Ke steaku přikusuje máslo a libuje si, že hubne. Extrémní carnivore dieta je znovu trendy, má ale rizika
Žádná zelenina, přílohy či cukry. Carnivore dieta, tedy stravování výhradně na bázi masa a živočišných produktů, má v Česku stále víc příznivců.
„Sedm vajec smažených na hovězím tuku, domácí hamburgery a k tomu tekuté zlato – vývar z kostí,“ popisuje svou večeři influencerka Isabella Ma ve videu, které zhlédlo téměř půl milionu lidí. Zelenina, pečivo nebo rýže na jejím talíři chybí. Místo přílohy si dopřává kostku studeného másla, do které se zakousne ještě před začátkem natáčení. Na internetu vystupuje pod přezdívkou Steak and Butter Gal a dříve byla vegankou. Dnes je z ní hlasitá propagátorka opačného přístupu – carnivore diety, tedy výživového směru, který staví na masu, tucích a živočišných produktech.
Tento trend si ostatně nachází příznivce i v Česku. Podle nutričního terapeuta Davida Erbana, který na Instagramu vystupuje jako @ten_nutricni, k tomu přispívá touha po jednoduchých řešeních. „Lidé rádi hledají jasné odpovědi a viníky. U carnivore diety jsou jimi rostlinné potraviny. A někteří lidé věří, že když je vyřadí, vyřeší tím své problémy. Ale může to být úplně naopak,“ říká.
K popularizaci tohoto stylu stravování v Česku přispěl například youtuber Petr Mára. Ten před šesti lety v jednom ze svých videí, která pravidelně sledují desetitisíce lidí, popsal, jak se kvůli zdraví rozhodl jíst pouze maso, občas vejce, sýry nebo pít kávu. A skutečně mu to pomohlo. Ačkoli opakovaně upozornil na to, že není lékař a má specifické zdravotní problémy, pro mnoho svých diváků může být vzorem. „Mám obavu, že tento trend ještě může zesílit. Jako odborník bych ho ale nikomu nedoporučil,“ říká Erban.
Influencerka Isabella Ma na svém profilu na TikToku tvrdí, že díky vysokotučné živočišné stravě zhubla 30 kilogramů a zbavila se akné, lupénky i zažívacích problémů. Hubnutí je ale podle odborníka prostý důsledek kalorického deficitu. Když člověk vyloučí téměř všechny běžně konzumované potraviny, tělo začne čerpat energii z tukových zásob.
U některých lidí může přísné omezení zlepšit příznaky nemocí – například u autoimunitních onemocnění, jako je ulcerózní kolitida, s níž se léta potýká právě Petr Mára. Ani to ale podle Erbana neznamená, že jde o udržitelný a zdravý způsob stravování. Zlepšení může být důsledkem vyloučení velkého množství potravin, kdy se zákonitě zvýší šance na to, že mezi nimi budou i nějaké konkrétní dráždivé složky, které danému člověku nedělají dobře. Ke stejnému zlepšení, pravděpodobně ze stejných důvodů, mnohdy dochází i u veganské stravy, která je přesným opakem carnivore diety.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsJak k ní tedy přistupovat? Erban zdůrazňuje, že i když se někdo po carnivore dietě cítí lépe, není vhodné ji dlouhodobě dodržovat. „Klíčové je brát ji maximálně jako první stádium tzv. eliminační diety, do níž postupně začneme zařazovat další potraviny, u kterých zjistíme, že nám nedělají problémy, a postupně si tak vytvoříme pestrý a vyvážený jídelníček,“ vysvětluje.
U carnivore diety je navíc potřeba myslet na několik rizik. Jelikož povoluje pouze živočišné produkty, je přirozeně bohatá na nasycené tuky a cholesterol. Ten sám o sobě nemá až takový negativní efekt, ale ve chvíli, kdy je ve stravě zkombinovaný s nasycenými mastnými kyselinami, dochází k takzvanému aditivnímu efektu, jehož důsledkem je vznik „špatného“ LDL cholesterolu v krvi. Tím pádem se zvyšuje riziko srdečních chorob. Navíc některé uzeniny jako například slanina obsahují značné množství sodíku, který je spojován se zvýšeným krevním tlakem a opět přispívá ke zvýšení rizika srdečních onemocnění.
Jak může vypadat carnivore dieta?
Den 1.
Snídaně: vejce natvrdo, hovězí steak
Oběd: pečené kuře posypané strouhaným čedarem
Svačina: plnotučný tvaroh
Večeře: grilovaný losos
Den 2.
Snídaně: vaječná omeleta se sýrem feta
Oběd: telecí steak
Svačina: sardinky v oleji
Večeře: hovězí karbanátky
Den 3.
Snídaně: míchaná vejce na másle se slaninou
Oběd: pečeně z vepřové kotlety
Svačina: hovězí jerky a gouda 48 %
Večeře: čistý kuřecí vývar a pečené kuřecí stehno
Další komplikací je absence vlákniny, která je klíčová pro zdraví střevního mikrobiomu, prevenci zácpy nebo právě regulaci cholesterolu. „Bez rostlinných potravin tělo vlákninu nepřijímá vůbec,“ upozorňuje Erban. A dodává, že extrémní zákazy mohou mít i negativní vliv na psychiku. „U některých mužů dokonce čistě živočišná dieta způsobila pokles testosteronu.“
A pak bývá častý ještě jeden argument: někteří zastánci carnivore diety tvrdí, že jde o návrat k přirozené stravě. „Lidé v pravěku ale nebyli výhradně masožravci. Jejich jídelníček závisel na klimatu a dostupnosti surovin, rostlinná složka v něm hrála důležitou roli,“ vysvětluje Erban. Ani anatomie člověka neodpovídá výhradně masožravému způsobu života – nemáme odpovídající chrup, trávicí trakt ani enzymy.
Mezi nejznámější propagátory carnivore diety patřil třeba zarostlý fitness influencer Liver King, který tvrdil, že jeho svalnatá postava je výsledkem stravy složené z masa. Později se ale ukázalo, že užíval anabolické steroidy. Špatně dopadl i Paul Saladino, kontroverzní influencer, lékař a autor knihy The Carnivore Code, který od čistě živočišné stravy ustoupil poté, co mu způsobila zdravotní problémy včetně poklesu testosteronu. „Je ironické, když ti, kdo tento směr proslavili a byli nejhlasitější, od něj sami ustupují. Nebo se u nich řeší, že tuto dietu pravděpodobně nedodržují tak striktně, jak hlásají,“ dodává Erban.