Jako v chrámu z Indiany Jonese. V Holešovicích se vylupuje Mexická, ambiciózní projekt tvůrců Bruxxu či Sii

Už 10. března budeme moci poprvé zavítat do restaurace, která chce předvést latinskoamerickou kuchyni, jak jsme ji v Česku ještě nezažili.

mexicka00

Foto: CzechCrunch

V Mexické si budete připadat jako v jiném světě

0Zobrazit komentáře

V půlce února tu ještě stálo lešení a drnčely vrtačky. Přesto už tehdy bylo jasné, že v bývalé holešovické pivovarské varně finišuje něco skutečně velkolepého. Teď už má restaurace Mexická, za níž stojí gastroaliance Together, schválenou kolaudaci, pracuje se tu se snad ještě vyšším nasazením a všechno míří k tomu, aby tu 10. března přivítali první hosty. A ti se mají na co těšit – na jídlo, ale třeba i na zlaté „aztécké“ schody.

„Je to rozhodně nejriskantnější projekt, do jakého jsme se kdy pustili. Tím, o jakou jde kuchyni, jak je velký i kde je umístěný, takže z něj mám respekt, ne že ne,“ líčí uprostřed čilého stavebního ruchu David Petřík, jeden ze dvou spolumajitelů skupiny Together. „Na druhou stranu jsme si jasně řekli, že pořádná mexická restaurace tady chybí a že ji chceme udělat. A věříme, že máme už dost silné jméno na to, abychom sem zákazníky nalákali,“ dodává.

A silné jméno skupina, kterou Petřík zastřešuje společně s Viktorem Kaplanem, má. Patří do ní ještě oblíbené pražské podniky jako Sia, Vinohradský parlament, Bruxx nebo nenápadné, ale o to zajímavější Brambory či pardubická Potrefená Husa. A tohle portfolio má teď doplnit právě Mexická, která bude nejen mexická, ale taky pořádně hravá.

David Petřík

Foto: Together

David Petřík, spolumajitel gastroskupiny Together

Jen posuďte sami – velkorysému, na třech podlažích, která tu vznikala zhruba posledních patnáct měsíců, rozprostřenému interiéru vévodí už zmiňované zlaté schody. Chybět tu nemají ovšem ani chrlič na vodu, mohutné sloupy s reliéfy, zlaté či stříbrné lebky, betonové stěny s jemnými nástěnnými malbami či plechový bar.

Něco můžete skrz zavřené dveře bývalého pivovaru obdivovat už teď, další prvky teprve v nadcházejících dnech přibudou. Třem kuchyním, které budou každá produkovat něco trochu jiného, pak dominují podle jejich zaměření káď na živé ryby, pec a vícestupňový gril nebo originální mexický stroj na výrobu tortil na tacos.

Gastroaliance Together

  • Je skupina, která sdružuje podniky s různorodými koncepty.
  • Založili ji David Petřík, který dříve šéfoval síti Potrefených Hus, a Viktor Kaplan.
  • Dnes do ní patří brasserie Bruxx, restaurace Sia, Brambory, Vinohradský Parlament a Potrefená Husa Pardubice.
  • Kromě nich Together provozuje také cukrárnu Cukrář Skála, chlebíčkové Bistro Sisters, cateringovou službu Foodway Catering a rozvoz jídel Wevar.
  • Nejnovější restaurace Mexická se rodila zhruba poslední čtyři roky a otevřít má 10. března.
  • Jejím šéfkuchařem bude Petr Vlk.

„Je to tu schválně na hraně kýče, jako kdybyste se ocitli ve filmech s Indianou Jonesem,“ vysvětluje hlavní architekt Mexické a autor podob mnoha restaurací Togetheru i Ambiente Václav Červenka. „Záměrně přeháníme a děláme Mexiko takové, jaké si ho v Česku představujeme – proto třeba ty zlaté schody, kterým říkáme aztécké. I když Aztékové nic takového neměli, tak to s nimi máme spojené. Opravdové Mexiko je samo navíc na hranici kýče, tak si s tím hrajeme. Jen ne v plastu a se sombréry, ale v modernějším a luxusnějším pojetí,“ dodává ještě.

A David Petřík, na jehož zadání tohle všechno vzniká, jen přikyvuje. „Mexiko je úžasná země, ale taky nepřenositelná. Kdybychom tamní zvyky vzali jedna ku jedné a přenesli je do Čech, tak to nebude fungovat. A platí to pro kulturu i jídlo,“ je přesvědčený. Právě proto se v Togetheru rozhodli, že si s pojmem „Mexiko“ vyhrají.

Mexická je proto, co se ještě jejího vzhledu týče, schválně koncipovaná jako koloniální hacienda, tedy rozložitý dům s otevřeným vnitřním dvorem. Ten supluje přízemí, kde jsou i všechny tři kuchyně, první místa k sezení, ale i výdejna tacos do ruky s sebou.

Z přízemí pak stoupají ony zlaté schody, které tím, jak se kříží, zase odkazují na indiánské stupňovité pyramidy. Stěny zdobí už zmíněné prvky, které vytvářeli sochaři a malíři z AVU, strop zase lustry v typických mexických barvách. V prvním patře sídlí bar a cukrárna a i zde jsou místa k sezení, to poslední je pak určené už jen k posezení a kochání se prostorem. Celkem se sem má vejít tři sta hostů, dalších sto pak pojme chystaná venkovní zahrádka, která slibuje pro změnu plechové střechy a pocit jako na mexické ulici.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Do posledního patra, odkud je na celou restaurační parádu nejlepší výhled, musí ale dojít skoro každý. Petřík totiž schválně až sem nechal umístit záchody. Proto, aby si hosté jejich vymazlený podnik patřičně prohlédli. „Gastronomie už dávno není jen o skvělém jídle, ale o komplexním zážitku a ten náš odjinud než odsud plně nevyzní,“ říká pyšně, když se před toaletami opíráme o zábradlí a shlížíme dolů.

Hravost tu ale prostupuje úplně vším a jistým žertem je už i samotný název Mexická. „Chvíli jsme přemýšleli o tom, že vybereme něco španělského, ale pořád jsme nemohli najít to správné, až jsme se rozhodli, že si i tady uděláme trochu srandu,“ líčí Petřík. „Pořád jsme si říkali, že ta restaurace bude mexická, tak proč ji tak nepojmenovat? Nechali jsme si navrhnout profi grafiku a písmo, ve kterém je vyvedené logo i menu, tak snad lidé pochopí, že to nezůstalo na konci,“ směje se.

A jak Petřík sám zdůrazňuje, úplně čistokrevně mexické nebude ani samotné jídlo. „To je něco, co jsem se naučil už dřív a děláme to všude. A sice že nejsme ortodoxní a některé chutě, o kterých víme, že by je Češi nepřijali nebo je naopak vyžadují, lehce měníme. Zkrátka je potřeba dobře navnímat, co se nedá aplikovat,“ říká.

V případě asijské kuchyně je to prý otázka pálivosti, v té mexické třeba použitého masa nebo chutě už zmiňovaných tortil na tacos. Ty se v Mexiku jedí zásadně kukuřičné, jsou ale poměrně výrazné a ne všichni jim hned přijdou na chuť, proto budou v repertoáru Mexické i ty pšeničné. „Rádi bychom ale lidi postupně naučili na klasiku,“ ujišťuje Petřík.

isaac-vod

Přečtěte si takéPražany učil jíst barbecue, teď má Starobin restauraci Isaac's BBQZe stánku naučil Pražany jíst americké barbecue, teď otevřel restauraci. Isaac’s BBQ je jako masožroutský sen

Nabídku pak bude vedle tacos na všemožné způsoby a dalších do tortill balených klasik doplňovat ještě raw bar, kam budou spadat čerstvé ryby i nejrůznější plody moře, prim tu ale mají hrát ceviches a aquachilles, tedy pokrmy ze syrového rybího masa smíchané s nejrůznějšími dalšími přísadami. Úplně původně sice pocházejí z Peru, v přímořských oblastech Mexika na ně ale narazíte všude a tým Togetheru by je rád naučil jíst i Čechy. K výběru jich má být na 12 druhů.

Chybět pak nebude ani maso. „Tam jsme si pro změnu zašli do Tex-Mexu, tedy oblasti při hranicích s Texasem, protože pravá mexická kuchyně masa nevyužívá tolik jako my, a když, tak méně kvalitnějšího,“ vysvětluje Petřík. Těšit se tak můžete na víceúrovňový gril i ten lávový nebo smoker na pomalé uzení.

K této kuchyni pak patří i velká pec s otevřeným ohněm, kde mají každý den bublat v hrncích nejrůznější dušené pokrmy, které budou sloužit coby denní obědová nabídka. Jejich cena nemá přesáhnout 170 korun.

V cukrárně bude k dostání domácí zmrzlina, churros i pan tres leches nebo grilovaný ananas, na baru samozřejmě margarity. Kdo bude mít chuť na pivo, toho by měla uspokojit dobře ošetřená plzeň, Mexická ale nabídne i vlastní speciál. Ten pro ni připravil minipivovar Libertas a v hravé narážce na asi nejznámější mexické pivo Corona se bude jmenovat Koruna. A při vaření se do něj přidává trsť z opuncie.

Tohle všechno bude mít z šéfkuchařské pozice na starosti Petr Vlk, záštitu nad celým konceptem pak má šéfkuchař Sii Jiří Štift, z jehož podniku si Mexická obecně bere hodně inspirace. Dvacetičlenný kuchařský tým ale mají tvořit zejména Mexičané a další Latinoameričané, Češi v něm budou jen tři.

A David Petřík? Ten se prý těší na pořádně mastné tacos de suadero. A hlavně na to, jak se nový podnik chytne. „Za půl roku si řekneme, ale opravdu mu věřím,“ říká, když dokončujeme naši prohlídku. „Chtěli bychom mít něco jako luxusní mexickou restauraci v New Yorku, tak snad se nám to povede.“

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Matuška, Kolektor i Vinohradský parlament. Kam si v Praze zajít na čepované nealko pivo?

Nealkoholické pivo už dávno není jen Birell. Možností je stále víc a to i čepovaných! Přinášíme tipy na patnáct pražských podniků, kde mají nealko na čepu.

beer

Foto: Matuška / Kolektor / Vinohradský Parlament / Polepšovna / Sedm

Kam na nealko pivo v Praze

0Zobrazit komentáře

Taky cítíte ve vzduchu tu lehkost života? Po měsících šedivého nebe, brzké tmy i nevlídných teplot konečně přichází jaro. Nižší teploty jsou kompenzovány slunečními paprsky a všechno zdá se být takové lepší, hezčí a jednodušší. A člověk by už nejraději jen vysedával na zahrádkách a nasával vitamín D – a taky B, ideálně v tekuté formě. Pokud i vás láká čepované pivo, ale chcete se vyhnout alkoholu, přinášíme tipy na pražské podniky, kde si ho můžete vychutnat podle libosti.

Nealkoholická piva už dávno nejsou jen Birell nebo radlery. V posledních letech se na trhu objevilo mnoho kvalitních nealkoholických piv od menších řemeslných pivovarů, které nabízejí zajímavé chutě a vysokou kvalitu – o tom jsme se ostatně přesvědčili i my v CzechCrunchi, když jsme nealko piva testovali.

Stále více podniků se tak snaží rozšířit svou nabídku i pro ty, kteří se sice chtějí vyhnout alkoholu, ale stále ocení chuť poctivého a čepovaného piva. Ať už řídíte, pokračujete v suchém únoru nebo jednoduše preferujete nižší obsah alkoholu, v Praze najdete řadu podniků, kde si na nealkoholickém pivu pochutnáte. A tak přinášíme tipy na patnáct z nich.


Lokály

  • Nealko pivo: Birell
  • Cena: 0.5 litru za 69 Kč
  • Lokalita: Více poboček po celé Praze

Začneme klasikou. Síť restaurací Lokál od Ambiente je známá svou pečlivou péčí o čepované pivo i kvalitní českou kuchyní. Kromě nealkoholického Birellu tu samozřejmě dostanete i nefiltrovaný Pilsner Urquell nebo Kozla, k nim si pak můžete dát třeba tradiční svíčkovou nebo smažený sýr, kterým jsou Lokály proslulé. A pokud se večer prodlouží, nezoufejte – v Lokálech nedávno představili vůbec první nealko panák, takzvanou Červenou.


Automat Matuška

  • Nealko pivo: Krystus nebo Nana od pivovaru Clock
  • Cena: 0.4 litru za 80 Kč / 0.4 litru za 87 Kč
  • Lokalita: Hradčanská, Dejvice

Automat Matuška je koncept od pivovaru Matuška, který otevřel před pár lety přímo na Hradčanské. Kromě nealkoholického Krystusu (IPA) nebo Nany (Raspberry Sour ALE), které se na čepu různě střídají, tu mají i širokou nabídku svrchně kvašených piv a ležáků. U Matušky se můžete zároveň i najíst – nabízí třeba sekanou, sendviče nebo maso na váhu.


Sandwich Rodeo

  • Nealko pivo: Krystus od Clocku
  • Cena: 0,4 l za 69 Kč
  • Lokalita: Letná

Oblíbený letenský podnik Sandwich Rodeo je místem, kam zamíříte pro jedinečný sendvič a jeho netradiční kombinace. K němu si pak můžete dát čepovaného Krystuse od Clocku, v restauraci nabízí ale i alkoholickou verzi v podobě Jury od pivovaru Chroust.


Kolektor

  • Nealko pivo: Zichovec
  • Cena: 0,4 l za 85 Kč
  • Lokalita: Letná

Kolektor ve Veletržním paláci je ideálním místem jak pro práci, tak pro večerní pivo nebo koktejl. Kromě třeba alkoholické Californie od Matušky si tady můžete dát i nealko pivo od Zichovce, a to i s lehkým občerstvením.


Burza #4

  • Nealko pivo: Nealkoholický Budvar, speciály
  • Cena: 60-100 Kč
  • Lokalita: Holešovická tržnice

Burza v Holešovické tržnici je kulturním místem, kde si můžete užít dobrou hudbu, jídlo a pití. Stálou nabídku nealkoholického piva tady sice nemají, většinou ale na menu nějaké zařadí. Obvykle se jedná buď o nealkoholický Budvar nebo speciál v podobě kyseláče.


Polepšovna

  • Nealko pivo: Krystus od Clocku, nealkoholický Budvar
  • Cena: 0,4 l za 60 Kč
  • Lokalita: Dělnická, Holešovice

Polepšovna je zbrusu nový podnik, který zahájil oficiální provoz teprve v půlce února. Nachází se na Dělnické a v jeho nabídce najdete jak Krystuse od Clocku, tak nealkoholický Budvar. Dát si tady ale můžete i řadu klasických řemeslných piv nebo něco k zakousnutí.


Big Smokers

  • Nealko pivo: Krystus od Clocku
  • Cena: 0,4 l za 59 Kč
  • Lokalita: Dělnická, Holešovice

Jak název napovídá, Big Smokers je specialistou na uzené maso, najdete tady ale i sendviče nebo netradiční přílohy. A co lepšího k barbecue než dobré pivo? I tady si můžete dát čepovaného nealko Krystuse, řemeslných piv ale nabízí podnik víc.


Dva Kohouti

  • Nealko pivo: Pravidelně obměňované speciály
  • Cena: 80-100 Kč
  • Lokalita: Karlínské náměstí

Pivovar a výčep Dva Kohouti snad ani nemusíme představovat. Dvorek v Karlíně kombinuje moderní pivní kulturu s industriálním prostředím osmé městské části. Na čepu tady nenajdete nealkoholickou stálici, ale spíše proměnlivé řemeslné kousky. Někdy Proovan, jindy zase Místní suchý ležák – právě ten byl v nabídce během února.


Sedm

  • Nealko pivo: Kryšpín od Záhory
  • Cena: 80-100 Kč
  • Lokalita: Karlínské náměstí

Podnik s názvem Sedm v Karlíně, který je takřka hned vedle Dvou Kohoutů, je proslulý svým širokým výběrem řemeslných piv. Kromě těch alkoholických tady ale najdete i výjimky bez alkoholu. Tou poslední byla Hazy IPA Kryšpín od pivovaru Záhora.


Diego Pivní Bar

  • Nealko pivo: Proovan
  • Cena: 50-80 Kč
  • Lokalita: Urxova, Karlín

Diego Pivní Bar je takovým schovaným klenotem. Najdete v něm širokou nabídku čepovaných piv, kde můžete ochutnat i méně tradiční nealkoholické varianty – třeba právě IPU Proovan.


Vinohradský parlament

  • Nealko pivo: Birell, Pivní limonády (višeň, citron)
  • Cena: Birell 0,5 l za 68 Kč, limonáda 0,5 l za 80 Kč
  • Lokalita: Náměstí míru

Vinohradský parlament je tradiční pivnicí s moderním konceptem, která kromě klasických piv a Birellu nabízí i pivní limonády. Ty si můžete dát buď s alkoholickým nebo nealkoholickým základem, a to ve variantách višně nebo citronu.


Klub Betlémská

  • Nealko pivo: Maisel Weisse, Maisel & Friends Pale Ale, nealkoholický Budvar
  • Cena: 48-58 Kč
  • Lokalita: Staré Město

Klub Betlémská se nachází na klidném dvorku u Betlémského náměstí. Kromě nealko Budvaru tady na čepu najdete i německé nealko pšeničné pivo Maisel Weisse – a to rovnou ve dvou variantách.


Andělský pivovar

  • Nealko pivo: S názvem Nealko pivo
  • Cena: 0,5 l za 73 Kč
  • Lokalita: Smíchov

Malý pivovar přímo na smíchovském Andělu má ve svém sortimentu jak vlastní piva, tak nealkoholickou variantu pojmenovanou příhodně jako Nealko pivo. K ní si můžete objednat opět něco k jídlu, primárně z české kuchyně.


Malešický mikropivovar

  • Nealko pivo: Krystus od Clocku
  • Cena: 0,4 l za 59 Kč
  • Lokalita: Malešice

Malešický pivovar nabízí ve své restauraci řadu vlastních čepovaných piv, ale i nealkoholickou variantu od Clocku. Najdete tady i netradiční piva, jako je třeba Kynšperský zajíc nebo kyseláč s názvem Like a Svařák. K pivu si zároveň můžete objednat i nějakou českou klasiku.


Únětický pivovar

  • Nealko pivo: Svijanský Vozka
  • Cena: 0,5 l za 55 Kč
  • Lokalita: Únětice

Pivovar v Úněticích je oblíbenou destinací Pražáků, kteří se rozhodnout pro jednodenní výlet v okolí hlavního města. Nachází se na severu a kromě svých vlastních ležáků nabízí i nealkoholickou variantu od Svijan, která se moc často nevidí. Kromě piva si tady můžete dopřát i jednu z masových specialit.