníNájemce.cz

Všechny tyto regulace souvisí s rostoucím počtem teroristických útoků v rámci Evropy během posledních dvou let, ať už se jedná o případy v Londýně, Paříži či Berlíně. Evropská unie totiž věří, že je s tím internet úzce spjatý a že tvrdá regulace může eliminovat alespoň mizivé procento potenciálně nebezpečných činů.

Automatizace má stále daleko k dokonalosti

YouTube, respektive jeho vlastník Google, tvrdí, že pomocí umělé inteligence a automatického nahlašování obsahu se z podobně motivovaných příspěvků podaří odstranit až 90 procent závadného obsahu, a to zpravidla ve chvíli, kdy nemají videa ani 10 zhlédnutí. Facebook naopak v prvních třech měsících od začátku roku odstranil 1,9 milionu příspěvků, které měly spojistost s Al-Káidou či ISIS.

Uvidíme, jakou změnu potenciálně přinese chystané nařízení. Stále musí samozřejmě proběhnout schválení na úrovni Evropského parlamentu a u většiny představitelů unie, aby nařízení, které by se mělo týkat jakékoliv webové stránky, kde uživatelé tvoří obsah, vešlo v platnost.

Foto: Prachatai / Flickr

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Designové studio Bompas & Parr vytvořilo první zmrzlinu na světě, která se nerozteče

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bompass
0Zobrazit komentáře

Londýnské kulinářsko-designové studio Bompas & Parr vytvořilo první zmrzlinu na světě, která se nerozteče, ani když ji v horkém letním dni vyndáte z mrazáku. Kreativní duo Sam Bompas a Harry Parr, které je známé svými želatinovými uměleckými díly, si vzalo pro inovativní nanuk inspiraci ve druhé světové válce.

Netající nanuk byl vytvořen s myšlenkou na globální oteplování a narůstající touhu po tom, aby zmražené pochutiny vydržely studené co nejdéle. Alespoň tak svou zmrzlinu, která vydrží zmrzlá celou hodinu i ve 24 stupních Celsia, popisuje studio Bompas & Parr.

bompas-parr5

Designéři Bompas & Parr

Možná ještě zajímavější je ale to, kde se food designoví fanatici inspirovali. Původ jejich myšlenky pochází z druhé světové války, během níž anglický vynálezce Geoffrey Pyke vytvořil superpevný led, který měl pomoci ozbrojeným silám. Pyke totiž zjistil, že led lze vytvořit jen s jedním procentem energie, která je jinak potřeba pro vyrobení stejného objemu železa.

vollebak-bunda-grafen

Přečtěte si takéBritský startup vytvořil bundu z jednoho z nejpevnějších materiálů na světě. Funguje i jako radiátorBritský startup vytvořil bundu z jednoho z nejpevnějších materiálů na světě. Funguje i jako radiátor

Bompas s Parrem po více než půl století tento starý recept adaptovali pro své potřeby a přišli s kompozitním a jedlým materiálem, který se na teplu hned nerozteče. Původní složení, které vytvořil Geoffrey Pyke, obsahovalo ze 14 procent piliny či různé formy celulózy (jako papír) a z 86 procent zmrzlou vodu. Vzhledem k tomu, že výsledkem byl skutečně nesmírně pevný kompozit, začalo se mu říkat „pykrete“, což je odvozenina od vynálezcova jména a anglického slova pro beton (concrete).

Pro potřeby netajícího nanuku museli ve studio Bompas & Parr samozřejmě využít jinou kombinaci látek. Piliny nahradili londýnští novátoři ovocnými vlákny, ale další „přísně tajné ingredience“ odmítají prozradit. Jejich adaptovaný recept, respektive výsledek ve formě zmrzliny, která neroztaje, bude k vidění 22. srpna na výstavě Scopp v Britském muzeu jídla. Právě tam budou mít zájemci jedinou možnost tento netradiční nanuk ochutnat.

Pokud se nápad uchytí, rádi by Bompas & Parr začali prodávat podobné produkty v běžných obchodech. A tak zatímco vynález Geoffreyho Pyka byl nakonec kvůli příliš vysokým nákladům a příchodu nových letadel, pro které už nebylo podobných inovací potřeba, opuštěn, jeho nápad se může v 21. století znovu objevit. Tentokrát však pro zcela mírumilovné účely – aby naše nanuky vydržely zmrzlé.

Foto: Bompas & Parr