Je budoucnost stravování v rostlinných potravinách? V nejbližší době ne, pak budou nutností

Zájem o rostlinné potraviny v poslední době klesl. Odborníci se však shodují, že v budoucnu budou převažovat nad těmi živočišnými.

rostlinna-strava

Foto: Foto: Depositphotos

V budoucnu má naše strava stát na rostlinném pilíři

0Zobrazit komentáře

V minulých letech byli spotřebitelé potravinám na rostlinné bázi mnohem otevřenější. V kontextu současného vývoje ekonomiky, kdy plošně rostou ceny všech komodit i nákladů na bydlení, však od experimentování upouštějí. Více je táhnou potraviny ve slevách a obecně levnější druhy výrobků. Odborníci se však shodují na tom, že v budoucnu bude naše strava stát na rostlinném pilíři. A nejlépe na tom budou ti výrobci, kteří do zeleného vlaku naskočí již nyní.

Alternativy mléčných výrobků, nemasové produkty připomínající maso, pomazánky z luštěnin a jiných rostlinných surovin nebo mouky bez obsahu lepku. To všechno jsou produkty, které se v posledních letech objevují na pultech supermarketů v hojnějším počtu. Ztratily totiž nálepku výrobků, které si spotřebitel kupuje, když se potýká se zdravotními potížemi v podobě intolerance nebo alergie. Cestu si k nim našli i ti, kterým záleží na životním prostředí a chtějí se stravovat etičtěji.

Podle Andrey Vozníkové, která se přes dvacet let věnuje průzkumu trhu a v současné době působí mimo jiné ve společnosti InsightLab, kde zastřešuje oddělení spotřebitelského výzkumu pro Česko a Slovensko, jsou v současnosti u zákazníků nejúspěšnější rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků – produkty z této kategorie tvoří asi osmdesát procent celkových prodejů alternativ. Oproti loňsku už tolik nerostou fermentované nápoje, naopak vysokou meziroční dynamikou se mohou pochlubit rostlinné sýry.

I přes popularitu některých oblastí rostlinných potravin však podle Vozníkové nyní spotřebitelé řeší úplně jiné starosti a na experimentování s těmi novými, které dosud neobjevili, jim nezbývá prostor. „V prosinci roku 2021 si ekonomové mysleli, že HDP v Česku vzroste o tři procenta. Jenže teď se zdá, že číslo bude mnohem nižší, asi 1,8 procenta. Stejně tak odhady inflace byly úplně jiné – a obojí se promítá do smýšlení spotřebitelů.“

syry

Foto: Plant-Powered Perspectives

Mezi spotřebiteli jsou velmi oblíbené rostlinné alternativy mléčných výrobků

Smýšlení se pak odráží také v nákupních košících. A jelikož podle analýz agentury Nielsen 96 procent spotřebitelů tvrdí, že si všimlo zvýšení cen a 58 procent z nich mnohem více zvažuje, co koupí, je zřejmé, že rostlinné potraviny, které mají nálepku těch dražších, se na pokladních pásech objevují v menším počtu. Třicet tři procent spotřebitelů totiž kupuje levnější typy výrobků.

Právě to by ale mohl být klíč k tomu, jak by mohli výrobci na rostlinné výrobky navnadit i v nepříznivé době nové spotřebitele. „Promoční spirála se nezastavila. Podíl výrobků prodaných za zvýhodněnou cenu je kolem šedesáti procent napříč všemi kategoriemi rychloobrátkového zboží. A spotřebitelé uvádějí, že budou ve slevách nakupovat ještě více,“ vysvětluje Vozníková. Když se tak ve slevě objeví rostlinný produkt, zákazníci po něm s větší pravděpodobností sáhnou.

Stejně tak lidé více než když dříve nakupují privátní značky obchodních řetězců. Před půl rokem tvrdilo 14 procent spotřebitelů, že nakupuje právě tento typ výrobků, nyní je to už 18 procent. I zde se tak otevírá prostor pro výrobky na rostlinné bázi, jelikož jsou zákazníci zvyklí, že produkty privátních značek díky nižším cenám tolik nenapínají jejich rozpočet.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Většímu rozmachu rostlinných potravin brání také fakt, že jejich spektrum stále není dostatečně široké, jako je tomu v zahraničí. „Stále čekáme na veganské vepřové v podobě slaniny, která bude vypadat jako ta skutečná. V zahraničí se také velmi rozmáhají produkty z ovoce jackfruit (plod tropického stromu chlebovníku různolistého pozn. red.), z něhož se dělají mimo jiné třeba hranolky a mouka,“ dodává Vozníková.

Prostor je také pro další rostlinná mléka, například z brambor – i to je výrobek, na který jsou již zahraniční spotřebitelé zvyklí. Masivnější zastoupení na trhu by také mohly získat alternativy vajec, mořských plodů, výrobky z hub včetně houbových alternativ k masovým steakům, stejně tak by se na regálech supermarketů neztratily ani komerčně zpracované veganské dezerty. To vše zaznělo na konferenci Plant-Powered Perspectives, jíž se účastnili analytici, neziskové organizace a podnikatelé v segmentu rostlinných potravin.

Stagnaci a pokles trhu s rostlinnými potravinami potvrzuje i Rune-Christoffer Dragsdahl z Dánské vegetariánské asociace, který na konferenci promluvil. Podle globálních prognóz bude trh v tomto nastavení pokračovat přibližně do roku 2027, jenže pak začnou potraviny bez obsahu živočišných surovin táhnout více než kdy dříve.

Rune-Christoffer Dragsdahl

Foto: Plant-Powered Perspectives

Rune-Christoffer Dragsdahl z Dánské vegetariánaké asociace

„Velký nárůst očekáváme na konci dvacátých let, jelikož se mezi spotřebiteli objeví více mladých lidí, kteří na tento trend naskakují již nyní a více se o něj zajímají. Očekáváme, že v roce 2050 bude trh rostlinných potravin dominantní, takže kdo bude čekat a nenaskočí do vlaku již nyní, tomu definitivně ujede,“ říká Dragsdahl.

Důležitou roli hraje také lepší edukace společnosti a fakt, že si vlády uvědomují, jak moc je přechod na produkci potravin na rostlinném základu důležitý pro dosažení aktuálně stanovených cílů pro snížení emisí oxidu uhličitého. Podle studie publikované Oxfordskou univerzitou k nim totiž nelze dojít, pokud se nesníží živočišná výroba. Rostlinné stravování tak v budoucnu nebude zvláštnost, jako spíše nutnost.

„Často se setkáváme s argumenty, že omezení živočišné výroby povede ke zrušení spousty pracovních míst. Jenže když naopak vzroste produkce rostlinných potravin, vzniknou nová pracovní místa právě v tomto segmentu. Tato obava tak není na místě. O to více je však důležitá osvěta a komunikace napříč všemi sektory trhu,“ uzavírá Dragsdahl.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Oblíbený vinný bar v centru Prahy oslaví tři roky. Byl to boj o přežití, říká spolumajitel Autentisty

Dva týdny prosté gastronomické inspirace jsou za námi a je tu čerstvá porce novinek, o kterých by měli vědět milovníci vína, ale také bůčku a falafelu.

autentista-nahled

Foto: Autentista

Vinný bar Autentista v pátek 14. října oslaví 3 roky od otevření

0Zobrazit komentáře

Co by si gastronomičtí nadšenci neměli nechat uniknout v nadcházejících dnech? Na Starém Městě pražském se schyluje k oslavě narozenin ve znamení naturálního šampaňského i vína a příští úterý přijede do Prahy brněnská bůčková delegace. Stálou radost mohou mít v Nuslích, jelikož zdejší ulice zpestřily chutě izraelské kuchyně.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Autentista

Oblíbený vinný bar ukrytý na Starém Městě v Řetězové ulici se milovníkům naturálních vín a šampaňského poprvé otevřel přesně před třemi lety. Nelákal jen na skvělé moky, ale také na vyladěný interiér od architektonického studia FormaFatal. Rychle si tak získal své příznivce, jenže pak přišla pandemie – a jeho majitelé Antonín Suchánek a Bogdan Trojak museli na jedenáct měsíců zavřít. Těžkou dobu ale překonali a v pátek 14. října se tady bude slavit ve velkém.

„Byly to tři bouřlivé roky. Kdybych je měl vypsat v pojmech, nejprve mě napadá velké nadšení, pak pád do nejistoty, boj o přežití, znovunadechnutí se, velké nadšení a naděje, že vše dobře dopadne. Co jsem si z toho vzal osobně? Abych byl pokorný a dělali jsme, jak nejlépe umíme. Ale je pravdou, že bych si přál, aby ty následující tři roky byly aspoň o něco méně divoké,“ shrnuje Suchánek a v pátek slibuje otevřít podpultovky. A my, kdo známe zdejší nabídku, víme, že půjde o samé krásné lahve.

autentista-clanek

Foto: Autentista

Antonín Suchánek a Bogdan Trojak se someliérkou Anetou Šebkovou

Būcheck

Legendární brněnský food truck, který parkuje na Zelném trhu a Brňákům chystá masové hody, přijede poprvé v historii do Prahy. V úterý 18. října se spojí s kluky z holešovické palírny Garage22 v prostorách Vnitroblocku a přizvou k sobě ještě cukrářku Zuzanu Zuzákovou alias Dezertínu.

Masové hody tak rozmělní jednak sladké počiny, tak nový Blue Gin22, který zde destilerie z garáže představí. Těšit se můžeme na signature burger s hoisin omáčkou, koriandrem a arašídy a na dekadentní hranolky smažené na sádle. Porcí bude pouze dvě stě, takže kdo dřív přijde, ten rozhodně neprohloupí.

bucheck-clanek

Foto: Bucheck

Brněnský Bucheck se chystá do Prahy

Vinograf

Vlajková loď značky Vinograf, vinný bar a restaurant na Senovážném náměstí v Praze, úspěšně dokončila rekonstrukci a své dveře opět otevřela hostům. Kromě oživení designu přední části baru došlo především k úplnému přebudování kuchyně a zadní části, která bude sloužit zejména jako restaurace s plnou nabídkou teplých jídel v rozšířeném menu šéfkuchaře Dušana Mackoviče.

„À la carte menu se bude měsíčně aktualizovat podle sezónnosti, podzim odstartujeme ve velkém s lanýžovým menu. Obecně se v kuchyni bude klást větší důraz na lokální potraviny a dodavatele. Z Vinografu budeme za dodavateli osobně jezdit, vybírat společně ty nejlepší suroviny a testovat jejich kvalitu,“ říká Jan Horešovský, zakladatel a spolumajitel Vinografu. Obohacený bude také lístek barových jídel, na kterém se blýsknou třeba dýňový tarte tatin, poke z lososa nebo pastrami.

vinograf-do-clanku

Foto: Vinograf

Ve Vinografu na Senovážném náměstí je spousta novinek

Paprika

Koncentrace izraelských pochutin v podobě neuvěřitelně krémového hummusu, skvělé kuřecí šawarmy, falafelu, po kouři chutnajícího lilkového babaganuš a vyladěné šakšuky v podání podniku Paprika se opět zvýšila, protože v říjnu zahájili provoz nové pobočky v Nuslích. Radost je tak hned dvojitá, protože tahle pražská čtvrť se do hledáčku podnikatelů v gastru dostává stále častěji – a to jsou dobré zprávy.

paprika-clanek

Foto: Paprika

Oblíbené bistro Paprika otevřelo novou pobočku v Nuslích

***

Nejlepší pálenky letošního roku

V Pražské tržnici bylo 7. října veselo. Pod záštitou společnosti Lihovárek a oborové organizace palíren Unie Destilatérů zde totiž proběhl první ročník soutěže Pálenka roku, kterého se zúčastnilo 80 procent českých lihovarů. Odborná porota soutěže okoštovala během pátečního odpoledne celkem 223 vzorků, z toho 167 pálenek, 33 ginů a 23 whisky. Těžko říct, jak dobře se jí po ochutnání takového množství alkoholu rozhodovalo o vítězi, nicméně první místo si odnesla Vínovice z dubového sudu Palírny Radlík. V sekci ginů vyhrál Habanero gin již zmiňované destilerie Garage22 a v kategorii nejlepší whisky excelovala v podskupině hotová whisky Old Well whisky bourbon and sherry barrels z Destilérky Svach.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání