Málem jsem prodal byt i auto, abych zachránil podnik, vzpomíná šéfkuchař Christian Chu na své začátky
Na Karlínských 20 tentokrát odpovídá šéfkuchař, který se v kuchyni nebojí experimentů. Kdy a kde přichází na ty nejlepší nápady?
Do čeho investují, jaká byla jejich první práce, kam si rádi zajdou na dobré jídlo či jaký největší fuck-up ve své kariéře zažili? Na toto a mnohem více se v rámci formátu Karlínských 20 ptáme zajímavých osobností nejen českého byznysu. Sled otázek a odpovědí přibližuje ty, o kterých se u nás můžete běžně dočíst, v netradičním světle a dává nahlédnout pod pokličku jejich kariérních úspěchů. Proč Karlínských? Protože právě v této čtvrti, kde sídlíme i my, se často řeší otázky, které jinde v Praze nepadnou.
Tentokrát na Karlínských 20 odpovídá Christian Chu, český šéfkuchař a provozovatel fine diningové restaurace Levitate, ve které se propojuje evropská kuchyně s japonskou kulinařinou. Kdy jej napadly ty nejlepší recepty? Kam si rád zajde s přáteli na dobré jídlo? A proč musel na začátku málem prodat byt i auto?
***
V kolik chodíte spát a kolik toho průměrně naspíte?
Kolem jedné a druhé hodiny ráno. Spím asi šest až sedm hodin.
Jakou aplikaci v telefonu otevíráte ihned po probuzení?
E-mail, upomínky a kalendář. Potřebuji hned na začátku dne vědět, co mě čeká v práci, a harmonogram dne. Nejdůležitější je mít přehled o schůzkách a nákupech do restaurací.
Na jakém přístroji během dne pracujete nejčastěji a jaké nástroje v něm používáte nejvíc?
Nejčastěji používám Macbook, hodně času trávím odpovídáním na e-maily a taky rezervačním a pokladním systémem.
Jaký outfit nosíte ve většině případů a máte oblíbený model tenisek?
Mám rád elegantní módu, nosím většinou obleky a společenské boty. Nejraději teď nosím High-top Sneakers B23 od Dioru.
Pět věcí, které nikdy nesmějí chybět ve vašem batohu?
Macbook, powerbanka, zápisník, pero, parfém.
Máte nějaký vychytaný osobní lifehack, o který byste se chtěl podělit?
Zapište si všechny myšlenky, které vás v nějakou chvíli napadnou, protože to může být mistrovské dílo. Takto jsem vytvořil většinu svých jídel, která podáváme v Levitate, bez ohledu na to, jestli jsem byl ve sprše nebo to bylo ve tři ráno.
Jmenujte jednu knihu a jeden film/seriál, které byste doporučil všem.
Kuchařka Maaemo, je to moje oblíbená restaurace, kde nečtu recepty, ale o příběhu šéfkuchaře Esbena Holmboea Banga a jeho filozofii. A film Sedm životů s Willem Smithem. Vždy mi připomíná, že za každou chybu se musí draze zaplatit. Krásný příběh o sebeobětování a laskavosti.
Jakou hudbu si pustíte pro uklidnění? A která vás naopak nakopne?
Pořád mám rád staré hity z let 1998 až 2005. Takže Backstreet Boys, ‚N Sync, Ushera, Avril Lavigne, Eminema, Linkin Park. Když chci nakopnout, poslouchám Imagine Dragons, Martina Garrixe a Kyga.
Kam vyrazit na nejlepší dovolenou?
Japonsko, kvůli gastronomii, umění a lidem.