Je libo kuřecí kvádr? Americký startup chce prorazit s jídlem, které se podobá amarounům
Honba za udržitelností se promítá také do gastronomie, proto vznikají startupy, které vyrábí například rostlinný řízek nebo masové steaky z bioreaktoru. Nehledě na to, že se experimentuje také s kávou z melounových semínek a slupek. Pak je tu i SquarEat, americká firma, která vám vaše oblíbené jídlo naservíruje slisované do malé kostičky.
SquarEat vznikl před dvěma měsíci a dle slov zakladatelů uvádí zcela nový koncept ve stravování. Stačí si představit oběd ve formě padesátigramové kostky doručené až k vašim dveřím. Po vzoru amarounů z československého sci-fi seriálu Návštěvníci si tak můžete dopřát místo chutných kuřecích prsou třeba kuřecí kvádr, který patrně nemá oproti obyčejnému prsnímu řízku žádnou výhodu.
Za jeden kvádr (v závislosti na zvolených surovinách) zaplatíte od 5,5 do 7,99 dolaru, tedy od 120 do 175 korun. Jelikož by ale jeden čtvereček od SquarEat byl málo, společnost své produkty rozesílá v balení po čtyřech nebo šesti kusech. Je přitom z čeho vybírat – dopřát si můžete kostku z basmati rýže, brokolice se špenátem, sladkých brambor, lískových oříšků, cukety, lososa nebo třeba pistácií a kešu.
Jednotlivé „amarouny“ se mezi sebou mají vhodně doplňovat nebo jsou k dostání v předpřipravených menu, takže si můžete dopřát třeba dva kvádry rýže, kvádr kuřete a kvádr špenátu s brokolicí. Všechny tyto pochutiny pak vydrží čerstvé až 14 dní a lze je jíst jak studené, tak tepelně upravené v mikrovlnce, na pánvi, ve fritéze nebo třeba v klasické troubě.
„Je nám jasné, že ne každý nás bude milovat a že budeme mít odpůrce. Spousta lidí ale vůbec nepochopila náš koncept a soudí nás ještě předtím, než to vyzkoušeli. Jakmile to někdo ochutná a řekne, že mu to nechutná, respektuji to, protože to alespoň zkusil. Lidi si ale myslí, že jen kvůli vzhledu nebo tvaru to není normální,“ přiznala Maria Laura Vacaflores, marketingová ředitelka SquarEat v rozhovoru pro server Today.