Live

zobrazit nejnovější

7. 5. 2024 11:30

7. 5. 2024 10:30

7. 5. 2024 09:30

Rychlá zpráva

Čína se nabourala do systému britského ministerstva obrany

Číně se podařilo nabourat do jednoho z počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na personální údaje zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Kybernetický útok se týkal mzdového systému aktivních pracovníků ve službě ministerstva obrany a některých veteránů. Z velké části byla odhalena jména a bankovní údaje.

Napadený systém není podle Sky News součástí centrální počítačové sítě britského ministerstva obrany. Nyní je mimo provoz a byla zahájena jeho kontrola. Sky News uvádí, že vyšetřování zatím neprokázalo odcizení citlivých dat.

7. 5. 2024 09:16

7. 5. 2024 08:40

7. 5. 2024 08:23

7. 5. 2024 07:48

Rychlá zpráva

vladimirFoto: A. M. Segovia/Flickr

Vladimir Putin bude dnes popáté inaugurován ruským prezidentem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes při okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj pátý mandát v čele země. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zničil jakoukoliv politickou opozici.

Slavnostní ceremonie začne ve 12:00 moskevského času (11:00 SELČ) a potrvá přibližně hodinu. Putina nejprve do Velkého kremelského paláce přiveze luxusní vůz, prezidenta pak přivítají hosté v Andrejevském sále – na stejném místě, kde se inaugurace koná už od roku 2000. Putin zde složí přísahu a vystoupí s projevem.

Inaugurace se zúčastní členové ruské vlády, poslanci, soudci, příslušníci ústřední volební komise i význačné osobnosti ruské vědy a kultury či slavní sportovci. Přítomni naopak nebudou představitelé některých západních zemí. Účast odřekli představitelé evropských institucí, Německa, Británie, Kanady či Estonska a Česká republika. Podle české diplomacie tomu neodpovídají česko-ruské vztahy. Naopak Francii bude i přes nesouhlasné komentáře Paříže ohledně ruských prezidentských voleb reprezentovat velvyslanec.

7. 5. 2024 07:07

Rychlá zpráva

První let vesmírné lodi od Boeingu, který by chtěl konkurovat SpaceX, byl odložen

Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral a mělo se to stát ve chvíli, kdy se oba astronauti – 61letý velitel Barry Wilmore a 58letá pilotka Sunita Williamsová – připoutávali ke křeslům ve vesmírné lodi.

Závada se vyskytla na ventilu na horním stupni nosné rakety Atlas V, která měla vynést vesmírnou loď na oběžnou dráhu. K dalšímu pokusu o první let stroje od Boeingu s posádkou má dojít, nové datum ale zatím nebylo oznámeno. SpaceX Elona Muska tak i nadále zůstává jedinou americkou soukromou společností, která dokáže létat do vesmíru a jediným americkým dodavatelem těchto služeb pro NASA, která sama do vesmíru už létat nedokáže ani to do budoucna neplánuje.

6. 5. 2024 20:50

Rychlá zpráva

gazaFoto: Depositphotos

Hamás údajně souhlasí s návrhem příměří, Izrael se zatím nevyjádřil

Teroristická organizace Hamás, která svým útokem ze 7. října odstartovala nynější ozbrojený konflikt na území Izraele včetně vojenské operace uvnitř Pásma Gazy, údajně potvrdila vyjednávačům Egyptu a Kataru, že je připravená přistoupit na mírové podmínky, které by pozastavily boje v Gaze. Izraelská armáda nyní zahájila další část operace a vstoupila do města Rafáh na jihu Gazy. Součástí dohody by mělo být mimo jiné příměří a klid zbraní trvající 42 dní. Jestli se Izrael připojí, není jasné.

6. 5. 2024 19:59

6. 5. 2024 16:37

Rychlá zpráva

Moose in Gros Ventre Campgroud 4Foto: Dave Bezaire/Wikipedia Commons

V Krkonoších se objevil los, zřejmě přišel z Polska

V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los evropský. Zřejmě jde o jedince, kterého v minulých dnech zaregistrovali polští kolegové na pomezí Sovích a Krzeszowských hor v Polsku, řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Podle něj je zatím předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento svůj primát v budoucnu může přijít, protože se v Krkonoších objevil los evropský,“ sdělil Drahný.

6. 5. 2024 15:45

6. 5. 2024 14:13