Oblíbené bistro řeznické rodiny Čejků v Karlíně končí. Vztahy jsou důležitější než byznys, říká šéfka
„Já jsem startupový rozjížděč, taťka je devadesátkový typ. Na moje nápady reaguje hláškou o ‚těch mých internetech‘,“ popisuje Eva Čejková.
„U rodinného podnikání se často stává, že se kvůli němu lidé rozhádají a ve špatném rozcházejí. Jenže to jsem nechtěla, na to se máme moc rádi. A i proto bistro zavíráme,“ říká Eva Čejková, spoluzakladatelka Bistra Čejka, které v Karlíně lákalo na dobroty z rodinného řeznictví. Naposledy si na sekané a vinných klobásách či plněných knedlících pochutnáte posledního března.
Jestli žijete nebo pracujete kolem Karlínského náměstí, určitě jste sem v posledních dvou a půl letech zavítali. Anebo o podniku slyšeli. Případně cítili, jak se z něj line vůně poctivých masových dobrot. Bistro dříve známé pod jménem Bufáček ale brzy skončí. Jeho spolumajitelka Eva Čejková už s ním měla více starostí než radostí.
„O gastru mi všichni říkali, že je složité. Přesto jsem si věřila, že jsem v podnikání zvládla i větší výzvy,“ říká žena, která úspěšně rozjela například startup Testuj.to zaměřený na uživatelské recenze. „A také jsem věřila našemu produktu. Ale zjistila jsem, že produkt není všechno,“ připomíná největší lákadlo bistra a současně svůj původ. Eva totiž pochází z řeznické rodiny s více než stoletou tradicí z Pardubicka.
„Od malička jsme byli vychováváni v tom, že musíme tvrdě makat, se sourozenci jsme pracovali v krámě. Celý život jsme žili řeznictvím a zabíjačkami. Já to milovala a stále miluju tu atmosféru a hlavně to, že se sejde rodina,“ říká. V čele řeznictví stojí otec Oldřich, který se po náročném roce poznamenaném úmrtím v rodině nyní do firmy vrátil. „A to s takovou vervou, že dělá dvanáct hodin denně,“ dodává dcera.
Jenže Čejková se v zarputilosti trochu potatila. Ačkoliv v modernější době. A tak se generace začaly střetávat. „Já jsem rozjížděč, na každém rohu vidím nějakou příležitost. Proto bych všechno pořád vylepšovala, proto jsem založila bistro v Karlíně, proto jsem rodinnou firmu posouvala marketingově i obchodně, proto jsem nás dostala třeba na Rohlík,“ popisuje.
„Zatímco taťka je spíš devadesátkový typ, všechno má na papíře, maximálně v Excelu. A na podobné věci reaguje hláškou ‚ty tvoje internety‘,“ usmívá se Čejková. „Já vidím spoustu možností a potřebu modernizace, zato on říká, že věci vždycky dělal tak a tak a bude pokračovat v tom, co vždycky fungovalo. A naštěstí my máme k rodičům velký respekt, tak zatím je to naše generace, která ustupuje,“ říká.
Když jsem bistro otevírala, nešla jsem se s tátou poradit. Já mu prostě oznámila, že bude. Načež mi došlo, že jsem úplně stejná jako on.
Bistro Čejka je na papíře oddělené od rodinného řeznického byznysu, ale jinak je s ním samozřejmě úzce spojené. Kromě zmiňovaného Rohlíku se výrobky od Čejky dostaly třeba do vyhlášeného lahůdkářství Sváček nebo do známé pražské restaurace Červený jelen. Tam samozřejmě zůstávají. Čejková pomýšlela i na jejich expanzi do Německa, v Česku jednala s nákupčími luxusních hotelů.
Jak ale sama zmiňuje, pouze na produktu a zakladatelském nadšení stavět nešlo. „Vidím, kolik lidí dneska rozjíždí gastro projekty. Uspějí díky tomu, že rozjedou marketing a obchod a šup, jedou. Je přitom jedno, že mají tlačenku o tři hvězdičky horší než my,“ přidává s povzdechem. Jenže v tom společnou řeč s otcem nenašli. „A vztahy v rodině jsou víc než byznys, v tom nám vždy byla inspirací naše mamka, v tom se vždy skvěle doplňovali a jsem jim za takovou výchovu vděčná,“ říká.