Z Bologni až na Smetanovo nábřeží. Sicilan Massimo Giuliana láká na pizzu s výhledem na Vltavu

Po dvou týdnech je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, které tentokrát voní pizzou. Vezme vás ale také do nové Čistírny nebo na pivní festival.

amuni-nahled

Foto: Vojta Tesárek

Zakladatel konceptu Amunì Massimo Giuliana

0Zobrazit komentáře

Aktuálně se zdá, že léto máme definitivně za sebou. Bezstarostné dny prohřáté sluncem si ale můžeme připomenout alespoň jídlem, třeba takovou pizzou, která nás vmžiku teleportuje do Itálie. Vydat se na ni můžete do nové pobočky pizzerie Amunì, kterou milovníci tohoto pokrmu jistě dobře znají z Vinohrad. Čerstvě se vůně vypečené kůrky line i po Smetanově nábřeží, jelikož pec se rozpálila v prostorách naproti Karlovým lázním. Česká gastroscéna ale zve na další novinky. O všech se dočtete v novém vydání newsletteru Deli, k jehož odběru se můžete přihlásit v boxu níže.

Načítám formulář...

Amunì

Sicilan Massimo Giuliana je sice vystudovaný geodet, život ho ale zavanul do oblasti gastronomie, konkrétně za pizzou. Svou první pizzerii otevřel v roce 2010 ještě v rodné Itálii, konkrétně v Bologni. Zaměřoval se přitom na pomalé kynutí těsta na bázi kvasu, využíval mouku mletou na mlýnském kameni a suroviny hledal u menších dodavatelů. Z Itálie se později přesunul šířit pizzové evangelium do belgických Brugg, kde v roce 2016 vytvořil koncept Amunì – podnik postavený na gurmet pizzách z kváskového těsta.

amuni-1

Foto: Vojta Tesárek

Za podobou nové pobočky stojí ateliér dvoutakt

V roce 2017 se koncept dostal do Česka a mnozí milovníci této italské pochoutky si jistě vzpomenou na první pobočku v pražském Břevnově. Odtud se později přesunula na Vinohrady a nyní se čerstvě otevřela druhá pobočka v centru Prahy, na Smetanově nábřeží přímo naproti Karlovým lázním. Za jejím vzdušným interiérem, v němž je použito na 3 500 luxfer, stojí Max Koreis a Roman Mareš z ateliéru dvoutakt.

„Lokace v centru Prahy, kousek od Karlova mostu, je turisticky exponovaným místem. My bychom však rádi, aby si výhled na Vltavu u nás mohli užít i místní. Ať už při romantické večeři během takzvané zlaté hodinky, nebo během oběda se svými byznysovými partnery, kdy centrum města bývá pro všechny strany nejlépe dostupné,“ uvádí Katarína Sommerová, jednatelka Amunì Česká republika, která s Massimem Giulianou úzce spolupracuje.

Jednotlivé receptury na kváskovou pizzu zde, stejně jako v případě vinohradské pobočky, ladil k dokonalosti přímo Massimo Giuliana. Kromě klasik, jako je tradiční margherita, napoli nebo quattro formaggi, tady stojí za vyzkoušení především takzvaná pizza gurmet. Má menší tvar s vyšším, křupavým okrajem. Specialitou je například pizza se šunkou San Daniele, mozzarellou Burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem. Na pizzách se střídají suroviny z italských regionů, jako je guanciale z černého prasete z pohoří Monti Nebrodi, sýr Taleggio nebo kapary z ostrova Pantelleria.

Kromě pizzy si na své přijdou i milovníci těstovin a italských dezertů, protože nabídku zakončuje pistáciové tiramisu, cannoli s ricottou nebo gelato, které si zde sami vyrábějí. Na samotnou restauraci pak navazuje tavola calda, kterou uvítají ti, kdo běží kolem a chtějí si dát něco k snědku jen do ruky. Je inspirovaná pouličními krámky v Palermu a k dostání je v ní nabídka rychlých jídel z kvalitních italských surovin. Vzhledem k lokalitě v centru Prahy, které žije do časných ranních hodin, má tavola calda otevřeno i po půlnoci.

O dalších novinkách na české gastroscéně si můžete přečíst v posledním vydání newsletteru Deli.