V pekařství Paul před svátky upečou 900 vánoček denně. Byli jsme se podívat, jak vznikají

V redakci jsme si ušetřili práci a sáhli po kupované vánočce z pekařství Paul. Zaujala nás natolik, že jsme se rozhodli podívat se na to, jak vzniká.

vanocka-paul-nahled-3

Foto: Kája Kováčová / CzechCrunch

Byli jsme se podívat, jak se připravují vánočky v pekařství Paul

0Zobrazit komentáře

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, které s radostí ujídáme klidně už několik týdnů před jejich propuknutím. Pro mnohé ale sváteční základ představuje vánočka. A je jedno, zda patříte do klubu, který ji jí jen tak, nebo si ji nedokážete představit bez másla a marmelády. Mnozí nedají dopustit na domácí, jiní si rádi usnadní práci tím, že ji koupí v pekařství či balenou v obchodě. Posledních několik let pečou vánočky také v pekařství Paul. A i když jich tady připraví 900 denně, každá se plete ručně. V předvánočním čase jsme se byli podívat, jaký je v jejich pekařské centrále šrumec.

Je časné páteční ráno a vyrážíme do centra Prahy, kousek nad Karlovo náměstí. Není ale typická hodina pekařů, řekněme třetí čtvrtá ranní, ale příjemných devět. V centrále pekařství Paul totiž směna začíná až v sedm. Do velkého chladícího boxu sáhne zdejší tým pro kvásek, z ohromných pytlů vysype mouku a ve speciálních hnětačích se začnou rýsovat první těsta. Ve vedlejší místnosti už zručná pekařka plete rychlostí blesku jednu vánočku za druhou.

„Tady se úplně víří vzduch, jak to motáte!“ směje se Filip Kubernat, ředitel pekařství Paul pro Českou republiku. „Denně tady nyní spotřebujeme asi 600 kilo mouky, bez vánoček je to tak o 200 kilo méně. Mouku máme z Francie, protože jde o tradiční odrůdu, která sice nemá takovou výtěžnost, ale na pečení je nejlepší. Paul navíc farmářům výtěžnost finančně kompenzuje, aby tradiční mouku na trhu udržel,“ dodává, když stojíme u místnosti plné hnědých pytlů.

paul-1

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Těsto pomáhá zadělávat velká hnětačka

Těsto na zdejší vánočku neobsahuje kvásek a oproti tradičnímu českému receptu se do něj přidává více másla a vaječné melanže – oboje z Česka. Díky tomu je dlouho měkká. Pak už se přidají jen mléko, rozinky a speciální perlový cukr. Perly se v těstě při pečení rozpustí, na jeho povrchu zkaramelizují a uvnitř vytvoří drobné sladké bubliny, které jsou zároveň trochu vláčné. Vánočky jsou navrch zasypány plátky mandlí, bez kterých se tahle sváteční specialita prostě neobejde.

S vánočkami tady pekařskému týmu kromě velké hnětačky, která těsto zvedá směrem vzhůru, takže je díky tomu pěkně nadýchané, pomáhá ještě dělička těsta na porcování jednotlivých bochánků. Pak už je to ale ryze ruční práce. Z bochánků se uválí šestice pramenů, které je potřeba ručně zaplést. A ti, kdo pletou vánočku pravidelně, vědí, že to není úplná legrace.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Vánoček dokážeme takto udělat až 900 denně, před dvěma roky jsme měli rekord 1 069 za den, ale to byl vážně strop,“ říká Kubernat, zatímco se snažím plést vánočku po boku vrchní pekařky. Šest pramenů se postupně splétá jeden přes druhý překříženýma rukama a je to tak složité, jak to zní. Prameny jsou vytahané, ruce se pletou jedna přes druhou, těsto je ale tvárné a výsledek je nakonec díky tomu celkem obstojný. 900 kousků bych ale pletla až do příštích Vánoc.

Upletené vánočky musí ještě kynout asi hodinu a půl. Když předvánoční šílenství vrcholí, až čtyřikrát denně se pak vydávají na cestu na pobočky, jejichž součástí jsou trouby. Vezou se tam společně s vykynutými chleby, bagetami a dalším pečivem. Teprve tam se vánočky pečou přibližně 45 minut, provoní celý prostor prodejny a poté se už dostávají do vitríny a k zákazníkům.

paul-4

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Do těsta se přidává perlový cukr

V prvních letech se vánoček dělaly v Paulovi nižší stovky denně, nyní je proces dobře optimalizovaný tak, že se dostávají k většímu počtu lidí. Přesto to ale zabere přes tři hodiny, centrální pekařství je stále poměrně malé a poboček má Paul v Praze celkem dvacet. Na každou z nich tak nyní připadají spíše nižší desítky kusů. Nejde tak o žádnou masovou výrobu, která by se šplhala k tisícům kusů prodaných vánoček denně.

Že je vánočka skutečně poctivá, člověk pozná i bez toho, aniž by navštívil pekařskou základnu. Po tom, co se pár kousků objevuje v redakci, si spousta kolegů a kolegyň myslí, že jde o domácí počin. To ovšem neviděli můj výkon při jednom pokusném pletení, ze kterého by rozhodně nevzešel takový výsledek. Nicméně pokud chcete ošálit návštěvu zdánlivě domácí vánočkou, s tou od Paula se vám to s velkou pravděpodobností podaří.

Tipy na dárky: Podarujte zážitkovou gastronomií, zajímavým kurzem nebo stylovou hotovkou

Máte ve svém okruhu blízkých zaryté gurmány? Můžete se radovat, protože následující výběr dárků potěší i ty nejpřísnější foodies.

vanoccce_9

Foto: CzechCrunch

Tipy na dárky, které musí potěšit každého milovníka dobrého jídla

0Zobrazit komentáře

Do Štědrého dne už příliš času nezbývá. Pokud se ale momentálně nacházíte v situaci, kdy vám ještě spousta dárků chybí, je ideální doba na to sáhnout do gastronomických vod, které pro vás probádala redaktorka Sára Goldbergerová. Takový poukaz, za předpokladu, že máte doma tiskárnu s plným tonerem, můžete koupit klidně 24. prosince ráno, když bude nejhůř. Vybrat ale můžete třeba i zajímavý kurz, kterým obdarované či obdarovanému rozhodně nedáte najevo, že špatně vaří, ale naopak jistě potěšíte.

Gastronomie spojená se zážitky

Samozřejmě, že můžete vždy koupit dárkový poukaz do oblíbené nebo dlouho vyhlížené restaurace. Pokud ale chcete něco opravdu speciálního, máme pro vás pár odzbrojujících tipů. Za zážitkem, který v Česku skutečně jen tak nikde neokusíte, se můžete vydat do restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě, kde můžete pořídit poukaz na šesti- až desetichodové degustační menu v režii šéfkuchaře Jana Knedly. Skvělé jídlo pak můžete spojit s prodlouženým víkendem v Resortu Oblík, kde na vás kromě restaurace Remedi bude čekat také wellness a spa. V prodeji už jsou také lístky na Me Ze festival, kde parta ze Ze Mě projektu již potřetí spojí skvělé jídlo, pití, hudbu a spoustu zajímavých, nejen kulinářských workshopů. Nebo můžete zarezervovat místo na degustační večeři v bytové restauraci Kruh Studio šéfkuchaře Petra Bartoše.

oblik-2

Foto: Resort Oblík

Interiér restaurace Remedi v Resortu Oblík

Nejen pro snazší vaření

Že si pod dárkovým košem plným dobrot představíte dárky z nouze, které nadělujete, aby se neřeklo? Tohle uvažování se změnilo v době, kdy se na českém trhu začala objevovat spousta zajímavých gastronomických projektů, které vypouštějí do světa skvělé „hotovky“ i různé vychytávky na vaření. Příkladem za všechny je třeba Živina manželů Kuderových. Vybírat můžete z bezpočtu omáček, z nichž nadšenci do asijské kuchyně ocení například tu na pad thai nebo teriyaki, báječná je ale také čimičuri nebo portská omáčka. Sázkou na jistotu je u Živiny také kimčchi a pro milovníky sladkého pak oříškové krémy. A když nebudete vědět, co pořídit, dárkový poukaz to jistí.

zivina-2

Foto: Živina

Se Štěpánem Návratem vytvořil Martin Kudera asijskou kolekci produktů

Kurzy pro každého

Nikdy není od věci naučit se něco nového. A díky zajímavým a rozmanitým kurzům máte na výběr spoustu možností. Podívat se můžete na ověřenou Gourmet Academy, kde je možné si zavařit s kulinářskými legendami Markem Kalinou, Janou Králikovou, Martinem Staňkem, Markem Fichtnerem nebo povýšit své cukrářské znalosti s Josefem Maršálkem, Daškou Tylčerovou či Veronikou Beskydiarovou. Pestrý výběr je také na Laboratoriu, kde vaří například inspirativní Pavla Janečková Hájková známá z projektu Vintage Kitchen, do kuchyně se tady můžete vydat také se Zdeňkem Pohlreichem. A když nechcete darovat konkrétní kurz, sáhněte po poukázce v Umu, která není vázaná na nic konkrétního.

gourmet-academy

Foto: Gourmet Academy

Spousta kurzů je na výběr v Gourmet Academy

Hotovky ve velkém stylu

V Ambiente letos s novými projekty rozhodně netroškaří a na konci roku rozjeli ještě jeden, který se v předvánočním shonu nesmírně hodí. Začali totiž prodávat hotová jídla pod značkou Akonzerva. Nejde ale tak úplně o konzervy, protože jsou jednotlivá jídla zavařená ve sklenicích. Díky tomu ale vypadají o poznání sofistikovaněji. V projektu jsou aktuálně zapojeny téměř všechny podniky v rámci Ambiente, zejména pak Lokál, řeznictví Naše maso či Pizza Nuova. Zavařovačky si můžete v rámci doplňkového prodeje odnést z Esky, Našeho masa, restaurace U Kalendů nebo z Kantýny. Sáhnout můžete klidně rovnou po dárkové krabici, kde se nachází svíčková, veverka na červeném víně, trhané hovězí, vepřová pečeně a k tomu sušené maso. A když se budete chtít rozšoupnout, můžete k hotovkám pořídit pěkné ubytování v chaloupce daleko od civilizace – budete to tak mít all inclusive, stačí jenom rendlík na ohřátí.

akonzerva

Foto: Ambiente

Ambiente na sklonku roku představilo novou řadu hotových jídel

Barové putování v Brně

Gastronomie, to jsou i báječné bary. V Brně jich je pěkná spousta a velká část z nich tu běží pod taktovkou Lidí z Baru. V rámci jednoho večera nazvaného Trip jak Brno pak můžete projít hned pět z nich. Jde o čtyřhodinový zážitek centrem města, během kterého koktejly doplňují také degustační pokrmy. Celá trasa je jen jeden kilometr dlouhá, zážitků ale díky průvodci načerpáte nepočítaně. Tématem večera je brněnská gastronomie v proměnách času. Dozvíte se tak, kteří slavní umělci se scházeli v brněnských prvorepublikových kavárnách, jaká dýška dávali západní Němci barmanům v socialistickém Interhotelu nebo kde se vzaly devadesátkové Hraběnčiny měsíčky.

trip-jak-brno

Foto: Lidi z Baru

V Brně můžete začít putování napříč pěticí barů

Kuchařky pro náročné

Kuchařek vychází každý rok ohromná spousta, ale jen zlomek z nich stojí skutečně za to. Velký hit je dlouhodobě brněnský food truck Būcheck, takže je zřejmé, že nová kuchařka v podání jeho majitelů je na tom stejně. Jmenuje se Sold Out, což může být trochu zavádějící. Vyprodaná však není, a když zaběhnete do Book Therapy, ještě ji do Vánoc stihnete pořídit. Ty, kdo chtějí vědět všechno o makronkách, potěší kniha od cukráře Vlada Ryasneho, zasvěcená právě tomuto dezertu. Po osmi letech od své první knihy vydala novou kuchařku O svobodě také Markéta Pavleje alias Kitchenette. Kromě 80 receptů v ní sdílí i střípky ze svého života. Milovníci exotiky pak ocení kuchařku Špetka Chili zaměřenou na asijské recepty, která letos vyšla pod taktovkou Chili Ta Thuy.

sold-out

Foto: Bucheck

Milovníky masa potěší kuchařka z brněnského food trucku