Řízek, který nemá s masem nic společného. Švýcaři ho vyrábí z rostlin a chtějí s ním prorazit v Evropě

Řízek značky Planted, který nemá s masem nic společného

Foto: Planted

Když se řekne řízek, představíte si naklepaný plátek masa smažený v trojobalu. Pokud byste ale zavítali do laboratoří švýcarské firmy Planted, odpověď by byla jiná. Jeden z dalších dravých hráčů, který nahrazuje tradiční masové pokrmy rostlinnými proteiny, představil takový řízek (lépe řečeno Wiener Schnitzel, tedy vídeňský řízek), který nemá s masem nic společného. A také na něj získal další velkou investici.

Nabízet rostlinné alternativy k normálnímu masu dnes není ničím neobvyklým. Stačí se podívat například na velké americké společnosti typu Impossible Foods nebo Beyond Meat, které na veganských masových pokrmech spolupracují s řetězci McDonald’s, KFC i Burger King. A nelze opomenout možná desítky menších startupů, jež své „maso“ vyrábí třeba na 3D tiskárnách.

Mezi ty menší, ale o to ambicióznější zástupce této rostoucí gastronomické oblasti patří i dva roky stará firma Planted ze švýcarského Curychu, která vznikla jako spin-off z výzkumné univerzity ETH Zürich. Její zaměření spočívá ve výrobě alternativního masa především z hráškového proteinu v kombinaci s hráškovou vlákninou, které následně nabízí k prodeji.

planted2

Rostlinné trhané vepřové v bulce od Planted

Foto: Planted

Aby ovšem mohla výrobu posouvat kupředu a testovat nové typy svého masa, potřebuje externí financování. Letos v březnu proto získala investici ve výši 17 milionů franků (tehdy zhruba 402 milionů korun), aby se více rozšířila po Evropě, respektive na klíčových trzích, mezi které patří Německo, Rakousko a domovské Švýcarsko. A nyní získává dalších 19 milionů franků (450 milionů korun).

Právě díky této sumě, která navyšuje celkový objem investic na zhruba miliardu korun, bude chtít nejen rozšiřovat své pole působnosti, ale také nabízet nové produkty. Mezi nimi je i alternativní řízek, jenž minimálně na fotce vypadá téměř jako ten opravdový. Nová pochoutka z dílen Planted, vyrobená opět z hráškového proteinu a vlákniny, by se na trh měla dostat v letošním třetím kvartálu.

Oblíbená česká pochoutka v novém

„Řízek je vyroben jako jeden kus – není tudíž pospojován dohromady z malých kousíčků. Chuť a textura těží z fermentačního postupu, díky němuž je chuťový profil lákavý a textura zase velmi šťavnatá,“ uvádí pro magazín TechCrunch spoluzakladatel startupu Christoph Jenny a dodává, že se řízek stane debutovým produktem, na kterém si vyzkouší produkci masa v celku.

Dosud totiž Planted nabízel (a stále nabízí) své maso ve formě různých kousků. Ať už jde například o kebab, trhané vepřové, nebo malé kuřecí plátky. I na to ovšem trh slyšel a startupu se za dva roky od založení podařilo dostat do více než tří tisíc restaurací a obchodů napříč Švýcarskem, Německem a Rakouskem. Na to, zda plánují vstup i do Česka, zástupci Planted pro CzechCrunch zatím neodpověděli.

Pokud ovšem hledáte například právě řízek z rostlinných produktů, nemusíte chodit daleko (potažmo čekat na příchod Planted na tuzemský trh). Například značka Garden Gourmet, kterou prodává mimo jiné řetězec Tesco nebo online supermarket Rohlik.cz, nabízí vegetariánský řízek, jenž je rovnou obalený a připravený ke smažení. Pokud by vám snad řízek nestačil, česká Mana i Burger King mají vlastní rostlinné burgery. A vyberete si určitě i od McDonald’s.

Od roku 2016 píše pro CzechCrunch o technologiích, zábavním průmyslu, byznysu i designu. Spolupodílí se na řízení redakce a stará se o sociální sítě.