Pavilon Bohemia na pražském Výstavišti je jako nový. Někdejší budova plzeňského pivovaru poslouží eventům
Bývalá restaurace na pražském Výstavišti o fous unikla demolici. Z původní budovy zbyly prakticky jen obvodové zdi. Dnes počítá i se svatbami.
„Kdo měl na Jubilejní zemské výstavě v roce 1891 chuť na pivo, zcela jistě zamířil sem. Restauraci tu provozoval jako první známý pražský restauratér Václav Petzold,“ popisuje restauraci Bohemia web pražského Výstaviště. Bohemia je jedna z mála původních staveb v jeho areálu, kde stojí hned vedle Průmyslového paláce. Původně šlo o pavilon plzeňského měšťanského pivovaru, teď bude opravená budova sloužit především eventům.
Bohemia fungovala jako restaurační provoz ještě mnoho let poté, co většina výstavních prostorů skončila rozbalená na prvočástice. Být tady musel být zážitek. Bohemia prý měla pověst luxusního sálu, kde se scházela pražská smetánka, ta se ale postupně vytratila a restaurace začala chátrat, až provoz skončil úplně. Posledních dvacet let se budova rozpadala. Zachránila ji dlouho chystaná rekonstrukce, která se dokončila na sklonku minulého roku.
„Jedna z nejhezčích budov na Výstavišti byla téměř čtvrtstoletí opuštěná, chátrala a málokdo si pamatoval, jak krásná stavba to vlastně byla. Město se marně pokoušelo o její rekonstrukci už od roku 2006,“ líčí končící náměstek pražského primátora pro finance Pavel Vyhnánek.
Na plné využití staronové chlouby si ale budou muset Pražané ještě počkat. Zamýšlený provoz se tu rozjede teprve tehdy, až se dokončí i oprava Průmyslového paláce. Replika shořeného levého křídla by měla být hotova snad v roce 2024.
Restaurace v pravém slova smyslu už tady ale nebude. Budova by měla nově sloužit konferencím včetně těch tiskových, banketům, výstavám a vernisážím nebo módním přehlídkám. Město je ale připraveno Bohemii také pronajímat pro privátní akce včetně svateb.
„Možností nabízí budova mnoho a má dostatečně velké zázemí. Provoz v následujících letech bude ovlivněn rekonstrukcí Průmyslového paláce. Jakmile bude dokončena, možná se nabídne i varianta otevřít gastronomické zázemí veřejnosti, což stavební práce nyní neumožňují,“ uvádí Vyhnánek.