Příštím prezidentem bude Petr Pavel, hlasovalo pro něj rekordních 3,3 milionu voličů

Andrej Babiš utrpěl třetí porážku v řadě, hlasovalo pro něj necelých 42 procent voličů. Petr Pavel dostal od veřejnosti velmi silný mandát.

Luboš KrečLuboš Kreč

volba-hotovo

Foto: CzechCrunch

Umělá inteligence Blindspot AI předpovídá, že prezidentem se stane Petr Pavel

0Zobrazit komentáře

V sobotu ve dvě hodiny odpoledne se uzavřely volební místnosti a skončila historicky třetí přímá volba českého prezidenta. Nástupcem Miloše Zemana se podle očekávání stane bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, a to s výsledkem 58,1 procenta, Andrej Babiš za ním zaostal se ziskem necelých 42 procent. O výsledku bylo tentokrát jasno velmi záhy, s vysokou mírou pravděpodobnosti ho totiž správně v předstihu spočítal prediktivní model od společnosti Blindspot AI.

Miloš Zeman na Pražském hradě skončí 8. března. Jeho nástupce čeští voliči vybírali nejprve z devítky uchazečů v prvním kole prezidentské volby před dvěma týdny, z níž do finálového, druhého kola postoupili jen dva nejsilnější kandidáti: Petr Pavel a Andrej Babiš. Po celou dobu z průzkumů veřejného mínění i z dat sázkových kanceláří vycházelo, že favoritem je prvně jmenovaný. To se následně i potvrdilo a Pavel získal přes 3,3 milionu hlasů, má tedy výrazně silnější mandát, než jakým disponoval Miloš Zeman. Ten v roce 2018 dostal 2,85 milionu hlasů a v roce 2013 „jen“ 2,7 milionu hlasů.

Pavel byl v letech 2012 až 2015 nejvyšším představitelem české armády, následně působil jako předseda vojenského výboru NATO. Svou kandidaturu na prezidenta ohlásil sice oficiálně až v září 2022, nicméně pracoval na ní v podstatě od chvíle, kdy odešel do civilu, tedy od roku 2018. Jeho tažení na Hrad podporovala řada význačných postav tuzemské byznysové i umělecké scény.

Babiš vstoupil do politiky v roce 2013, když se svým hnutím ANO uspěl ve sněmovních volbách a následně utvořili s ČSSD a KDU-ČSL vládu. Babiš v ní působil jako ministr financí. Volby v roce 2017 už jeho hnutí vyhrálo a pak se na čtyři roky stal premiérem. Po minulých volbách na podzim 2021 ale skončil v opozici. Babiš je podle magazínu Forbes pátým nejbohatším Čechem, založil zemědělskou a potravinářskou skupinu Agrofert.

Především kampaň před druhým kolem voleb poznamenala hodně vypjatá a emocionální atmosféra. Babišův tým vsadil na negativní notu a snažil se Pavla vykreslit jako někoho, kdo touží po válce. Pavlovi se ovšem podařilo získat na svou stranu většinu voličů, kteří v prvním kole podpořili Danuši Nerudovou nebo Pavla Fischera. Volby ovlivnila také vysoká účast, svůj hlas v druhém kole odevzdalo přes 70 procent oprávněných voličů.

Letošní čekání na konečné výsledky hodně ovlivnily prediktivní modely postavené na umělé inteligenci. Jeden z nich vyvinula společnost Blindspot AI, která správný a přesný výsledek volby dokázala odhadnout už po pár procentech sečtených volebních okrsků. Firma se specializuje na zapojování umělé inteligence do praxe a pomáhá s jejím nasazením v podnicích a jejich systémech. Svůj prediktivní volební model vyvinula už v roce 2017.

Jak to funguje? Sice se to nezdá, ale některé volby probíhají podle identického mustru, takže dříve jsou sečtené malé obce, kde bodují spíš levicoví a populističtí kandidáti, až později nabíhají výsledky z velkých měst, kde bývají úspěšní liberálové a pravice. Zjednodušeně řečeno je pak třeba umělou inteligenci natrénovat, jak se v minulých volbách průběžné výsledky vyvíjely, jak se měnily podle toho, jak dobíhaly další a další sečtené okrsky a jaký byl konečný výsledek.

Klíč leží ve statistice a matematických výpočtech. „Prezidentské volby jsou ideální příležitost pro takový prediktivní model, protože celá republika je jen jeden volební obvod, je málo kandidátů, je to velmi přehledné,“ řekl v rozhovoru pro CzechCrunch Jiří Čermák, který tým zodpovědný na volební model vede.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Zdravý člověk je pro byznys nezajímavý, říká výživový specialista. Okamžitá řešení v jídle neexistují

Petr Havlíček se věnuje výživě třicet let. I když léta zkoumal, jak stravu hacknout, nakonec uznal, že základní rady vyhrávají.

ing-havlicek

Foto: Archiv PH

Výživový specialista Petr Havlíček

0Zobrazit komentáře

Asi každý jsme na ně někdy narazili. „Zaručených“ řešení na to, jak zhubnout, zdravě jíst a ve výsledku tak i lépe žít, je nespočet. Často ale mají jednu věc společnou – nabízí rychlá řešení. Ať už jsou to zázračné pilulky, jedna důležitá rada, několikatýdenní transformační program, nebo změna jídelníčku a zařazení jedné potraviny. A ve výsledku často selhávají.

Dobře to ví i výživový specialista Petr Havlíček. Ve svém oboru má třicetiletou praxi a za tu dobu viděl mnohé zvraty v přemýšlení o výživě – třeba o vajíčkách, která nejdřív byla považována za pro zdraví špatná, pak dobrá a nejnovější výzkumy opět vyzdvihují jejich negativní stránky. Nebo o tom, zda zabíjí víc rostlinné, nebo živočišné tuky. O tom i mnohém dalším mluvil v podcastu Proti Proudu Dana Tržila.

Jakožto specialista na potraviny se léta snažil najít způsob, jak i svůj vlastní zdravý životní styl takzvaně hacknout. „Mnozí se snaží najít rychlá řešení. Jednu pilulku nebo věc, co stačí udělat třikrát za den, aby to šlo. Jenže žádná instantní řešení nejsou. Pokud chcete něčeho dosáhnout, je to dlouhodobá práce, kterou nezvládnete bez dostatečného sebevědomí,“ apeluje Havlíček.

„Lidé si třeba přečtou filozofii ledového muže Wima Hofa, vezmou na sebe tričko a trenky a jdou vyběhnout na Sněžku. A pak je zachraňuje horská služba, protože si neuvědomili, že za tím, co dělá Wim Hof, je nějaká příprava,“ směje se specialista.

Ať už se o tak o vlastní výživu začne starat kdokoliv, je třeba si uvědomit, že ve výsledku bude muset do svého života nejspíš přinést celou řadu činností, které ovšem nejsou nijak objevné. Základní ingredience zdravého života jsou pořád stejné – hýbat se, dobře spát a dobře jíst. Proč v tom tedy tolik lidí selhává a Světová zdravotnická organizace bije na poplach třeba kvůli cukrovce?

Jako u hodně věcí lze hledat příčiny ve vlastní hlavě. Podle zkušeného výživového specialisty platí, že lidé, kteří mají nesprávný jídelníček, mají zpravidla nesprávně nastavené i další hodnoty v životě. Buďto si nezdravým jídlem něco kompenzují, ale častěji mají nedostatečně silnou vůli. Havlíček používá paralelu s povozem. „Vy jste vozataj a máte dva koně – jeden se jmenuje emoce a druhý pudy. Pokud tyto dva koně zvládáte, tak jedete tam, kam chcete jet,“ tvrdí.

Problém je, že třeba pud obživy je velmi silný a máme ho už od pradávných dob – radši se přece najíme teď, protože co kdyby nebylo jídlo zítra. „Když mají navíc tyto dva koně hříbě, tak vznikne závislost. A to je živel, který dokáže celý vůz převrátit. Jedná se o potraviny, které jíme všichni a fungují naprosto dokonale jako drogy, aniž bychom to vnímali. Jde o cukr a také trochu sůl,“ popisuje Havlíček. Není tak prý náhodou, že člověk vynalezl i pochoutky jako slané maso ve sladké housce.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Další problém nastal podle Havlíčka ve chvíli, kdy si firmy uvědomily, že přirozené prahnutí po jídle, speciálně pak tom sladkém, lze komerčně využít. „Svět je byznysově založený a růst HDP rovná se růstu spotřeby. Jenže ve chvíli, kdy je člověk zdravý, tak vlastně svoji spotřebu zvyšovat nepotřebuje. Pro systém není ani finančně zajímavý, protože nemusí tolik chodit k doktorům a nepotřebuje drahou léčbu,“ kritizuje komerci za potravinářstvím a objasňuje, kde podle něj leží zakopaný pes mnoha problémů s jídelníčkem.

Obdobně podle Havlíčka ovšem nefunguje jen potravinářství jako celek, ale i marketing, který se často koncentruje kolem veganství a vegetariánství. Proti směru jako takovému prý Petr Havlíček nic nemá, ovšem není třeba podle něj vymýšlet novoty jako náhražky masa. Proč bych měl jíst hamburger? Proč mi nikdo neřekne ‚kup si hrách, uvař si z něj kaši a dej si k tomu jedno vejce?‘ No proto, že na luštěninách nikdo nebude mít takový zisk. Prostě mi to smrdí,“ nešetří kritikou.

Současný proud veganství podle něj trpí nedomyšleností i v tom směru, že jestliže nebudou na polích krávy, nebude půda dostatečně bohatá na organické hnojivo, které ve výsledku znamená kvalitnější potraviny. Další dimenze debaty, která se podle Petra Havlíčka řeší jen málo, je také plýtvání potravinami. Podle Eurostatu se jen v Evropě ročně vyhodí 57 milionů tun potravin, tedy 127 kilogramů na obyvatele, – nebo také 10 procent veškerého jídla, které se prodá.

Celý podcast Proti Proudu s hostem Petrem Havlíčkem si můžete pustit zde.