Z Bologni až na Smetanovo nábřeží. Sicilan Massimo Giuliana láká na pizzu s výhledem na Vltavu

Po dvou týdnech je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, které tentokrát voní pizzou. Vezme vás ale také do nové Čistírny nebo na pivní festival.

amuni-nahled

Foto: Vojta Tesárek

Zakladatel konceptu Amunì Massimo Giuliana

0Zobrazit komentáře

Aktuálně se zdá, že léto máme definitivně za sebou. Bezstarostné dny prohřáté sluncem si ale můžeme připomenout alespoň jídlem, třeba takovou pizzou, která nás vmžiku teleportuje do Itálie. Vydat se na ni můžete do nové pobočky pizzerie Amunì, kterou milovníci tohoto pokrmu jistě dobře znají z Vinohrad. Čerstvě se vůně vypečené kůrky line i po Smetanově nábřeží, jelikož pec se rozpálila v prostorách naproti Karlovým lázním. Česká gastroscéna ale zve na další novinky. O všech se dočtete v novém vydání newsletteru Deli, k jehož odběru se můžete přihlásit v boxu níže.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Amunì

Sicilan Massimo Giuliana je sice vystudovaný geodet, život ho ale zavanul do oblasti gastronomie, konkrétně za pizzou. Svou první pizzerii otevřel v roce 2010 ještě v rodné Itálii, konkrétně v Bologni. Zaměřoval se přitom na pomalé kynutí těsta na bázi kvasu, využíval mouku mletou na mlýnském kameni a suroviny hledal u menších dodavatelů. Z Itálie se později přesunul šířit pizzové evangelium do belgických Brugg, kde v roce 2016 vytvořil koncept Amunì – podnik postavený na gurmet pizzách z kváskového těsta.

amuni-1

Foto: Vojta Tesárek

Za podobou nové pobočky stojí ateliér dvoutakt

V roce 2017 se koncept dostal do Česka a mnozí milovníci této italské pochoutky si jistě vzpomenou na první pobočku v pražském Břevnově. Odtud se později přesunula na Vinohrady a nyní se čerstvě otevřela druhá pobočka v centru Prahy, na Smetanově nábřeží přímo naproti Karlovým lázním. Za jejím vzdušným interiérem, v němž je použito na 3 500 luxfer, stojí Max Koreis a Roman Mareš z ateliéru dvoutakt.

„Lokace v centru Prahy, kousek od Karlova mostu, je turisticky exponovaným místem. My bychom však rádi, aby si výhled na Vltavu u nás mohli užít i místní. Ať už při romantické večeři během takzvané zlaté hodinky, nebo během oběda se svými byznysovými partnery, kdy centrum města bývá pro všechny strany nejlépe dostupné,“ uvádí Katarína Sommerová, jednatelka Amunì Česká republika, která s Massimem Giulianou úzce spolupracuje.

Jednotlivé receptury na kváskovou pizzu zde, stejně jako v případě vinohradské pobočky, ladil k dokonalosti přímo Massimo Giuliana. Kromě klasik, jako je tradiční margherita, napoli nebo quattro formaggi, tady stojí za vyzkoušení především takzvaná pizza gurmet. Má menší tvar s vyšším, křupavým okrajem. Specialitou je například pizza se šunkou San Daniele, mozzarellou Burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem. Na pizzách se střídají suroviny z italských regionů, jako je guanciale z černého prasete z pohoří Monti Nebrodi, sýr Taleggio nebo kapary z ostrova Pantelleria.

Kromě pizzy si na své přijdou i milovníci těstovin a italských dezertů, protože nabídku zakončuje pistáciové tiramisu, cannoli s ricottou nebo gelato, které si zde sami vyrábějí. Na samotnou restauraci pak navazuje tavola calda, kterou uvítají ti, kdo běží kolem a chtějí si dát něco k snědku jen do ruky. Je inspirovaná pouličními krámky v Palermu a k dostání je v ní nabídka rychlých jídel z kvalitních italských surovin. Vzhledem k lokalitě v centru Prahy, které žije do časných ranních hodin, má tavola calda otevřeno i po půlnoci.

O dalších novinkách na české gastroscéně si můžete přečíst v posledním vydání newsletteru Deli.

Hot dogy s ořechy i zelím, párky v těstíčku a skvělé drinky. Na Andělu otevřelo nové americké bistro

Dobrého street foodu, který vás naplno zasytí, není nikdy dost. Milovníci amerických hot dogů mají nyní nový potenciálně oblíbený podnik v Praze.

station-majitele

Foto: Station Anděl

Anna Kratochvílová a Andrej Ivanov, dva ze čtyř majitelů Station Anděl

0Zobrazit komentáře

Lidická na pražském Andělu je poměrně rušná ulice, je to ale taky místo, kde stojí hned několik zajímavých podniků. Na konci léta k nim přibylo i nové bistro, které v sobě snoubí americkou kuchyni s rakousko-uherskou nostalgií. Najdete ho přímo na zastávce Zborovská, jmenuje se příznačně Station Anděl a dáte si v něm vymazlené hot dogy, poutine nebo třeba corn dog se sýrem, ze kterého se brzy stane vaše nové guilty pleasure.

O New Yorku se říká, že to je město, které nikdy nespí. A taky je to město, kde se snoubí tisíce chutí a stylů – a právě to chce Pražanům a vůbec všem, kdo se v okolí jejich podniku nachomýtnou, zprostředkovat čtveřice majitelů Station Anděl. Tvoří je dva páry, z nichž jeden, Andrej a Petra Ivanovovi, mají za sebou zkušenost s provozem několika vlastních restaurací právě v New Yorku. Před časem ale přesídlili do Prahy, a když je oslovili Anna Kratochvílová a Martin Sedláček, aby spolu něco rozjeli i tady, neváhali.

„Nabízíme takový elevated street food. Základem našeho menu jsou hot dogy, ale ne ve formě klasického párku v rohlíku. Je to celé jídlo, žádná chuťovka nebo svačina na pumpě,“ říká Petra Ivanovová. Pod pojmem celé jídlo si však nepředstavujte jen velkou porci, ale taky pečlivě sladěné kombinace chutí. Šéfkuchař Štěpán Vašák dal dohromady osm variant hot dogů, jejíchž základ tvoří měkká bagetka a různé druhy párků či klobás, doprovodné suroviny jsou pak jak tradičnější, tak i odvážnější.

Překvapivě lahodná je například verze s vepřovým párkem, kozím sýrem, fíkovou hořčicí a křupavými karamelizovanými ořechy. Chutě na něco exotického pak spolehlivě uspokojí kombinace hovězího párku s pečenou slaninou a chipotle-ananasovým relishem a koriandrem.

Vyznavače klasiky potěší bavorská klobása s kysaným zelím, dijonskou hořčicí a nakládanými cibulkami, a kdo má rád úplný základ, může sáhnout po kuřecím párku s hrubozrnnou hořčicí, křenem a smaženou cibulkou. V kuchyni ovšem mysleli také na děti, na menu nechybí ani párek s kečupem, i na vegetariány, celá nabídka je totiž k dispozici i v bezmasé verzi.

„Naše hot dogy mám ráda všechny, ale pokud můžu něco opravdu doporučit, pak je to jednoznačně corn dog, a zvlášť ten se sýrem. Jestli máte rádi smažák, tak budete velice spokojeni,“ dodává ještě Ivanovová. Párek nabodnutý na špejli a obalený v kukuřičném těstíčku (případně doplněný o sýr) je sice noční můrou každého výživového poradce, ale je opravdu mírně návykový a zaplácne vás stejně spolehlivě jako onen zmiňovaný smažený sýr.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Do bistra, do něhož můžete zamířit rovnou z tramvaje, se vejde zhruba 40 lidí a stejné množství se jich usadí i na celoroční zahrádce, která je skrytá na dvoře za domem. Pocit, že jste na dopravním uzlu, ale nezmizí ani vevnitř. Station Anděl si totiž nese estetiku připomínající stará, rakousko-uherská nádraží, jež se propisuje do drobných detailů, jako je sazba papírového menu či fotografie na zdech.

„V New Yorku se nám podařilo prosadit s totožným konceptem. Náš tamější podnik se jmenuje Würstbar, funguje už několik let a máme s ním úspěch. Teď moc doufám, že ho aspoň z poloviny zopakujeme tady,“ říká Andrej Ivanov, kterého jeho společníci shodně označují za hlavní motor jejich podnikání.

Původem slovenský podnikatel, který studoval práva, strávil v USA přes dvacet let, první roky se prý ale jen „protloukal a hledal, co bude to jeho“. V roce 2006 to nalezl v restauracích, respektive podnicích typu beer garden, kterých postupem času s manželkou otevřeli podle svých slov sedm.

station-menu

Foto: Station Anděl

V nabídce bistra jsou hot dogy, poutine, nachos a skvělé hranolky

Ránu jejich byznysu zasadil prý až covid, který i urychlil rozhodnutí přesunout se do Česka a většinu podniků pustit. Nyní manželům za oceánem mají patřit už jen dva. Pokud se ale pražské bistro uchytí, nebrání se dalším pobočkám v Praze.

A závěrem malé doporučení, až do Station Anděl zavítáte: rozhodně si dejte hranolky. Jsou od začátku do konce domácí, hříšně vláčné, a přesto křupavé. S ochuceným dipem nemají daleko k dokonalosti. Kdo má chuť zhřešit ještě víc, může si dát variaci na kanadské poutine, tedy hranolky zavalené hovězím nebo vepřovým masem, případně vegetariánskou směsí. Tohle všechno můžete v bistru spláchnout studenou plzní nebo některým z místních koktejlů (třeba rumem s colou, slanokaramelovým sirupem a popcornem). Snadno se tak krátká pauza na zastávce o něco protáhne.