Pražská restaurace Alcron je v novém. Sází na tradiční kulinařinu i na chody bez masa

Porce novinek z české gastroscény v podobě pravidelného newsletteru Deli je tady. Na své si přijdou milovníci fine diningu, vína, kávy i pečiva.

alcron-nahled

Foto: Alcron Restaurant

V březnu se znovuotevřely dveře restaurace Alcron

0Zobrazit komentáře

Březen za kamna vlezem, praví známá pranostika. Ale kdybychom udělali právě to, co nám radí moudrost našich předků, přišli bychom o spoustu zajímavých gastronomických zážitků a novinek. Za kamna tak rozhodně nezalézejte. Místo toho se raději vydejte do nově otevřených podniků, mezi nimiž je i ikona české kuchyně v novém hávu. O tom, co dalšího se událo na české gastroscéně, si můžete přečíst v novém Deli newsletteru.

Načítám formulář...

Alcron

Restaurace Alcron dlouho platila za pražskou vlajkovou loď fine diningu, jako jedna z mála restaurací na domácí scéně byla ověnčená také michelinskou hvězdou. Podnik čerstvě prošel výraznou proměnou, jelikož v hotelu, ve kterém se nachází, došlo k nákladné renovaci a také ke změně jména na Almanac X Prague. Alcron ale zůstává Alcronem – zejména proto, že je to jméno spojené s vytříbenou kulinařinou.

Na tu chce navázat zdejší Chef Executive, Eliška Hromková. Menu je tak poskládané po vzoru středoevropské gastronomické tradice, kterou Hromková spojuje se soudobými přístupy. „Chci, aby se na menu prolínala sezónnost surovin, zároveň kladu důraz na lokálnost, kterou ale myslím celou střední Evropu. Vycházím totiž z naší kulinářské historie, která má kořeny v Rakousko-Uhersku,“ přibližuje šéfkuchařka.

alcron-2

Foto: Alcron Restaurant

Zdejší šéfkuchařka Eliška Hromková sází na lokální a rostlinné suroviny

Hromková tak využívá sladkovodní ryby i zvěřinu, hojně ale pracuje také se zeleninou, která se objevuje mezi předkrmy i hlavními chody. „Snažím se zeleninu zpracovávat tak, aby hosté na talíři poznali, co přesně jedí. A aby viděli, že i rostlinná surovina může na talíři skutečně zazářit. Když je dobře připravená, může stát sama o sobě jako plnohodnotný, snadno čitelný chod,“ dodává Hromková.

Pokud si tak budete chtít užít kulinářský zážitek v ikonickém podniku, vyrazit sem v současnosti můžete na oběd nebo večeři. A brzy snad také na snídaně a různé pop-up akce. A jestliže si chcete přečíst o dalších novinkách na domácí gastroscéně, prohlédněte si celý newsletter Deli.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym