Fast food s fotovoltaikou. V Benátkách nad Jizerou se otevřel nejekologičtější McDonald’s v Česku
Řetězec McDonald’s dnes otevřel svou první pobočku v Benátkách nad Jizerou, která je zároveň vlajkovou lodí v oblasti udržitelnosti.
Elektřina ze solárních panelů, tepelná čerpadla, sběr dešťové vody k zavlažování, dobíjecí stanice pro elektromobily a celá řada chytrých technologií, které přispívají k úspornějšímu provozu. Díky všem vychytávkám v restauraci McDonald’s, jejíž zlaté oblouky se čerstvě rozsvítily v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku, bude oběd v podobě Big Macu nebo cheeseburgeru o poznání ekologičtější.
Nový McDonald’s je 112. podnikem v pořadí, který známý řetězec v Česku otevřel. Číslovka není sama o sobě tolik zajímavá, unikátní jsou ale právě zelené technologie, které se zde při realizaci rozhodli využít. V českém kontextu si tak nese mezi ostatními rychlými občerstveními McDonald’s prvenství, co se týče šetrnosti k životnímu prostředí.
„Ekologickou šetrnost bude zajišťovat výkonná fotovoltaika. Díky ní je pokryta celoroční spotřeba chladící a mrazící místnosti, kde se skladují veškeré suroviny. Využití sluneční energie ale není jedinou novinkou. Restaurace je také vybavena sběrníkem na dešťovou vodu, který slouží k zavlažování a celou restauraci vytápí a chladí tepelná čerpadla,“ uvádí Jitka Pajurková, ředitelka komunikace a PR McDonald’s Česká republika a Slovensko.
Zároveň zákazníci restaurace budou moci využít hned čtyři dobíjecí stanice pro elektromobily. Využití zde našly i velmi moderní chytré technologie, které sníží spotřebu elektrické energie, jakož i nízkoenergetické osvětlení uvnitř restaurace i na venkovním parkovišti a systém elektronického monitoringu spotřeb všech médií.
„Zajistíme tak jejich nejefektivnější využití a eliminujeme jejich nežádoucí přebytky. Zároveň používáme technologicky vyspělé grily a fritézy, které mají nižší spotřebu elektrické energie oproti starším typům těchto zařízení,“ doplňuje Pajurková.
Na ekologicky šetrnější přístup se McDonald’s zaměřuje stále více. Díky změnám v obalovém portfoliu uskutečněným od roku 2018 předejdou její restaurace spotřebě více než 100 tun plastového odpadu ročně. Od letošního léta nabízí českým zákazníkům vodu z téměř stoprocentně recyklovatelných rPET obalů, což zabraňuje vzniku dalších šestadvaceti tun plastového odpadu ročně.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsSpolečnost se nadto zavázala, že do roku 2025 budou všechny obaly, které používá po světě, pocházet z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů. Nová restaurace v Benátkách nad Jizerou tak zapadá do nově nastoleného konceptu a mohla by být předvojem dalších zelených realizací. Inspirovat se mohou také u restaurace v anglickém městě Market Drayton, jejíž provoz je zcela uhlíkově neutrální a má stěny s izolací z ovčí vlny.
První restaurace v Benátkách nad Jizerou vyrostla u dálničního exitu číslo 27 a otevřel ji zkušený franšízant Zdeněk Prajs. „Životní prostředí a jeho ochrana je pro McDonald’s i mě osobně velmi důležitá. Jsem proto rád, že právě já mohu provozovat takto moderní a ekologicky šetrnou restauraci. Velmi se těším na všechny zákazníky, kteří naši restauraci navštíví,“ říká.