První fast food, restaurace bez menu a Eska v novém. Karpíškovo Ambiente šlape na plyn
Gastronomická skupina Ambiente nemá okurkovou sezonu ve slovníku. V prázdninovém režimu tak mění Esku a otevírá hned tři nové podniky.
Nejhorší, co se v životě může stát, je ustrnout na místě. V případě gastronomického segmentu to platí dvojnásob. Zvídaví strávníci totiž neustále hledají nové podněty, což si patrně lidé působící v Ambiente dobře uvědomují. Rozhodli se tak, že po sedmi letech zásadně změní koncept populární restaurace Eska, která se nyní štěpí na dva odlišné podniky, Prahu obohatí o hladové okno s tak trochu jinými burgery a do Dlouhé ulice přidají další kulinářský klenot v podobě restaurace bez menu s berlínským puncem.
Změny v Karlíně
Začneme pěkně popořadě, abyste se v tom dobře zorientovali. V roce 2015 se v Karlíně vyloupla Eska, restaurace spojená s pekárnou, která se v mžiku dostala do hledáčku všech gastronomických nadšenců. A vzápětí i na seznam nejoblíbenějších pražských podniků. Na českou gastroscénu vkročila s manifestem, v němž dali její strůjci v čele s šéfkuchařem Martinem Štanglem jasně najevo, že chtějí klást důraz na místní a tradiční potraviny a chtějí se vrátit k řemeslné výrobě.
Od počátku zde byla patrná inspirace kuchyní severských zemí, což ale podle Štangla nemělo být hlavní sdělení. Atmosféra ve vrchní části restaurace navíc nedokázala hosty dostatečně nalákat k tomu, aby si vychutnali degustační menu a láhev vína. Proto se po letech společně se svým týmem a šéfem skupiny Ambiente Tomášem Karpíškem rozhodl, že si celý prostor zaslouží zásadní změnu.
Ve zmíněné vrchní části tak aktuálně vzniká zcela nová restaurace Štangl, která naváže na principy původní Esky, ale má je posunout je ještě o krok dál. „Vyprofilovali jsme se v tom, co nás baví – chceme pracovat s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Rekonstrukce nám umožní dotahovat věci tak, jak je to za nás správně, a tím myslím třeba i kontakt s farmáři,“ uvedl Štangl pro magazín Jídlo a radost.
Součástí restaurace Štangl bude například hydroponický systém na bylinky, lednice na staření masa, speciální boxy se stálou teplotou okolo 60 stupňů Celsia určené na fermentaci a černání surovin – například česneku –, místo tady ale bude mít také kynárna simulující ideální vlhkost a teplo pro množení plísní a Štangl by měl rád v restauraci i kompostér. Experimentům se tady tak meze klást nebudou, o čemž by se první hosté měli přesvědčit už v průběhu srpna.
Spodní část zůstává Eskou, i když jinou než na jakou jsme byli dosud zvyklí. Otevřela 31. července a proměnila se v pekárnu s bistrem, do kterého mohou lidé zaskočit na snídaně, brunche a obědy. S pekárnou jsou navíc velké plány, jelikož by se měla rozšířit o další pobočky, což znamená, že oblíbený „chleba z Esky“ bude ještě o něco dostupnější.
Další zpestření v Dlouhé
Pokud jste měli pocit, že v Dlouhé ulici je už dostatek restaurací a jiných míst, kde se zavrtat na něco dobrého k snědku či k pití, spletli jste se. Na konci července zde totiž otevřela netrpělivě vyhlížená Marie B, projekt kulinářských expertů, kteří stojí za restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise. Kuchyni zde šéfuje Jiří Šoura, který si pro hosty se svým týmem připravil čtyřchodové menu. Háček ale spočívá v tom, že se jeho obsah nedozvíte.