Miliardář Patrik Tkáč otevírá vlastní restauraci. Staví na michelinských zkušenostech a tradici
Oblast bratislavského Devína byla co do gastronomie poněkud bezútěšná, to se ale nyní mění. Nová restaurace zve na degustační večeři i skvělá vína.
Slovenský podnikatel a investor Patrik Tkáč je v byznysovém světě známý především jako spolumajitel a zakladatel J&T Banky, za kterou stojí společně s Ivanem Jakabovičem. Investice má rozprostřené v rozmanitých segmentech – od Energetického a průmyslového holdingu či skupiny e-shopů Mall Group přes americký Foot Locker až po britskou poštu Royal Mail. Dlouhodobý zápal má však také pro gastronomii, který mimo jiné projevil koupí vinic na Pálavě a nyní také otevřením vlastní restaurace ECK.
Bratislavský Devín je pro Patrika Tkáče domovem. V obklopení vinic si zde nechal vybudovat majestátní vilu a nyní chce do této lukrativní rezidenční lokality přinést zážitkovou gastronomii. Společně s šéfkuchařem Danielem Tilingerem se tak rozhodl otevřít restauraci, jejíž název možná zní poněkud krypticky, ve skutečnosti ale odkazuje na historii místa, kde nový gastronomický svatostánek vznikl.
Jde o Zlatý roh, který se na mapách objevil už v 18. století a dodnes je významnou vinařskou oblastí. Ta je známá především ve svém poněmčeném znění – Gold Eck. A právě odtud vzešla inspirace pro název Tkáčovy restaurace, která se navíc nachází na rohu této oblasti, takže její název nemůže být výstižnější. Nejde tak o záhadnou zkratku, jak by se na první přečtení mohlo zdát.
Restaurace, jejíž koncept se rodil tři a půl roku, láká na krásné výhledy v obklopení devínské přírody, podmanivé západy slunce a především pak na lokální suroviny a otevřený oheň v kuchyni. Jde o první restauraci, kterou šéfkuchař Tilinger povede. Zkušenosti sbíral posledních téměř deset let v zahraničních michelinských restauracích.
„Nejvíc mi učaroval Londýn s obrovskou nabídkou restaurací a také Rakousko, kde mají hosté vysoké požadavky na kvalitní jídlo a top servis už ve svém DNA. Po tom všem však přišla chvíle na to se vrátit. Na Slovensku je totiž stále více lidí, kteří mají rádi dobré jídlo a velmi dobře se orientují v prostředí restaurací,“ vysvětluje Tilinger, jaké rozhodnutí stálo za jeho návratem na Slovensko.
Společně se svým týmem bude v ECK připravovat jídlo na otevřeném ohni přímo před hosty a pracovat bude především se surovinami, které jsou charakteristické pro region, kde se potkávají kulinářské tradice hned čtyř zemí. „Devín se nachází v blízkosti Rakouska, Maďarska a Česka. Naše kultury měly vždy stejné podnebí a půdu, je tak velmi těžké rozlišit, která ingredience patří do které kuchyně,“ říká Tillinger. Na menu se tak budou potkávat rozličné, středoevropským strávníkům ale dobře známé chutě.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsHosté si zde budou moci užít sedmichodové degustační menu v duchu moderní gastronomie, které se bude měnit několikrát do roka podle sezóny a dostupnosti surovin. Při otevření se na něm objevují například grilovaný tuřín s kapustou, topinambur s bryndzou, pstruh s jablkem, jehněčí bok, maďarská rybí polévka halászlé nebo granita z rebarbory.
Vzhledem ke Tkáčovu vinnému přesahu je nabíledni, že každý chod bude doprovázet pečlivě vybraný kvašený mok. Zdejší vinný sklep ukrývá více než osm tisíc lahví z celého světa, především však od malých butikových výrobců, jako je například maďarský Attila Homonna, italský Gianni Masciarelli nebo francouzský Dominique Derain.
Ve vinotéce je udržována konstantní teplota 15,5 °C a vlhkost 65 procent. „Vína jsme vybírali precizně. Hosté u nás ochutnají lahve, které jinde na Slovensku ještě nejsou,“ dodává Peter Lunter, hlavní sommelier ECK, který rovněž své zkušenosti sbíral v zahraničních michelinských restauracích.
Důraz na region, z něhož koncept restaurace vychází, je patrný i z pojetí interiéru, k jehož realizaci přispěli slovenští mistři pracující se dřevem, porcelánem, kovem, jakož i výtvarníci. „Krásu světa bychom měli vnímat všemi smysly. Proto chceme, aby naši hosté měli skutečný požitek nejen z jídla, ale také z obrazů, soch či prostírání,“ popisuje Tilinger.
Restaurace je navíc velmi komorní – má jen 34 míst a soukromý salonek pro deset lidí k tomu. Degustační menu je rozprostřené do tří hodin a vychází na 90 eur na osobu, párování se světovými víny pak na 75 eur a s lokálními víny na 50 eur. ECK navíc bude přístupná jen od středy do soboty ve večerních hodinách po předchozí rezervaci. Tilinger to odůvodňuje tím, že jedině tak mohou zaručit, že bude moci každému hostu věnovat pozornost a zaměřit se na všechny detaily, které jako celek vytvoří nezapomenutelný zážitek.