Mozek spotřebuje až dvacet procent energie těla. Co jíst, abychom potlačili stres a zlepšili paměť?

Správná strava je pro zdraví mozku klíčová, podporuje koncentraci a chrání před neurodegenerativními onemocněními. Jaké živiny jsou pro něj nejlepší?

Mozek a výživa

Foto: CzechCrunch / Canva Pro

Správnou funkci mozku mohou podpořit omega-3 mastné kyseliny, které lze získat mimo jiné i z ryb

0Zobrazit komentáře

Fungování našeho mozku, který je jedním z nejnáročnějších orgánů z hlediska spotřeby energie, je úzce spojeno s kvalitou stravy, kterou přijímáme. Spotřebuje až dvacet procent celkové energie těla, což znamená, že vyžaduje nejen stabilní přísun glukózy, ale i dalších specifických živin, které ovlivňují jeho dlouhodobé zdraví a kognitivní funkce. Co a jak jíst, abychom mozku dodali přesně to, co potřebuje, a potenciálně si prodloužili či zkvalitnili život? Odpovídáme spolu s nutriční specialistkou Markétou Gajdošovou v dalším díle speciálu o zdravém a efektivním stravování.

Kvalitní strava je pro zdraví mozku klíčová, ať už jde o kognitivní funkce, paměť, koncentraci nebo naši psychickou odolnost. Naopak nedostatek důležitých živin může dlouhodobě vést k poklesu mentálních schopností i zvýšenému riziku neurodegenerativních onemocnění, jako je třeba Alzheimerova choroba. Kromě toho podvýživa snižuje schopnost mozku odolávat stresu a zánětům, což vede k dlouhodobému poškození neuronů. Co jsou tedy ty nejdůležitější látky?

Omega-3 mastné kyseliny podporují paměť

Jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdraví mozku jsou omega-3 mastné kyseliny, konkrétně kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Ty tvoří významnou část membrán mozkových buněk a přispívají tak k jejich flexibilitě, díky čemuž je mozek schopen se učit a zároveň uchovávat informace. Obě kyseliny navíc snižují zánětlivé procesy v mozku. „Lidé s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin mají lepší kognitivní výkon a nižší riziko depresí,“ říká Gajdošová s odkazem na několik vědeckých výzkumů.

Mezi zdroje omega-3 mastných kyselin se řadí především tučné ryby jako třeba losos, sardinky, makrela nebo pstruh. Pokud maso nejíte, najdete je ale i v rostlinné stravě, například ve lněných a chia semínkách nebo ve vlašských ořeších, jelikož obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA). Ta se v těle následně přeměňuje na DHA a EPA, ale v menší míře než z ryb.

2

Přečtěte si takéMaso nemusíme jíst každý den. Vyvracíme mýty o výživěMražené ovoce může být lepší než čerstvé a večerní sacharidy neškodí. Vyvracíme nejčastější mýty o výživě

Pro správnou funkci mozku jsou zásadní také antioxidanty, které chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály. Oxidační stres, vznikající právě při nerovnováze mezi těmito dvěma skupinami látek, je opět spojen s rozvojem neurodegenerativních onemocnění.

Antioxidanty najdeme třeba v borůvkách nebo v tmavé čokoládě. Obě potraviny jsou totiž bohaté na flavonoidy, které zvyšují průtok krve do mozku, podporují kognitivní funkce a mají i protizánětlivé vlastnosti. Potřebné látky nalezneme ale i v ořeších. Ty obsahují vitamín E, chránící mozkové buňky před již zmíněným oxidačním stresem. Pravidelná konzumace ořechů může navíc podle výzkumů zlepšit kognitivní funkce i ve stáří.

Hořčík předchází úzkostem a stresu

Tady to ale nekončí, mozek má ještě větší vliv na zbytek těla. Jeho zdraví je možné podpořit také vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu a udržování neurotransmiterů. Mezi ty se řadí serotonin, dopamin i GABA, tedy kyselina gama-aminomáselná. „Tyhle neurotransmitery jsou klíčové pro regulaci nálady, paměti a celkové psychické pohody,“ vysvětluje Gajdošová.

Například vitamín B6, který můžeme najít v kuřecím mase, rybách, bramborách i banánech, reguluje hladinu homocysteinu. To je aminokyselina, která může být ve vyšším množství pro mozek toxická. Vitamín B12 zase slouží jako ochranný obal umožňující přenos nervových impulzů a získat ho můžeme z masa, vajec i mléčných výrobků. A taková kyselina listová je pak důležitá pro syntézu DNA a buněčnou obnovu, což je klíčový proces především během těhotenství. Najít ji můžeme v zelenině, fazolích i v hrachu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Vedle vitamínů jsou tu také minerály. Pokud chceme co nejzdravější mozek a co nejlepší psychický stav, neměli bychom zapomínat na zinek a hořčík, které jsou důležité pro podporu nervové komunikace a opět prevenci zánětů v mozku. Zatímco zinek zajišťuje efektivní přenos informací mezi buňkami, magnesium podporuje celkovou relaxaci nervové soustavy a pomáhá předcházet stresu a úzkostem třeba při náročné práci.

Oba minerály můžeme přitom lehce získat z některých potravin, které byly už dříve zmíněny: zinek najdeme v mořských plodech, červeném masu a cizrně, hořčík zase v listové zelenině, ořeších, semínkách a celozrnných obilovinách.

Tuky mohou mozku pomáhat i škodit

A pak je tu ještě jedna důležitá skupina látek, která by možná někoho na první dobrou nenapadla – na funkci mozku mají vliv i různé druhy tuků. Že nenasycené tuky, tedy omega-3 a omega-6, jsou nezbytné, jsme už zmínili. Zato nasycené a trans tuky mohou našemu mozku dokonce i škodit. Jsou spojovány s narušením kognitivních funkcí a jejich nadměrná konzumace může zvyšovat hladinu cholesterolu i ovlivňovat prokrvení mozku. „Neznamená to však, že bychom měli úplně vyřadit nasycené tuky z naší stravy, jen je důležité je omezit,“ upozorňuje Gajdošová.

Trans tuky jsou pak podle ní mnohem problematičtější a neměly by mít v našem jídelníčku místo žádné. Vyskytují se spolu s rafinovanými cukry a přidanými konzervanty především v průmyslově zpracovaných potravinách. Kromě toho našemu mozku neprospívají ani slazené nápoje, které vedou k rychlým výkyvům hladiny krevního cukru a zvyšují tak riziko inzulínové rezistence.

Mozkové buňky pak může samozřejmě poškozovat i nadměrná konzumace alkoholu. Když už si ho dáte, je klíčové současně pít vodu. „Mozek je z velké části tvořen vodou, a proto je nezbytné udržovat příjem tekutin pro zajištění optimálního krevního toku a dodávky kyslíku. Pití dostatečného množství vody i během dne pomáhá udržovat mentální výkonnost,“ uzavírá Markéta Gajdošová.

Rubriku Zdraví podporujíeuc-logo