The Macallan slaví dvě stě let. Do Česka nyní dorazily lahve s výroční edicí známé whisky

Skotská whisky zakládající si na jednosladové tradici loni jednu svou lahev prodala v bezprecedentním aukčním rekordu. Letos si naděluje k narozeninám.

mac-4

Foto: The Macallan

Whisky Time:Space Mastery oslavuje 200 let značky The Macallan

0Zobrazit komentáře

Patří mezi ty vůbec nejlepší whisky, které můžete na světě ochutnat, a na kontě má i rekord za nejdráže vydraženou lahev s tímto mokem. Skotská destilérka The Macallan letos slaví 200 let od svého založení a od podzimu si to připomíná dvěma speciálními edicemi a vůbec spoustou zajímavých novinek. Tento týden lahve s vybranou whisky oficiálně doputovaly i do Česka.

The Macallan je hrdá značka a na všem, co dělá, je to znát. Její whisky skvěle chutná, a patří nadto i mezi osvědčené investiční stálice. Dřevo na své sudy si pečlivě vybírá výhradně ve Španělsku, Francii, Kentucky nebo Illinois a osmnáct měsíců je namáčí v sherry. Zakládá si na tom, že její výtvory jsou přírodní barvy a na jejích pozemcích v údolí řeky Spey – což je mimochodem lokalita, kde vznikají i další světově proslulé whisky – najdete i jednu z nejkrásnějších staveb Skotska.

Šest let starý a architektonicky ceněný projekt za 140 milionů liber od studia RSHP připomíná hobití nory a ukrývá se v něm moderní návštěvnické centrum. A od konce října v něm funguje i nová restaurace TimeSpirit, která do oblasti proslulé drsnou přírodou přináší prvotřídní kuchyni s nádechem Španělska. Vznikla totiž ve spolupráci s bratry Rocaovými, majiteli věhlasného gironského El Celler de Can Roca se třemi michelinskými hvězdami a dvakrát potvrzeným statusem nejlepší restaurace světa.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

I tenhle podnik, s nímž The Macallan doufá vykročit do světa vysoké gastronomie, patří mezi dárky, které značka sobě i svým zákazníkům v rámci svého dvousetletého výročí naděluje. A k dispozici jsou samozřejmě i dostupnější zážitky než výlet do Skotka. I když, jak se to vezme…

Nebyla by to totiž správná destilérka, kdyby ke svým narozeninám nevydala i speciální edice toho hlavního, co dělá, v tomto případě tedy whisky. Ve Skotsku stvořili rovnou dvě a světu je představili už v říjnu, kdy se do ruda laděnou kampaní odkazující na skotskou přírodu, ale i vztah minulosti a současnosti rozzářilo například náměstí Piccadily Circus nebo obří lasvegaská zábavní kopule Sphere.

Globální představovací turné tento týden dospělo i do Česka, a tak si místní labužníci mohou oficiálně vzít do rukou lahve z kolekcí Time:Space a Time:Space Mastery.

Prvně jmenovanou tvoří dvě vzájemně propojené lahve a také dvě whisky – ta nejstarší, jakou kdy The Macallan stočil, a zároveň ta nejmladší. Spojení moku z 1940, stáčeného v jeho 84 letech, a toho z roku 2018, který vznikl jako vůbec první v nové palírně a do lahví putoval ve věku pěti let, má symbolizovat už zmiňované propojení minulosti se současností.

Jde však o vysoce exkluzivní záležitost, která vznikla pouze ve 200 exemplářích, na každý oslavený rok připadá jeden, její cena není veřejná a k dispozici je pouze na pozvání od palírny. Ta o prodejích nechce nic prozradit, uvedla ale, že je o tyto kousky „mimořádný zájem“.

Dalším výročním dárkem je už o poznání přístupnější whisky Time:Space Mastery, která na minulost odkazuje tím, že zrála ve výběru nejvýznačnějších dubových sudů, které mistři destiléři kdy v historii palírny využili. Konkrétně jde o 14 typů sudů. Když tuto whisky ochutnáte, ucítíte díky nim příjemnou sladkost sušeného ovoce s decentně kořeněnými tóny.

Obě edice se pyšní kruhovými nádobami, což je další odkaz na koloběh života, a uložené jsou v krabicích, v nichž se ukrývá i 200 papírových origami bodlin. Ty mají pro změnu symbolizovat to, že oba moky jsou pro destilérku důležité. A tak si je, stejně jako to se svými cennostmi dělá příroda, chrání právě bodlinami. Time:Space Mastery má být k dostání například na webu alkohol.cz a cena jedné lahve se pohybuje kolem 1 200 eur.

Kdyby se vám to všechno zdálo přehnané, tak vězte, že není, protože The Macallan whisky opravdu umí. A dokázal už mnohokrát. Loni si například připsal aukční rekord za vůbec nejdražší prodanou lahev tohoto nápoje – a alkoholu vůbec – v historii. Jednosladovou whisky z roku 1926, která byla stáčená ve svých 60 letech a vyrobilo se jí pouhopouhých 40 lahví, si její nový majitel pořídil na dražbě v Sotheby’s za 2,7 milionu dolarů, tedy asi 63 milionů korun. V seznamu nejdráž vydražených whisky světa ovšem na tuto značku narazíte více než jednou.

Nová vlna italské kuchyně. V karlínském pasta baru můžete vyzkoušet třeba těstoviny s omáčkou z vodky

Gastronomický Ježíšek naděluje předčasně. Nový newsletter Deli je totiž nabitý hned několika skvělými novinkami.

sugo-nahled

Foto: Sugo Pasta Bar

Nově otevřený podnik Sugo láká na moderní italskou kuchyni

0Zobrazit komentáře

Teda, to je jízda! V posledních týdnech se to v Praze jenom hemží otvíračkami podniků, do kterých by chtěl každý. Pokud si tak zakládáte na tom, že do nich míříte, jakmile se otevřou, máte momentálně co dělat. Začít můžete třeba obědem v karlínském podniku, za kterým stojí Ital Andrea Sirtori. Kuchyni své rodné země zde představuje v moderním pojetí.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Sugo

Italských podniků není nikdy dost, obzvlášť v případě, když se primárně nezaměřují na pizzu. Přesně takové místo nově otevřelo v pražském Karlíně. Jmenuje se Sugo a stojí za ním Ital Andrea Sirtori, který se po četných zkušenostech s prací v restauracích rozhodl, že si otevře svou vlastní. „Tento projekt mám v hlavě už dva roky, teď je konečně čas začít vařit,“ říká se smíchem.

Sirtori otevřel místo spojující tradici s moderním pojetím kuchyně jeho rodné země – sám říká, že jde o jakousi novou vlnu italské kuchyně. „Hosté mohou ochutnat oblíbené grandi classici, jako jsou carbonara či amatriciana, prosciutto, tiramisu, ale i nová jídla. Chtěl jsem přinést do Prahy italskou kuchyni, která není jen o spritzu a carbonara se smetanou,“ vysvětluje Sirtori, který je majitelem a zároveň šéfkuchařem.

Novopečený restauratér celý podnik zařizoval vintage nábytkem, který nakombinoval s moderními prvky. Důležitou součástí zdejší nabídky jsou naturální vína, jelikož Sirtori letos Karlín oblažil už naturálně zaměřenou vinárnou Enoteca. Na menu nechybí samozřejmě ani italská koktejlová klasika – negroni.

bytovy-dum-od-studia-qarta-ve-vrsovicich-1

Přečtěte si takéPo karlínském Fragmentu navrhla Qarta bytový dům do VršovicPo karlínském Fragmentu míří studio Qarta do Vršovic. Vznikne tu bydlení na pomezí bytu a rodinného domu

Co se jídla týče, prim tady hrají těstoviny, které se připravují ručně každý den. Mouku šéfkuchař odebírá od pekárny Praktika, která ji mele na kamenném mlýně, díky čemuž má plnou, oříškovou chuť. Pokrm, který podle Andrea Sirtoriho nejlépe odráží myšlenku celého podniku, jsou paccheri al sugo s bazalkou a parmazánem. Skvělé jsou ale i pečené rigatoni s omáčkou z vodky a sýrem scamorza nebo zelené casarecce s omáčkou z kadeřávku a stracciatellou.

Novinek ale s prosincem přišlo mnohem více. Prohlédnout si je můžete v čerstvém vydání newsletteru Deli.