Rýžové nudle a padesát odstínů čili. Číňanka Wen otevřela bistro, kde prezentuje svůj domov na talíři

Milovníci asijské kuchyně se radují, Vinohrady totiž přivítaly nové bistro Číňanky Wen. Ponořit se tu můžete do kulinařiny jejího rodného Čchung-čchingu.

wen-nahled

Foto: Mi I’m

Wen chce v Česku bořit stereotypy o čínské kuchyni

0Zobrazit komentáře

Vypadá to, že nečekaně chladným dnům snad odzvonilo, to ale neznamená, že bychom si nemohli dopřát trochu toho čili a pepře. Věřte, že v novém vinohradském podniku Mi I’m zaměřeném na autentickou čínskou kuchyni si tyto suroviny neodepřete ani v tom nejteplejším počasí. V gastronomickém rybníčku se ale myslí i na ty, kdo mají rádi sladké a také fotbal. Tak se ponořte do nového Deli newsletteru, aby vám nic neuniklo.

Načítám formulář...

Mi I’m

Mladou Číňanku Wen pražská gastroscéna dobře zná díky podniku Chi Xiao Mian, který v loňském roce otevřela společně s obchodním partnerem. Jejich cesty se však po krátké době rozešly, Wen se rozhodla, že z podniku vystoupí a začne znova. Čerstvě tak ve Slavíkově ulici na Vinohradech otevřela bistro Mi I’m, do kterého dala celé srdce a vše, co pro ni znamená kuchyně jejího rodného města Čchung-čching.

Vše se tu tak nese v duchu tlustých rýžových nudlí (ty dokonce připomíná i světlo nad kuchyní), mnoha odstínů čili, sečuánského pepře, wonton knedlíčků a skvělých vývarů. „Češi mají čínskou kuchyni spojenou s fast foodem, ale ten já dělat nechci. Jídlo je část dne, kterou máte skutečně jen sami pro sebe a kdy zapojíte všechny smysly. Sedíte, vychutnáváte, relaxujete… To je koncept, který chci přinést do svých podniků,“ říká Wen a množné číslo používá z toho důvodu, že příští rok chce otevřít podnik zaměřený na autentické čínské BBQ.

Zatím si ale opečovává své nové bistro, v jehož názvu se ukrývá čínské slovo pro rýži – mi. Wen totiž věří tomu, že jsme to, co jíme – a jelikož je její rodná vlast spjatá s rýží, sama má jasno. Rýžové nudle, které zde ochutnáte, jsou tak akorát silné a velmi uspokojivé, podávají se tady ve skvěle dochucených vývarech plných zeleniny, nakládaných květů denivky, masa či naloženého tofu. To si zde můžete dát i v podobě připomínající puding, zasypaný hromadou čili, jarní cibulkou a k tomu s neskutečně dobrým „stoletým“ vejcem.

V předkrmech pak nechybí různé variace na wonton knedlíčky s vepřovým masem nebo nakládaná křupavá okurka, která osvěží v horkých letních dnech. Wen se ale tentokrát se svým týmem pečlivě pověnovala i koktejlovému menu. Dát si tady tak můžete třeba skvělý drink na bázi whisky s čajem oolong a růží nebo asijský twist na Piňa Coladu s rumem a rýžovým vínem.

Wen žije v Praze pět let a všichni milovníci asijského jídla jí mohou děkovat, že se rozhodla usadit právě tady. „Když jsem sem přijela poprvé, Praha mi připadala jako děťátko. Z jedné strany města na druhou se dostanete velmi rychle, máte pouze tři linky metra. Nemám ráda metropole, jako je třeba New York nebo Londýn, je to na mě už moc budoucnost, moc cyberpunk. Mám raději města, kde můžete chodit pěšky, v Praze je navíc spousta krásných domů – pro mě exoticky vypadajících –, kolem jsou malebné vesnice, je tady spousta zeleně v parcích… Už jsem tady zapustila kořeny,“ uzavírá.

A co dalšího se událo na české gastronomické scéně? Koukněte na poslední vydání newsletteru Deli.